Zapomeňte na krupičku s kakaem. Tyhle vtipné kaše promění vaše ráno

  0:02aktualizováno  0:02
Myslíte si, že kašičky jsou jen pro malé děti a nad krupicovou nebo ovesnou kaší ohrnujete nos? Tak to jste ještě nezkusili skvělé recepty blogerky, web designerky a dvojnásobné maminky Věry Strnadové, která jejich umění vypilovala k naprosté dokonalosti.

Kaše vůbec nemusí být jen nasladko, vyzkoušejte třeba tu s lilkem a rajčaty. | foto: Petra Novotná, Vtipné kaše (Smart Press)

Z její nové kuchařky Vtipné kaše, kde najdete kromě receptů také spoustu zajímavého povídání o ingrediencích, chutích a možnostech přípravy těch nejroztodivnějších kašiček, jsme pro vás vybrali dva slané a jeden sladký vzorek.

Fotogalerie

Sama autorka přiznává, že k její lásce ke kaším vedla dlouhá a trnitá cesta přes čokoládové sušenky, bagety ze stánku nebo párky v rohlíku.

Do dvaceti let prý nevařila a její tělo jí dávalo spoustu signálů, že by měla se svou životosprávou něco dělat.

Teprve vážnější zdravotní potíže ji však přiměly k větším změnám. Dnes Věře Strnadové kouzlení v kuchyni přináší nejen fyzickou a duševní rovnováhu a nové zdravější chutě, ale také odhodlání inspirovat ostatní. Tak dobrou chuť!

Jáhlová kaše s máslovou dýní a pestem

Ingredience na 3 porce:

Jáhlová kaše s máslovou dýní a pestem
  • 500 ml vývaru nebo vody
  • 80 g jáhel
  • 360 g neloupané máslové dýně
  • 4 špetky hořčičného semínka
  • extra panenský olej (olivový, řepkový nebo slunečnicový)
  • Na pesto:
  • několik snítek petrželky
  • několik koleček pórku
  • hrst vlašských ořechů
  • extra panenský olivový olej
  • sůl
  • sýr parmazánového typu
  • 2 stroužky česneku

Pracovní postup:

  1. Jáhly vsypeme do hrnku a spaříme je horkou vodou. Poté vodu slijeme a ještě jednou opakujeme. Zbavíme se tím případné hořkosti. Propláchnuté jáhly vložíme do rendlíku, zalijeme je 500 ml vody nebo vývaru a přidáme hořčičná semínka.
  2. Dýni očistíme a nakrájíme na kostičky. Přidáme ji k jáhlám, přivedeme k varu, stáhneme na mírný plamen a vaříme asi 20 minut. Obsah už bude rozvařený, ale v rendlíku bude stále patrná tekutina.
  3. Mezitím v mixéru smícháme všechny suroviny na pesto a umixujeme.
  4. Hotovou jáhlovou kaši můžeme podávat buď nerozmixovanou, anebo vezmeme ponorný mixér a trošku ji v rendlíku rozmixujeme. Podáváme s pestem posypanou sýrem parmazánového typu.

Rýžová kaše kokosová s čokoládou

Ingredience na 2 porce:

Rýžová kaše kokosová s čokoládou
  • 500 ml kokosového mléka
  • 120 g rýže pomleté nahrubo (nebo rýžových vloček)
  • rozvar z datlí dle chuti
  • 2 lžičky kešu krému
  • 40 g 70% čokolády (polovina do kaše a polovina na kaši)
  • špetka soli
  • případně sušené chilli vločky a trocha javorového sirupu
  • Na kešu krém:
  • 20 g kešu ořechů
  • špetka soli
  • Na rozvar z datlí:
  • 10 velkých sušených datlí
  • 1 bio citron (není nutno)

Pracovní postup:

  1. Nejdříve si připravíme kešu krém. Ořechy krátce nasucho orestujeme na pánvi se silným dnem. Jakmile se rozvoní a začnou chytat tmavý tón, přendáme je na talíř a necháme vychladnout. Pak je se špetkou soli rozmixujeme. Mixér se bude zahřívat, tak je třeba ho zastavovat a stírat krém ze stěn. Čím déle mixujeme, tím krémovější je konzistence. Můžeme si také krém připravit ve větším množství do zásoby, přendat ho do skleničky a uchovávat v lednici.
  2. Pak se pustíme do rozvaru z datlí. Dáme je do rendlíku a zalijeme vodou tak, aby hladina sahala asi centimetr nad datle. Podle chuti přidáme nastrouhanou kůru z citronu. Přivedeme k varu a necháme pomalu vařit asi 10 minut. V rendlíčku bude ještě asi polovina tekutiny. Necháme zchladnout a rozmixujeme.
  3. Když máme suroviny připravené, můžeme připravit kaši. Do rendlíku dáme kokosové mléko, sůl a nahrubo pomletou rýži nebo rýžové vločky. Za občasného míchání přivedeme k varu, stáhneme plamen a za častého míchání vaříme do zhoustnutí.
  4. Do hotové kaše zamícháme polovinu rozlámané čokolády. Navrch přidáme rozvar z datlí, lžičku kešu krému a také, chcete-li, chilli vločky a javorový sirup.

