Quiche s houbami a slaninou
Doba přípravy: 20 minut + 50 minut vaření a pečení
Množství: pro 4 osoby
- 1 balení křehkého těsta
- 200 g sýra – eidam, ementál
- 300 g čerstvých hub
- 1/2 cibule
- 2 lžíce másla
- kmín
- 300 ml smetany ke šlehání
- 3 velká vejce
- pepř
1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Sýr nastrouháme na hrubém struhadle. Houby očistíme a pokrájíme na plátky. Cibuli pokrájíme na malé kostičky.
2. Těstem vyložíme koláčovou formu, dno těsta propícháme vidličkou, vyložíme kolečkem pečicího papíru a zatížíme fazolemi a předpečeme ve vyhřáté troubě 20 minut.
3. Na pánvi rozehřejeme máslo a orestujeme na něm krátce cibuli s kmínem, přisypeme houby a společně opečeme. V misce prošleháme smetanu s vejci, solí a pepřem, vmícháme 3/4 nastrouhaného sýra a houby s cibulí.
4. Náplň vlijeme na předpečený korpus, posypeme zbylým sýrem a dáme do trouby péct na 25 minut. Hotový quiche necháme 10 minut odpočinout a ještě teplý rozkrájíme na jednotlivé porce.
TIP: Křehké těsto si vyrobte z 300 g hladké mouky, 150 g studeného másla, 1/2 lžičky soli a několika lžic studené vody. Mouku smíchanou se solí zpracujte s pokrájeným máslem na vále na drobenku, přilijte asi 7–9 lžic studené vody a zpracujte na těsto, které necháte hodinu v chladu odležet.
Houbová omeleta s mátou a petrželí
Doba přípravy: 20 minut + 18–20 minut vaření
Množství: pro 2 osoby
- 400 g čerstvých hub
- 1 stroužek česneku
- 100 g sýra – eidam, uzený eidam
- 6 vajec
- sůl
- pepř
- čerstvá petrželová nať
- hrst lístků čerstvé máty
- 2 lžíce olivového oleje
1. Houby očistíme a pokrájíme na plátky. Česnek oloupeme a posekáme na plátky. Sýr nakrájíme na kostičky. Troubu s grilem předehřejeme na 220 °C. Vejce prošleháme se solí a pepřem, přidáme nadrobno pokrájenou mátu, petržel a kostičky sýra.
2. Na pánvi vhodné do trouby rozehřejeme olej, orestujeme na něm pět minut houby, přidáme česnek a společně opečeme.
3. Směsí vajec, bylinek a sýra zalijeme houby na pánvi a na mírném plameni opékáme 3–5 minut.
4. Omeletu, která je při okrajích a zespodu pevná, vložíme do trouby pod gril a tři minuty zapečeme.
TIP: Do vaječné směsi můžete přidávat různé druhy sýra, třeba nastrouhaný parmazán, rozdrobenou fetu nebo natrhanou mozzarellu.
Tortellini zapečené s houbami
Doba přípravy: 20 minut + 30 minut vaření a pečení
Množství: pro 4 osoby
- tuk
- 5 lžic strouhanky
- 2 stroužky česneku
- čerstvá bazalka
- 3 lžíce strouhaného parmazánu
- 300 g čerstvých hub
- 2 velká masitá rajčata
- 150 g šunky v celku
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl
- 2 balení těstovin tortellini
- 200 g mozzarelly
1. Troubu předehřejeme na 220 °C. Zapékací formu vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Oloupaný česnek a prolisujeme. Hrst bazalky najemno posekáme, část promícháme s parmazánem a třemi lžícemi strouhanky.
2. Houby pokrájíme na plátky. Rajčata spaříme v horké vodě, navrchu nakrojíme ostrým nožem do kříže a oloupeme. Příčně je přepůlíme, vydlabeme štávu se semínky a dužinu nakrájíme na kostky. Šunku pokrájíme na kostičky.
