Na těsto:
- 250 g másla
- 250 g hořké čokolády
- 6 lžiček instantní kávy (není to kvůli aroma, dodá dortu krásně tmavou barvu)
- 180 ml vody
- 300 g polohrubé mouky
- 1 lžičky prášku do pečiva
- 1 špetka soli
- 60 g kakaa
- 1 lžičky jedlé sody
- 400 g cukru
- 4 vidličkou ušlehaná vejce
- 8 lžiček oleje
- 125 ml kysaného podmáslí
Na sirup:
- 100 ml vroucí vody
- 100 g meruňkového džemu
- 2 lžičky Cointreau likéru (nemusí být)
Na krém:
- 125 g změklého másla
- 11 šálků prosátého moučkového cukru
- 2 polévkové lžíce odstátého mléka
- 1 - 2 kapky tekuté potravinové barvy (růžová)
1. Nejprve si připravíme těsto a upečeme malé muffiny neboli cupcakes. Předehřejeme horkovzdušnou troubu na 160°C. Připravíme papírové košíčky do plechové formy na cupcakes. Rozpustíme máslo ve vodě, přidáme instantní kávu a na kousky nalámanou čokoládu. Mícháme tak dlouho, dokud není vše spojené. Necháme vychladnout.
2. Do mísy prosijeme mouku, přidáme prášek do pečiva, sodu a kakao, cukr a sůl. Uděláme důlek a přilijeme vychladlou čokoládovou směs. Důkladně promícháme vařečkou.
3. Postupně přidáváme olej a jedno vejce po druhém, nakonec i podmáslí. Těsto nalijeme do kalíšků - plníme je maximálně jeden centimetr pod okraj. Pečeme asi 20 až 25 minut, vyzkoušíme špejlí, zda jsou dostatečně propečené.
4. Když je vyndáme z trouby, necháme je 2 minuty stát, pak je vyndáme z formy a necháme vychladnout na mřížce.
5. Před zdobením krémem potřeme cupcakes sirupem. Ten si připravíme tak, že metlou vmícháme džem do vody a přepasírujeme přes cedník, abychom odstranili případné kousky meruněk. Přidáme likér. Skladujeme ve sklenici v lednici.
6. Cupcakes potřené sirupem nazdobíme vídeňským krémem. Jak ho připravit? Ujistíme se, že mléko i máslo mají pokojovou teplotu. Metlami šleháme máslo v misce, až krásně zbělá a je nadýchané. Postupně pak do másla zašleháváme nejprve polovinu cukru s trochou mléka a pak zbytek cukru se zbylým mlékem. Po kapkách vmícháme i barvivo. Hotový krém dáme do zdobicího sáčku a nazdobíme cupcakes.
Tipy: "Pokud chcete nazdobit růži, tak budete potřebovat trezírovací špičku na růže. Je v různých velikostech, má tvar protáhlé kapky a je buď rovná, nebo do obloučku," prozrazuje Rawlings.
Pokud si nejste s výrobou cupcakes jisté, vyzkoušejte kurzy, které pořádá Hana Rawlings. Vysvětlí vám nejrůznější techniky a triky, díky nimž získají vaše dortíčky originální vzhled.
Jestliže chcete mít dortíčky opravdu dokonalé, ozdobte je papírovou manžetkou a zápichem. Právě díky podobným detailům se vaše cukrářské umění posune do nejvyššího stupně elegance. Z pruhu barevného papíru vystřihněte manžetu, kterou slepte či sešijte sešívačkou. Opatrně do ní umístěte nazdobený cupcake.
Z barevných papírů vystřihejte ozdoby a lepicí páskou je nalepte na špejle nebo tyčinky na lízátka. Hotové nakonec zapíchněte do cupcakes.
Cupcakes skladujte v krabici s víkem v lednici a do 2 dnů nazdobte a spotřebujte. "V mrazáku případně vydrží až jeden měsíc," radí Hana Rawlings. Další rady a tipy pro dokonalé cupcakes najdete na hanascakes.blogspot.com.