Upečte si dezerty z mrkve

  0:15aktualizováno  0:15
Mrkev je nejsladší zelenina. Je královnou dětského jídelníčku, ale pochutnat si na ní mohou i dospělí.

Švýcarský karotkový dort | foto: Isifa

Slaný karotkový dort s pórkem

NA 1 KOLÁČOVOU FORMU O PRŮMĚRU 26–28 CM

Příprava: 20 minut + 30 minut pečení

* 400–450 g listového těsta
* trochu hladké mouky na vyválení těsta
* 2 pórky
* svazek karotky
* 1 lžíce olivového oleje
* 1 lžíce másla
* sůl a mletý pepř
* špetka muškátového oříšku
* 200 g tvrdého sýra typu ementál
* 4 vejce
* 4 lžíce smetany na šlehání
* hrst piniových oříšků

1. Listové těsto rozválíme na kulatý plát o něco větší, než je koláčová forma. Formu vyložíme těstem, vmačkáme do krajů a přečnívající okraje odřízneme. Ze zbytků těsta vyválíme tenký váleček, zatočíme ho a vytvarujeme z něj ozdobný okraj. Těsto propícháme vidličkou a dáme na 10 minut předpéct do předehřáté trouby na 200 stupňů. Pórek důkladně opláchneme, mrkev očistíme a vše nakrájíme na asi 1/2 cm tenké plátky.

2. V pánvi rozehřejeme olej a máslo, vsypeme mrkev a krátce ji osmahneme. Přidáme pórek a ještě chvíli společně opékáme a ochutíme solí a pepřem. V misce prošleháme vejce, smetanu a hrubě strouhaný sýr se solí, pepřem a muškátovým oříškem. Směs vlijeme na předpečené těsto a rozložíme na ni zeleninovou náplň. Povrch posypeme piniovými oříšky a pečeme asi 30 minut do zpevnění náplně.


Copak na té mrkvi je?

Je výborným zdrojem vitaminu A – tedy jeho rostlinné formy betakarotenu, antioxidantu, který nás chrání před volnými radikály.

Prvním příznakem nedostatku vitaminu A je šeroslepost, a přitom stačí málo – koupit si pořádnou zásobu oranžového zázraku – a je po starostech. * U mrkve jako jedné z mála zelenin neplatí, že nejlepší je syrová. Mnohem více vitaminu A vstřebá lidské tělo z vařené mrkve, a když přidáte trochu tuku, vstřebáte více než polovinu obsaženého betakarotenu.


Mrkvovo-cuketové tartaletky

NA 4 FORMIČKY O ASI 12 CM

Příprava: 10 minut + 35 minut pečení

Na těsto:
* 250 g hladké mouky
* 1 lžička soli
* 125 g másla
* 1 lžíce bílého jogurtu

Na náplň:
* 1 lžíce olivového oleje
* 1 malá cibule
* 2 stroužky česneku, usekané nadrobno
* 1 cuketa, 4 karotky
* špetka ml. rozmarýnu
* špetka ml. zázvoru
* 200 g krémového sýra
* 2 vejce
* 4 lžíce smetany
* 4 lžíce strouhaného parmazánu
* hrst meduňky

1. Z mouky, soli, másla, vejce a jogurtu zpracujeme těsto a necháme v chladu odpočinout.

2. Těsto rozdělíme na 4 stejné díly, rozválíme na placky a těsto vmačkáme i do okrajů a propícháme vidličkou. Vložíme je do předehřáté trouby na plech a pečeme 10–15 minut.

3. Mrkev oloupeme, cukety nakrájíme na tenčí plátky. V pánvi osmahneme nakrájenou cibulku a česnek. Přidáme plátky karotky a cukety a společně chvíli opékáme. Dochutíme solí a mletým rozmarýnem a zázvorem. Sýr smícháme se smetanou a vejci a směs osolíme a opepříme.

4. Na předpečené těsto rozdělíme smetanovo–sýrovou náplň, na ni rozložíme opečenou zeleninu a pečeme asi 15–20 minut. Ke konci pečení posypeme povrch tartaletek strouhaným parmazánem a dopečeme. Ozdobíme lístky meduňky.

TIP
Parmazán nahraďte např. sýrem Grand Moravia nebo jiným tvrdým sýrem.

Švýcarský karotkový dort

NA 1 DORTOVOU FORMU O 26 CM

Příprava: 20 min. + 50 min. pečení

* 6 vajec
* 200 g cukru krupice
* špetka vanilky
* citronová kůra
* 250 g očištěné mrkve
* 400 g mandlí
* 30 g kukuřičné škrobové moučky
* 2 lžíce třešňovice
* trochu tuku a hrubé mouky na vymazání

Na polevu:
* 200 g cukru moučky
* 1 lžíce rumu
* 1 lžíce citr. šťávy
* 2 lžíce horké vody
* 5 marcipánových mrkviček na ozdobu

1. Žloutky třeme nebo šleháme s cukrem do husté pěny, přidáme trochu vanilky, jemně nastrouhanou kůru z dobře omytého citronu, jemně nastrouhanou syrovou mrkev a promícháme. Nakonec vmícháme jemně umleté mandle promíchané se škrobovou moučkou a třešňovicí.

2. Z bílků ušleháme tuhý sníh a zlehka ho vmícháme do těsta. Vymazanou a vysypanou dortovou formu naplníme těstem, uhladíme stěrkou a pečeme v předehřáté troubě při 160 stupních asi 40–50 minut. Necháme chvíli zchladnout na mřížce, potom ho vyklopíme a necháme úplně vychladnout.

