Diskuze
I totální kuchařský analfabet může vykouzlit skvělou svíčkovou
Děkujeme za pochopení.
Černá Máry
Svíčkovou dělám z hovězího masa zadního.
V pekáčku rozpálím špek nakrájený na plátky, pak přidám nakrájenou cibuli, celer, mrkev a petržel. Může se přidat 1-2 lžíce oleje, aby se zelenina pořádně opražila. Přidám koření: 10-12 kuliček černého pepře, 1 bobk. list, 3-4 kuličky nového koření a sušený tymián (jenom špetku). Pak shrnu zeleninu ke straně a dáme maso opéct ze všech stran, aby se zatáhlo. Podlít maličko vodou a dáme do rozpálené trouby péct - tak na 150 stupňů aspoň 3 hoďky. Ideální je předpéct si maso večer, pak nechat v horké troubě přes noc a ráno pokračovat. Když je maso měkké - vyndám a nakrájím na porce. Do zeleniny naleju 2 kelímky 12% smetany (zakverláme 1- 2 lžícemi mouky) a necháme za míchání provařit, aby nám omáčka zhoustla. Pak pořádně propasírujeme. Nakonec dochutíme solí, pár kapek citronové šťávy a vložíme maso, aby se ještě prohřálo. U nás v rodině to jíme s houskovými knedlíky a naloženými červenými jeřabinami.
chudacek.blbecek
Re: mouka do svíčkové??
Mouka a ocet se do svíčkové dávají naprosto běžně a je to v pořádku. S hořčicí jsem se taky setkala poprvé.
captain cook
slovo "foodstylistka" je paskvil, ktery nepatri do cestiny!
Osoba s povolanim "food stylist" dela v anglicky mluvicim svete estetickou upravu jidel a jejich zakladnich surovin pro fotografovani nebo filmovani reklam a kucharskych TV poradu.
V cestine to je proste upravarka potravin. Ze bych si vybral zrovna upravarku potravin, aby nekoho v magazinu ucila varit tradicni ceske jidlo, to tedy ne.
Kdyz jsem si precetl technologicky postup, rekl jsem na adresu te upravarky potravin " ty holka toho moc o svickove nevis" protoze predstava, jak maso pomazane horcici a oblozene slaninou lezi par dni na podklade z dusene zeleniny a brusinek v lednici, mne nenadchla duverou v jeji kucharske umeni. Poradna svickova potrebuje lezet v nalevu, ne jenom sedet na zelenine!
Zkaramelovany cukr v receptu me rozesmal. Ten prozrazuje ruku upravare potravin. To je jedna z jejich oblibenych pomucek jak pridat necemu na fotce trochu barvy.
opportunity
Re: slovo "foodstylistka" je paskvil, ktery nepatri do cestiny!
Když je každý vedoucí oddělení zeleniny manager, každá prodavačka shop assistent, tak proč by nemohl být někdo foodstylista?
DahliaPinata
Matka?
Kdyby ten článek napsala osmnáctiletá slečna, která chtěla předvést svému novému "objevu", jaká je šikulka, brala bych to. Ovšem když na sebe matka nejméně dvou dětí práskne, že vaří tak maximálně buřty v kečupu, je to smutné. Ne že by každý musel zrovna umět svíčkovou ( i když nic těžkého na ní není), ale poznat maso a uvařit dětem normální jídlo by snad měla umět.
vikyt
Maso za 500
Jak je uvedeno v nadpise, je to recept pro analfabety, ti koupí pravou svíčkovou za 500, ostatní ne-analfabeti koupí kvalitní hovězí za polovic.
svarak z krabicoveho vina
Re: Maso za 500
Ty kupuješ zadní svíčkovou za 250 Kč? Já si za to raději koupím roštěnec na biftek a ZH koupím za 150 káčé.
MPík
Svíčková jako pokrm
Tak jsem dočetl celou diskusi. Je vážně směšná! Jednak je úplně jedno, z čeho vzniklo pojmenování svíčková. Dále řešit, že by oběd z pravé svíčkové (teď mám na mysli maso) stál 5 stovek je blbost. Každý má jinak hluboko do peněženky a jinak bere hodnotu jídla. Pro mě to je třeba cena akceptovatelná. Na jídle nešetřím a ráád kupuji kvalitní potraviny.
