Doporučujeme

Co je kiwano, pitahaya nebo kumquat? Průvodce exotickým ovocem

  • 4
Na našem trhu dnes najdete desítky plodů, jejichž názvy i tvary jsou pro našince pěkně exotické. Poradíme, jak se v nich vyznat.
Ilustrační snímek

Doby, kdy tropické ovoce zastupoval v českých obchodech leda tak ananas a mandarinky, už jsou dávno pryč. Současný výběr je přebohatý, ale jaksi se nikdo nestará o to, jestli všechny ty podivné tvary, úžasné barvičky a složité názvy obyčejný člověk rozluští. 

A jestli najde i tolik odvahy, že ovoce koupí a ochutná. A bude vůbec vědět, co s ním, i když na první kouknutí se sliny sbíhají? Ani zdravotní benefity nejsou k zahození. Tak si v tom pojďme udělat pořádek. 

Exotické nebo tropické ovoce se pěstuje v zemích tropického a subtropického pásu, ovšem díky širokým možnostem dopravy už není problém sehnat ho i v našich zeměpisných šířkách. 

Exotické plody jsou plné vitaminů a minerálů a kromě zpestření zdravého jídelníčku mohou svým vzhledem také ozdobit váš stůl a posloužit jako jedlá dekorace. 

Jak si dobře vybrat? Vyznat se v exotických druzích ovoce však není jednoduché. A snadné není ani rozpoznat správně vybarvený zralý kousek. Tady platí zásada: Vždy se snažte vybrat ovoce, které není příliš měkké a přezrálé, nemělo by mít na sobě stopy plísně ani hniloby. Poškozené nebo promáčknuté plody nekupujte a nekonzumujte. 

Pozor také na důslednou hygienu – exotické ovoce putuje na náš stůl stovky kilometrů a bývá chemicky ošetřeno, aby přepravu ustálo. Proto nezapomeňte slupku důkladně omýt, především pak u citrusových plodů.

Jak je skladovat? Drtivé většině druhů exotického ovoce nesvědčí chladnička, ve které rychle ztrácejí svou přirozenou chuť a aroma. Pokud však zakoupíte plody již chlazené, doporučuje se umístit je zase do ledničky, a zachovat tak teplotní řetězec, který má vliv na trvanlivost ovoce. 

Kam s ním? V krajinách, odkud exotické ovoce pochází, se nejčastěji konzumuje čerstvé. Toho byste se měli držet i v našich zeměpisných šířkách, každá tepelná úprava totiž připraví plody o část zdraví prospěšných látek. 

Exotické plody vyniknou v ovocných salátech, přijdou vhod do smoothie nápojů, koktejlů i jako jedlá dekorace. Některé druhy skvěle doladí pokrmy z masa, jiné dodají zajímavou chuť marmeládám, džemům nebo ranní porci kaše či müsli. 

Vyzkoušejte exotické ovoce, které na vašem stole možná ještě nebylo.

Marakuja

Marakuja

Jihoamerické ovoce marakuja (passion fruit, v češtině také mučenka) získalo své jméno od španělských misionářů, kterým jeho květy připomínaly ukřižování Krista. Obsahuje vitaminy, draslík i vlákninu. 

Plod je šťavnatý, s jemně nakyslou a osvěžující chutí a hodí se k výrobě koktejlů, nealkoholických nápojů, džusů a smoothie. Dužinu lze přidat do jogurtů či kaší nebo z ní vyrobit polevu na zákusky.

Cherimoya

Cherimoya

Plody této rostliny bývají považovány za ty nejlahodnější na světě. Ovoce má srdcovitý tvar a šupinovitou slupku, kterou lze dobře uvolnit od dužiny.

Cherimoya obsahuje množství semen, která se nejedí, ale dají se jednoduše vyjmout. Dužina je měkká, šťavnatá a chutí připomíná směsici jahod, ananasu a banánu. Jí se syrová, ale můžeme ji použít jako součást sladkých jídel, do zmrzlinových dezertů, marmelád a džemů.