Tip: Rýže má chladivý účinek a sladkou chuť. Hodí se do teplého počasí, což kokosové mléko také. Protiváhu tvoří zahřívací čokoláda a chilli.

Kaše z bulguru s teffem, lilkem a rajčaty

Ingredience na 2 porce:

Kaše z bulguru s teffem, lilkem a rajčaty
  • 100 ml kvalitního bílého vína
  • 80 g bulguru
  • 40 g teffu (zdravé bezlepkové pseudoobiloviny původem z Afriky)
  • 140 g lilku
  • 100 g rajčat
  • panenský olivový olej
  • 2 lžičky čerstvého nebo 1 lžička sušeného oregana či tymiánu
  • špetka tmavého třtinového cukru
  • sůl
  • čerstvá petrželová nať nebo pažitka
  • piniová semínka (nemusejí být)

Pracovní postup:

  1. Lilek omyjeme a nakrájíme na kostičky. Na pánvi se silným dnem rozehřejeme olej a krátce na něm lilek orestujeme. Přidáme omytá a nakrájená rajčata a ještě 2 minuty restujeme.
  2. Pak přidáme víno a necháme jej asi minutu odpařit. Bulgur a teff propláchneme vodou a přidáme do pánve.
  3. Přisypeme oregano nebo tymián, špetku cukru a 200 ml vody. Osolíme a přivedeme k varu. Stáhneme plamen a vaříme až do chvíle, kdy se tekutina odpaří. Trvá to 5 až 10 minut.
  4. Hotovou kaši ozdobíme čerstvou petrželkou nebo pažitkou, případně piniovými semínky.

Tip: Skvělá letní kombinace, kterou lehce zvládnete připravit i na cestách v kempu.

Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Zemřel legendární německý návrhář Karl Lagerfeld

Karl Lagerfeld (21. ledna 2014)

Kreativní ředitel módního domu Chanel Karl Lagerfeld zemřel v noci na 19. února po těžké nemoci ve svých 85 letech,...

Čtyři největší chyby, které ženy dělají, když dojde na sex

Ilustrační snímek

Možná si myslíte, že stěžejními ničiteli dokonalého milostného života jsou nedostatek soukromí a pracovní stres. Jenže...

Sympatický kamioňák Zdeněk z Výměny manželek přišel o nohy při nehodě

Rodina z Přelovice nesnáší nudu a neustále něco podniká. Zdeněk ve volném čase...

Život si s osudem akční rodiny z Přelovic krutě zahrál. Tatínkovi Zdeňkovi museli po těžké autonehodě amputovat obě...

Jsem těhotná, oznámila v průběhu Výměny manželek jedna z nich

Výměna manželek

Vztah Aleny a Tondy, kteří mají tříletou dceru, trpí nejen nedostatkem peněz, ale především konflikty s tchyní a...

Závislost na jídle mě málem zabila, říká morbidně obézní žena

Morbidně obézní žena měla před operací žaludku téměř tři sta kilogramů.

S obezitou bojovala Američanka Lacey Hodderová už jako dítě a v devětadvaceti letech měla téměř tři sta kilogramů. Když...

Další z rubriky

Tlačenka i škvarkové placky. Masopustní speciality, které zvládnete

Škvarkové miniplacky

K pořádnému masopustnímu veselí patří nejen koláče a koblihy, ale také poctivé masové dobroty, od kterých budete mít...

Báječné pohoštění pro nečekanou návštěvu? Využijte zbytky z Vánoc

Francouzský toast z vánočky

Chcete hostům, kteří se u vás mezi svátky staví na skok, nabídnout malé pohoštění k vínu nebo přenocující počastovat...

Vaříme s Gwyneth Paltrowovou: vyzkoušejte netradiční salát i polévku

Gwyneth Paltrow napsala kuchařku Je to tak snadné

V dnešní uspěchané době se málokdo dovede zastavit a na pár hodin zapomenout na pracovní povinnosti, uvázat si kolem...

Najdete na iDNES.cz