Doporučujeme

čokoládový dort

| foto: pro iDNES.cz

Čtenářský recept: čokoládový dort

  • 0

Doba přípravy
3 hodiny

Množství
12-16

těsto:
5 vajec
120 g krystalového cukru
5 PL teplé vody
100 g oleje
100 g hladké mouky
40 g kakaa
1 prášek do pečiva

krém:
1 litr mléka
3 čokoládové pudinky
200 g hořké čokolády
2 másla
50 g cukru krystal

poleva:
čokoláda
1 PL 100% tuku
1 PL šlehačka

korpus:
Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Z bílků ušleháme tuhý sníh, žloutky vyšleháme s cukrem do pěny.
Až se pěna zabarví do citrónova přidáme olej a postupně teplou vodu.
Mouky, kakao a prášek do pečiva prosejeme a promícháme a postupně, střídavě ze sněhem z bílků přimícháváme k našlehané směsi.
Pečeme v předehřáté troubě při cca 180°C, až je těsto upečené. Doba pečení je variabilní, podle formy - tloušťky těsta.
Dávka je na 1 standartní plech nebo 1 dortovou formu 23 cm, je nutné korpus rozkrojit.

krém:
Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvařte hustý pudink. V teplém pudinku roztopte čokoládu (množství podle chuti). Nechte vychladnout. Do vychladlého vmíchejte 2 másla.
Je třeba dbát na to, aby pudink i máslo měli stejnou pokojovou) teplotu, jinak je riziko, že se recept srazí a jsou v něm hrudky.
Dané množství krému je na 2 dávky těsta.

Spojování dortu:
Rozkrojte upečený korpus. Spodní část korpusu pokapejte teplou sladkou kávou nebo rumem, natřete tenkou vrstvou kyselejší marmelády. Marmeládu je možné pro tento účel prohřát. Bude se líp vsakovat do těsta. Celý dort bude vlhčí. Natřete vrstvou krému a přiklopte další vrstvu těsta.
Opakujte, dokud nespojíte celý dort. Na závěr natřete celý dort krémem a nechte v lednici ztuhnout.

Zdobení:
Dort netřete celý rozpuštěnou čokoládou a nazdobte ovocem podle své chuti.
Šlehačka zaručí, že čokoláda zůstane měkká = nebude se lámat a praskat při krájení.

Poznámka
dobré moravské víno, nejlépe bílé, suché


  • Vybrali jsme pro Vás