Kumquat

Kumquat

Kumquat patří svou velikostí 2 až 4 cm mezi nejmenší citrusové plody. Chutí připomíná kombinaci citronu a mandarinky, jí se však celý plod i se slupkou, kromě semen. 

Hodí se k dekoraci, vynikne v salátech nebo v kombinaci s masem. Plody mají vysoký podíl vlákniny, jsou bohaté na vitamin C a antioxidanty.

Jackfruit

Jackfruit

Jackfruit neboli chlebovník bývá označován za největší a nejchutnější ovoce na světě, a to díky úctyhodné váze dosahující několika kilogramů. Pochází z Indie a často se využívá jako náhražka masa ve vegetariánské kuchyni. 

Má velmi silnou slupku s drsnými výběžky a jedlou dužinu, která je nasládlá. Chlebovník lze jíst syrový i tepelně upravený, hodí se do dezertů i slaných jídel. Obsahuje vitaminy C a B a draslík.

Pitahaya

Pitahaya

Dračí ovoce se pěstuje v jihovýchodní Asii, Mexiku i Střední a Jižní Americe. Jde o plod kaktusu, který se vyznačuje velkými a voňavými květy. Slupka s šupinovitými ostny je nejedlá, z plodů se konzumuje dužina s černými semínky. 

Má jemnou nasládlou chuť, připomínající meloun či kiwi. Pitahayu můžete vydlabat lžičkou, přidat do dezertů či koktejlů, hodí se také jako jedlá ozdoba. Obsahuje vlákninu, vitaminy a minerály a usnadňuje zažívání.

Salak

Salak

Také se mu říká hadí ovoce a pochází z jihovýchodní Asie. Plody palmy jsou podobné fíkům a slupka červenohnědé barvy připomíná hadí kůži. Dužina je rozdělena do tří dílů a má lehce navinulou, sladkokyselou chuť.

Salak je třeba před konzumací oloupat, tvrdé semeno uvnitř je nejedlé. Plody se jedí syrové, hodí se také jako součást sladkých dezertů.

Kiwano

Kiwano

Rohatý meloun nebo také divoká okurka pochází z Afriky a řadíme ho mezi zeleninu. Tuhá slupka s krátkými trny je nejedlá, konzumuje se pouze rosolovitá, sytě zelená dužina, jež chutí připomíná kombinaci melounu a kiwi. 

Plod můžete rozkrojit a vnitřek jíst přímo lžičkou, ideálně vychlazený. Hodí se do salátů, sladkých i slaných jídel, přidat ho lze i do marmelád. Kiwano obsahuje množství antioxidantů i vitamin A, C, draslík a hořčík.

Karambola

Karambola

Karambola pochází z jihovýchodní Asie a zaujme neobvyklým hvězdicovitým vzhledem. Chuť připomíná kombinaci jablka, citrusů a švestky a plod obsahuje velký podíl vlákniny a vitaminu C. 

Karambolu nemusíte loupat, stačí ji zbavit hnědých žeber, omýt a nakrájet. Hvězdicovitý tvar vynikne v salátech nebo jako jedlá ozdoba. Nadměrné konzumace karamboly by se měli vyvarovat lidé, kteří mají problémy s ledvinami, protože obsahuje množství kyseliny šťavelové.

Rambutan

Rambutan

Rambutan je považován za jeden z nejcennějších druhů ovoce jihovýchodní Asie. Kulaté plody velikosti ořechu mají na povrchu měkké červené ostny. Pod silnou slupkou se ukrývá sladkokyselá rosolovitá dužina, která chuťově připomíná liči. 

Plody můžeme jíst syrové nebo přidat do salátů. Hnědé jádro není jedlé. Rambutan obsahuje z 80 % vodu, a řadí se tak mezi ovoce s nízkou kalorickou hodnotou.


  • Vybrali jsme pro Vás