5 Líné gurmánství, to je ta cesta
Prvním pravidlem líného gurmánství je domluvit si s hosty, co přinesou. Nikdo normální přece nechodí na návštěvu „bez ničeho“, to se rozumí. A protože hosté často netuší, jaké jsou vaše priority, buďte upřímná.
Vyhnete se tak obrovské mléčné čokoládě s meruňkovým želé (kterou nejedí ani vaše děti, takže by stejně putovala z domu), pěti sáčkům chipsů s limetkovou příchutí (to u vás nejí ani pes) nebo balíku oplatek s tradiční chutí nejlacinějšího tuku „podle historické receptury“.
Je lepší říct, co chcete. Třeba: „Vezměte když tak po cestě pár sýrů a nějaké olivy.“ Nebo: „Mají u vás na rohu ještě ty uzené ryby? A tu úžasnou paštiku se sušenými švestkami?“
Pokud vaše návštěva miluje sladké pečení, drze si řekněte o její božský jahodový koláč! Pokud peče chleba, poproste o bochník. Díky tomu budete mít o jeden až dva chody vystaráno a na vás bude jen ten hlavní.
Vyberte něco, co se dá v klidu udělat den předem, protože se to v chladničce krásně rozleží. Sem patří třeba zvěřinové ragú, všechny typy gulášů a paprikášů, tažín, hovězí po burgundsku, zkrátka všechna jídla, kde se v jednom hrnci snoubí výrazné chuti masa a omáčky s kořením. Před příchodem návštěvy už mezi kulmováním jen nakrájíte pečivo a zeleninu na salát. Hotovo, bez stresu, bez potu a slz.
Předem se dá udělat i spousta dalších věcí. Naložit do velkých sklenic sýry nebo utopence (akce na pár minut, jen je potřeba si vzpomenout s dostatečným předstihem). Pokud jste šikovná v pečení domácího chleba, den předem můžete bleskově umíchat a nechat uležet dvě mísy s pomazánkou a aktivovat kvásek.
Pokud budete grilovat, je čas na naložení plátků masa do marinády už pár dní předem. V den D vytáhnete lahůdku, kterou stačí jen opéct a doplnit chlebem a salátem. Prostě pohoda.
Tak si to shrňme: Naleštěný křišťál, damaškový ubrus v barvě champagne, osm hodin tažený vývar a domácí tagliatelle s telecím ragú, to je super přivítání.
Lilkové recepty: řecká musaka, grilované rolky i zahradnická polévka |
Dokonalost vykoupená stresem a vzdycháním je ale něco podobného jako zmalovaná patnáctiletá slečinka klepající se v křeči na jehlových podpatcích. To už je lepší nasypat do misky solené mandle, otevřít láhev laciného sektu, natáhnout svou nejoblíbenější mikinu a přivítat návštěvu nějakou vtipnou hláškou z gymplu.