3. Z moučkového cukru, rumu, citronové šťávy a vody umícháme bílou hladkou polevu. Potřeme jí povrch vychladlého dortu a nakonec ozdobíme marcipánovými mrkvičkami.

TIP
Mandle nahraďte praženými a jemně umletými lískovými oříšky.

Mrkvovo-oříšková bábovka

NA 1 BÁBOVKU

Příprava: 30 minut + 35–45 minut pečení

* 5 vajec
* 200 g třtinového cukru
* 150 g mrkve, očištěné a a jemně nastrouhané
* 2 lžíce jablečné nebo 3 pomerančové šťávy
* 150 g lískových oříšků a
* 60 g hladké mouky
* 1 lžička kypřicího prášku
* 1/2 lžičky mleté a skořice
* trochu tuku a hrubé mouky na vymazání formy
* cukr moučka na poprášení

1. Oříšky nasypeme na plech nebo pánev a nasucho je opražíme. Necháme vychladnout a jemně je umeleme nebo rozmixujeme.

2. Žloutky ušleháme s cukrem do pěny a vmícháme jemně nastrouhanou mrkev a ovocnou šťávu. Z bílků se špetkou cukru ušleháme tuhý sníh a opatrně ho vmícháme do žloutkové pěny s mrkví. Nakonec zlehka vmícháme prosátou mouku s kypřicím práškem, skořicí jemně mletými upraženými lískovými oříšky.

3. Důkladně vymazanou a vysypanou bábovkovou formu naplníme těstem pečeme v předehřáté troubě při 160 stupních asi 35–45 minut. Po upečení necháme chladnout asi 5 minut ve formě, potom ji překlopíme na mřížku necháme úplně vychladnout. Podáváme poprášené moučkovým cukrem.

Mrkvový koláč se smetanou a kumquaty

NA 1 PEKÁČEK O ROZMĚRECH 25 X 40 CM

Příprava: 30 minut + 25 minut pečení

* 200 g mrkve
* 200 g jablek
* 200 g cukru moučky
* 1 vanilkový cukr
* 1 kypřící prášek do pečiva
* 3 vejce
* 50 g suš. brusinek
* 50 g rozinek
* 120 g hery
* hrst vlašských ořechů
* 1 lžička mleté skořice
* 270 g hladké mouky
* 1 lžička kakaa
* 200 g zakys. smetany
* 4 kumquaty

1. Jablka a mrkev oloupeme a nastrouháme na hrubší nudličky. Dáme do mísy, zasypeme moučkovým i vanilkovým cukrem a necháme 10 minut stát.

2. Pekáč nebo plech s vyšším okrajem vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Do směsi přidáme vejce, opláchnuté brusinky a rozinky, rozpuštěný zchladlý tuk, pokrájené ořechy a skořici. Nakonec přidáme prosátou mouku s kypřicím práškem a lžičkou kakaa a zamícháme.

3. Těsto vlijeme na vymazaný a vysypaný plech, rovnoměrně rozetřeme a uhladíme povrch stěrkou. Pečeme v předehřáté troubě 25 minut při 160–180 stupních, případně vyzkoušíme špejlí ve středu těsta, je-li koláč upečený. Necháme vychladnout na mřížce, překlopíme na tác a povrch potřeme kysanou smetanou. Jednotlivé řezy zdobíme plátky ovoce, ořechy a meduňkou.

TIP
Místo kumquatů podávejte s mandarinkami a meduňku zaměňte za mátu. Do těsta jsou lepší kyselejší pevná jablka než moučná.

Autoři:

Nejčtenější

Příběh Jany: Chování adoptivní dcery mého přítele mi nepřipadá normální

Ilustrační snímek

Jsem už několik let rozvedená, mám dvě děti. Už rok se stýkám se sousedem, také je rozvedený a má ve střídavé péči dvě...

Sedm kroků, které musíte udělat, když narazíte na psychoteroristu

Ilustrační snímek

Emocionální zneužívání patří mezi formy psychického násilí, které na obětech nezanechává viditelná zranění, ale na...

Nevěra přináší víc bolesti než radosti, říká psychoterapeutka

Nora Vlášková, psychoterapeutka

Vystudovala práva, pracovala i s nejtěžšími zločinci propuštěnými z vězení. Po narození dětí zvolila Nora Vlášková...

Příběh Anny: Nechci být vnuččinou chůvou, dcera to nechápe

Ilustrační snímek

Dceru jsem od jejích deseti let vychovávala sama. Nemohly jsem si příliš vyskakovat, i tak jsem se dceři snažila dát,...

Jejich věkový rozdíl je pětapadesát let a chtějí spolu miminko

Alexis Tadlocková a její partner

Alexis Tadlocková (24) a její manžel Charles (79) z Ameriky plánují založení rodiny. Ačkoli nejstaršímu dítěti Charlese...

Další z rubriky

RECEPT DNE: Borůvkovo-jogurtové řezy

Borůvkovo-jogurtové řezy

Máte rádi ovocné moučníky? Upečte si k nedělní kávě vynikající borůvkovo-jogurtové řezy.

RECEPT DNE: Vepřová panenka na středomořský způsob

Vepřová panenka na středomořský způsob

Už máte dovolenou za sebou? Pak si ji můžete připomenout vynikající vepřovou panenkou na středomořský způsob. Rozhodně...

RECEPT DNE: Rychlá domácí focaccia

Rychlá domácí focaccia

Focaccia je tradiční italský chléb, který skvěle chutná a určitě si ho zamilujete. Jíst ho můžete samotný, ale také se...

Najdete na iDNES.cz