Kuřecí tajine s nakládanými citrony

Dušený pokrm, který provoní vaši kuchyň dálkami, je snadný na přípravu a skvěle chutná. Citrony si naložte dopředu, budou se hodit i pro přípravu dalších arabských specialit.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 80 min

Ingredience

4 PORCE +

Na tajine:

Na naložené citrony:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    962 KCal

    44 %

    40 %

  • Energie

    4024 KJ

    44 %

    40 %

  • Sacharidy

    50,6 g

    57 %

    51 %

  • Vláknina

    11,0 g

    37 %

    37 %

  • Bílkoviny

    39,8 g

    63 %

    59 %

  • Tuky

    65,0 g

    100 %

    93 %

  • nasycené

    10,6 g

  • trans-mastné

    0,0 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. V nádobě na tajin nebo v hluboké pánvi se silným dnem rozehřejeme olej. Kuřecí maso omyjeme, osušíme a opečeme na oleji ze všech stran dozlatova. Opečené vyjmeme, osolíme a opepříme.
  2. Do tajinu přidáme nadrobno nasekanou cibuli, česnek, šafrán a jemně nastrouhaný zázvor. Necháme zpěnit, vrátíme kousky kuřete, zamícháme a podlijeme vývarem tak, aby kuře bylo ponořené. Zakryjeme a necháme 30 minut dusit.
  3. Naložené citrony nakrájíme na větší kousky. Papriky, cibulky a brambory očistíme, omyjeme a nakrájíme na větší kousky. Citrony, zeleninu i brambory přidáme masu, promícháme, podlijeme podle potřeby vývarem a společně dusíme přibližně dalších 30 minut.
  4. Jakmile jsou maso i brambory měkké, přidáme vypeckované pokrájené olivy a koriandr. Podle chuti dosolíme a opepříme. Podáváme s chlebem.
  5. Jak připravit naložené citrony? Citrony dobře omyjeme a drhnutím solí očistíme kůru. Vložíme je do mísy nebo vysoké sklenice a zasypeme minimálně na 12 hodin solí. Pak je vyjmeme, omyjeme, vložíme zpět do nádoby, opět zasypeme solí a zalijeme studenou vodou, aby byly potopené. Do vody přidáme 10 lžic octa, aby citrony nečernaly, bobkové listy a olej. Necháme uležet jeden týden v pokojové teplotě a pak postupně používáme.

Naložené citrony mají slanou a ostrou citrusovou chuť a jsou nedílnou součástí receptů na přípravu jídel v tajinu.

Autor:

Podobné recepty

Plněné bramborové knedlíky s červeným zelím

Domácí knedlíky plněné uzeným masem, tahle skvělá klasika je vždycky dobrou volbou.

Vepřová líčka na houbách

Vepřová líčka jsou přehlíženou ingrediencí, která vás nadchne svou jednoduchou přípravou a...

Špekové knedlíky

Knedlíky doporučujeme podávat se zelím a uzeným masem.

Zvěřinová svíčková a bylinkové knedlíčky

Posuňte klasickou svíčkovou na vyšší level.

Podzimní kuře

Podzimní kuře chutná skvěle s bramborovým pyré.