3. Na pánvi rozehřejeme olej, opečeme na něm houby s česnekem, přidáme rajčata, šunku, sůl, zbylou bazalku, zakryjeme poklicí a krátce podusíme. Tortellini povaříme tři minuty ve slané vroucí vodě, slijeme a promícháme se směsí hub, rajčat a šunky.
4. Přesypeme do zapékací misky, poklademe na plátky pokrájenou mozzarellou, posypeme parmazánovou strouhankou a dáme do vyhřáté trouby zapéct na 15–20 minut.
TIP: Vyberte raději menší pevné houby. Místo šunky můžete použít i zbylé grilované nebo pečené kuřecí maso.
Hovězí s houbami a zeleninou na pivě
Doba přípravy: 15 minut + 2 hodiny pečení
Množství: pro 4 osoby
- 2 střední cibule
- 4 stroužky česneku
- 3 mrkve
- 250 g čerstvých hub – drobnějších, pevných
- 1 malá červená paprika
- 500 g hovězího masa
- 3 lžíce hladké mouky
- pepř
- sůl
- 2 lžíce sádla
- 1 bobkový list
- 200 ml černého piva
- 500 ml hovězího vývaru
- 1 kg brambor
1. Troubu předehřejeme na 150 °C. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli pokrájíme na kostičky, česnek na plátky. Mrkev očistíme a nakrájíme na špalíčky. Očištěné houby pokrájíme na poloviny, větší na čtvrtiny. Papriku rozpůlíme, vykrojíme střed a jádřinec, nakrájíme na proužky.
2. Hovězí maso nakrájíme na stejně velké kostičky, poprášíme hladkou moukou smíchanou s pepřem a solí. V hrnci vhodném i do trouby rozehřejeme sádlo, opečeme na něm postupně kostky masa a odložíme stranou. Na zbylém tuku opečeme dozlatova cibuli, přisypeme mrkev, houby, papriku, česnek a společně opečeme.
3. Do hrnce vrátíme nazpět maso, přidáme bobkový list, podlijeme pivem a vývarem a přivedeme k varu. Přikryjeme pokličkou a dáme péct do trouby na 90 minut.
4. Když je maso měkké, přidáme oloupané, na větší kusy nakrájené brambory, promícháme, případně podlijeme trochou vody a pečeme pod pokličkou dalších 30–45 minut podle typu brambor.
Focaccia s houbami
Doba přípravy: 2 hodiny + 25 minut pečení
Množství: pro 4 osoby
- 450 g hladké mouky
- 1 lžička soli
- 2 lžičky sušeného droždí
- 7 lžic olivového oleje
- 300 g čerstvých hub
- 1 malá cibule
- čerstvý tymián, oregano, bazalka (lze i sušené)
- 2 hrsti rukoly
1. Do mísy prosijeme mouku, promícháme se solí, přidáme 300 ml teplé vody a tři lžíce oleje a zaděláme na hladké pružné nelepivé těsto. Těsto potřeme lžící oleje a necháme ho zakryté kynout asi hodinu.
2. Troubu předehřejeme na 220 °C, plech potřeme olejem. Houby pokrájíme na silnější plátky, cibuli nakrájíme na kostičky, mozzarellu na plátky.
3. Dvě lžíce oleje rozehřejeme na pánvi, vsypeme cibuli, orestujeme, přidáme plátky hub a opečeme. Osolíme, opepříme, promícháme s bylinkami.
4. Vykynuté těsto rozprostřeme ve vyšší vrstvě naolejovanýma rukama na plech a necháme je kynout 20 minut. Pak těsto potřeme dvěma lžícemi vody promíchanými s lžící oleje a dáme péct do vyhřáté trouby.
5. Upečenou focacciu vyjmeme z trouby, poklademe plátky mozzarelly, směsí hub a cibule a dáme na 3–5 minut zapéct do trouby.
6. Hotovou focacciu ozdobíme rukolou a nakrájíme na jednotlivé díly.
TIP: Houby orestujte s pórkem nebo s jarní cibulkou. Stejným způsobem můžete orestovat na focacciu i plátky cuket nebo lilku.