Jeden hrnec stačí

  22:15
- Slovo "eintopf" je jen těžko schopné vyloudit na tváři českého strávníka výraz blaženého očekávání a uvést jeho chuťové buňky do stavu bojové pohotovosti. Pokrm y z jednoho hrnce ovšem nemusí zdaleka chutnat odporně či jen snesitelně, mohou být i potěchou mlsných jazyků. V mnoha zemích se těší značné oblibě, a někde dokonce patří ke gastronomickému folkloru. Jako třeba belgický hochepot, na který se v jednom hrnci vaří hovězí hrudí, telecí ramínko, skopové ramínko, vepřová nožička, vepřová ouška, párky, kapusta, cibule, pórek, řapíkatý celer, mrkev, petrželka, bobkový list, pepř a sůl.
Hochepot ovšem není klasickým eintopfem, protože maso se zeleninou se podává zvlášť a čistý vývar také zvlášť; kromě toho pestrost ne zcela běžných surovin z něj činí spíše turistickou atrakci než inspiraci pro domácí vaření. Bližší by nám paradoxně mohlo být latinskoamerické sancocho z dušeného zadního hovězího a vepřového ramínka, ke kterému se přidá pokrájené bílé zelí, zelené fazolky, červená řepa, celer, jeden brambor a cibule a v závěrečné fázi se doplní na čtvrtky pokrájenými oloupanými rajčaty. Pro úplnost ovšem dodejme, že jednotlivé verze sancocha se dost liší a třeba v trinidadské do něj patří i kokosové mléko, polozralé zelené banány a knedlíčky s chilli papričkami.

Reader's Digest Výběr dokonce před časem vydal exkluzivně vypravenou třistapadesátistránkovou kuchařku Recepty pro jeden hrnec z celého světa. Ne všechno v ní sice odpovídá titulu, protože jsou tu i pokrmy připravované na pánvi nebo v pekáči, ale přesto dokumentuje lákavé bohatství jednohrncových pochoutek. Třeba jižanským rybím rizotem po americku pro nás v nezvyklé kombinaci pstruha, rýže, rajčat, řapíkatého celeru, skořice a dalších přísad. Neméně přitažlivý je - abychom se přesunuli z kontinentu na kontinent, ale zůstali v jednom oddílu knihy - portugalský rybí hrnec. Protože nejspíš nemáte po ruce halibuta zároveň se zlatou pražmou a olihněmi, sáhněme raději po něčem méně exkluzivním, ale rozhodně originálním. Recept je dílem jednoho nizozemského jachtaře, a chcete-li, můžete ho nazvat třeba lodní hrnec. Tak tedy: začněte pokrájenou cibulkou zpěněnou na troše oleje a krátce na ní osmahněte na kostky nakrájené hovězí, nejlépe zadní. Osolte a přidejte kořenící pastu. Ideální a originálu odpovídající je indonéský sambal, který se občas vyskytuje i na českém trhu. Pokud jej nemáte, poraďte si předem svépomocí a vyrobte si pastu z lisovaného česneku, vorčesterské omáčky, sladké papriky, zázvoru a libovolného ostřidla, jako jsou mleté feferonky nebo kayenský pepř. Možné jsou ovšem i další přísady, prostor pro kuchařskou fantazii je tu širý jak oceán. Podlijte, přidejte kostku bujonu a asi 20 minut duste. Pak přidejte na kostky nakrájené další maso (hrnec musí rozhodně obsahovat alespoň dva druhy), například vepřové nebo kuřecí, a duste dál. Jakmile maso začíná měknout, přidejte do hrnce žampiony. Pokud máte k dispozici ty úplně nejmenší, jaké se prodávají, nechte je vcelku, pokud větší, rozpůlte je nebo rozčtvrťte. První varianta je ovšem lepší, protože malé žampionky krásně natáhnou za okraj kloboučku šťávu z pokrm u. Duste dál, a když je maso téměř měkké, přidejte zelenou část pórku. Nejlépe tak na prst silného, nakrájeného zhruba na dvoucentimetrové špalíčky. Čím je pórek silnější, tím musíte dělat kolečka tenčí. Poduste ještě asi pět minut a pak do hrnce vyklopte libovolnou kombinaci sterilovaných fazolí (nejlépe jednu konzervu bílých a jednu červených nebo černých), sójových bobů, čočky, kukuřičných zrn a hrášků. V zásadě platí: čím víc druhů, tím lépe. Mohli byste samozřejmě použít i luštěniny nesterilované, předem je namáčet a vařit, ale tím by jednoduchost pokrm u vzala zasvé a hrnec by přestal být lodním. Promíchejte, prohřejte, dlabejte lžící a nechte se - alespoň v představách - kolébat vlnkami.

Lodní hrnec, tentokrát připravený na souši.

Autor:
  • Nejčtenější

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...