Hříšně dobré čokoládové dezerty nejen na víkend

  0:02aktualizováno  0:02
Už žádné pocity viny. Čokoláda není jen božská mana, která vám pomůže překonat stresové situace a zlepšit náladu. Ona je dokonce zdravá. Prospívá srdci, snižuje krevní tlak a zlepšuje duševní kondici lidí ve vyšším věku. Ale hlavně je strašně dobrá. Takže pokud se vám sbíhají sliny, honem do kuchyně.

Soufflé au chocolat | foto: Profimedia.cz

Čokoládový cheesecake s drobenkou

Ingredience na dortovou formu o průměru 21 cm:

Čokoládový cheesecake s drobenkou

Na spodní vrstvu:

  • 100 g kakaových sušenek
  • 60 g másla

Na náplň:

  • 2 vejce
  • 60 g třtinového cukru
  • 400 g krémového sýra (nejlépe Philadelphie)
  • 200 g mascarpone
  • 200 g hořké čokolády (nejméně 75 % kakaa)
  • 50 ml třešňového likéru

Na drobenku:

  • 150 g polohrubé mouky
  • 75 g másla
  • 75 g krupicového cukru
  • 1 lžíce holandského kakaa
  • moučkový cukr na poprášení

Pracovní postup:

  1. Kakaové sušenky podrtíme a smícháme s máslem. Vzniklou hmotou rovnoměrně vyplníme dno formy. Dáme do ledničky.
  2. Vejce vyšleháme s cukrem do pěny. Krémový sýr a mascarpone smícháme v misce.
  3. Čokoládu rozehřejeme v horké vodní lázni a smícháme s třešňovým likérem. Směs zapracujeme do sýrové hmoty a přidáme pěnu z vajec a cukru.
  4. Náplň rozetřeme na vychlazenou spodní vrstvu, uhladíme a dáme péct do předehřáté trouby na 170 °C.
  5. Asi po deseti minutách posypeme povrch cheesecaku drobenkou a pečeme ještě 30 minut. Pak troubu vypneme, mírně pootevřeme dvířka a koláč v ní necháme dojít. Klidně ho tam můžeme nechat přes noc.
  6. Nakonec opatrně vyjmeme z formy, posypeme moučkovým cukrem a podáváme.

Soufflé au chocolat

Ingredience na 4 formičky:

Soufflé au chocolat
  • 100 g kvalitní hořké čokolády
  • 100 g másla + na vymazání formiček
  • 50 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky skořice (nemusí být)
  • 100 g krupicového cukru
  • 3 vejce

Pracovní postup:

  1. Troubu předehřejeme na 170 °C. Formičky na soufflé nebo žáruvzdorné mističky vymažeme rozpuštěným máslem.
  2. Do misky vhodné na vodní lázeň dáme máslo a nalámanou čokoládu. V horké vodní lázni je rozehřejeme a promícháme.
  3. Mouku smícháme s cukrem a skořicí a vmícháme k rozpuštěné čokoládě s máslem. Sejmeme ze sporáku a mícháme tak dlouho, až se cukr rozpustí.
  4. Pak vzniklou čokoládovou směs rozdělíme do vymazaných formiček a dáme péct asi na 15 minut do předehřáté trouby.
  5. Soufflé podáváme ještě horké, vnitřek by měl být krásně tekutý.

Čokoládová pěna

Ingredience na 4 porce:

Čokoládová pěna
  • 400 g kvalitní hořké čokolády
  • 200 g kvalitní mléčné čokolády
  • 12 bílků

Pracovní postup:

  1. Čokoládu nalámeme na kousky a v horké vodní lázni ji rozehřejeme. Pak ji necháme lehce zchladnout.
  2. Bílky vyšleháme do tuhého sněhu.
  3. Rozpuštěnou čokoládu pomalu naléváme do sněhu a opatrně zašleháme metlou, až vznikne čokoládová pěna.
  4. Pěnu nalijeme do skleniček a vychladíme.

Tip: Čokoládovou pěnu můžete podávat jen tak samotnou s hoblinkami čokolády, ale skvělá je také se šlehačkou a čerstvým ovocem.

Autor:
  • Nejčtenější
Premium

Chci chlapa, co má větší koule než ego, říká svobodná matka Nikol Štíbrová

Před pár dny oslavila třiatřicítku a cítí se šťastná a spokojená. Nebylo to ale zadarmo – moderátorka a hvězda...

Příběh Oliny: Vyspala jsem se s kamarádem, nevím co dál

Udělala jsem velkou hloupost, vyspala jsem se se svým nejlepším kamarádem. Bylo to krásné, ale i tak bych byla radši...

Premium

Potraviny: Co škodí a jak. Žijeme v době jedové, říká autorka bestsellerů

Svými názory provokuje mnohé odborníky. Často jde proti letitým pravdám lékařů, expertů z potravinářského průmyslu i...

Proč mají ženy prsa a děsí nás hadi? 11 otázek a odpovědí kolem evoluce

I když občas evoluci fušujeme do řemesla a snažíme se ji vlastními civilizačními pravidly vzdorovat, kdesi hluboko v...

Soumrak nakupování. Swap je větší zábava, která navíc skoro nic nestojí

Přeplněné šatní skříně a pocit, že nemám co na sebe – situace, kterou my ženy prožíváme denně. Jenže nakupování nových...

Premium

Výrazný nos, vzdělání sestry. Proto si Gott vybral Ivanu, říká novinářka

Profesní vztah je pojil pětadvacet let, ona ho však osobně poznala už jako holčička. Navzdory všem turbulencím, které...

Krampol o Belmondovi: Když on točil Zvíře, já hrál traktoristu

Přes třicet let promlouvá na české diváky božský Bébel, jak Jean-Paul Belmondovi v rodné Francii přezdívají, hlasem...

Premium

Sex je snadno dostupný, ale nevěra ještě není důvod k rozchodu

Tolerance je podle něj jen povýšenecký postoj k druhému a vytváří korupční prostředí, proto do partnerských ani jiných...

  • Další z rubriky

RECEPT DNE: Salát z obilovin a zelených listů s grilovaným sýrem

Pořádnou nálož vitaminů a minerálů vám zajistí tento skvělý salát z obilovin a zelených listů s grilovaným sýrem.

RECEPT DNE: Pečená kuřecí stehna s růžičkovou kapustou

Připravte si podle našeho receptu k nedělnímu obědu vynikající pečená kuřecí stehna s růžičkovou kapustou na orientální...

RECEPT DNE: Bramborové placky s houbami a pórkem

Už nevíte jak zpracovat úrodu z lesa? Vyzkoušejte náš netradiční recept na bramborové placky s houbami a pórkem.

RECEPT DNE: Hustá zeleninová polévka

V nevlídném počasí je hustá zeleninová polévka ideální večeří. Vyzkoušejte náš recept, určitě si pochutnáte.

SOUTĚŽ: Vyhrajte sirup pro děti, který zatočí s bacily
SOUTĚŽ: Vyhrajte sirup pro děti, který zatočí s bacily

Pojďte s námi otestovat dětské sirupy od NutriFood a ochraňte tak své děti před náporem nemocí a proměnlivého podzimního počasí. Stačí se přihlásit v komentářích.

Najdete na iDNES.cz