Když bude dobrý kuchař, nebude maso - svíčková suché, bez šťávy. Mnohokrát jsem se setkal s vysušenou vepřovou panenkou v jídle, ale i ta jde upravit jako krásně šťavnatá. Stejné to je právě se svíčkovou. Prostě kdo umí... Já třeba zastávám názor, že nejlepší sval/maso, je ten, který pracuje. Výborná je např. krkovička. Ale svíčkovou z ní prostě neudělám. Tu bych asi vařil z válečku. Jinak na jídlo samé je spousta receptů a žádný není ten pravý. Takže chytrolíni typu "Já bych tam rozhodně dal/nedal..." jsou jen kecálkové. A kdoví, jestli by to dokázali uvařit bez té babičky.
ach jooo
A to maso?
Docela pěkně napsaný článek (i když chápu, že nejlepší kuchařské mistry v diskuzi to nenadchne).... Jen mě trochu zklamalo.... Mám pocit, že právě kupování správnýho masa je pro začátečníka jedna z nejtěžších věcí (a navíc, kdybych tam za to maso nenechala 500). Takze to, že do řeznictví došla Milka, že moc neuspokojilo
opportunity
Re: A to maso?
V dobré masně ti poradí. A bude to i levnější - tak 130 - 160 za kilo (Praha).
Lotus I.
Jaký je přesně smysl článku?
Že si redaktorka ověřila, že není nakonec takový střevo jak si myslela?
Receptů na svíčkovou na internetu tuna a na tu nejlepší se stejně všichni zeptají své babičky.
klokanka
Pravá svíčková?!
Ano, máte pravdu. Z pravé svíčkové za 399 Kč kilo dokáže svíčkovou vykouzlit i úplný analfabet! Číst návod už vůbec nemusí.
Clovicek123
Kucharsky analfabet
jak se zda, tak svickovou nezvladne, pokud u sebe nema "foodstylistu" at uz to slovo znamena cokoliv. Bez te cokolady (Milky) by byla autorka nahrana a nedala by to. Milka prevazala maso, dohustila omacku, koupila maso.. tedy temer vse, co svickovou dela svickovou.. Hmm.. to je zase clanek.
Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore
S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku...
Beru to jako svůj úkol. Simona Postlerová o synově nemoci i smrti manžela
Premium Herečka, žádaná dabérka a žena s podmanivým hlasem Simona Postlerová pocházela z herecké rodiny. Po...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Sedmačtyřicetiletá žena se pyšní tělem dvacítky, může za to tanec
Alice Hatcherová z Kalifornie mnohé šokuje svou dokonalou postavou, kterou si udržuje i před...
Nenuťte děti do turistiky, takový pohyb jim není přirozený, kárá ortoped rodiče
Premium Chůze je nejzdravější pohyb pro lidské tělo, říká ortoped Martin Stárek. Běžná turistika podle něj...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Mozek po padesátce už nereaguje jako dřív. Co se s tím dá dělat?
Ať chcete nebo ne, právě po padesátce začne orgán zajišťující hlavně myšlení stárnout. Jde často i...
Žena zhubla čtyřiačtyřicet kilo kvůli nepříjemnému zážitku v letadle
Adele Thorntonová vyrazila s rodinou na dovolenou letadlem a na palubě ji čekalo zděšení. Nestačil...
OBRAZEM: České hvězdy, které odešly za tragických okolností
Odchod kohokoli z tohoto světa je vždy tragédii. Když ovšem lidé odejdou za nevyjasněných nebo...
K nakupování potřebujete vášeň i rozum. Jděte na to chytře a ušetříte
Někdy z toho jde člověku hlava kolem. Spousta věcí zdražila a platy zase tak moc nerostou. Když se...
Závislost na plastikách je trend. Přijmout svou nedokonalost může být problém
O závislosti na úpravách vzhledu se v poslední době hovoří často. V nedávné době obletěly svět...