Místo sáčku ze stojanu
Český produkt vyrobený z kompostovatelné tkaniny na bázi kukuřičného škrobu se jmenuje Frusack. Když se vám prvně dostane do ruky, možná budete chvilku zápasit s myšlenkou, že to nemůže být ekologický materiál, nýbrž musí jít o druh plastu. Ale zdání klame.
Materiál má sice vlastnosti běžného plastu, ale až doslouží, je možné se ho ekologicky zbavit, protože se snadno rozloží v průmyslové kompostárně. Má řadu výhod, které mu dovolují být konkurenceschopným vůči zažitým mikrotenovým sáčkům.
První z nich je průhlednost, tedy hned poznáte, co v něm je. Druhým benefitem je hmotnost - neváží více jak 8 gramů, takže vám téměř nic nepřidá na váze zeleniny nebo ovoce. Snadno se udržuje, jelikož ho stačí opláchnout pod studenou vodou nebo otřít vlhkým hadříkem. A co má navíc? Potraviny se v něm méně kazí, déle vydrží čerstvé. Tím stěžejním plusem je jeho pozitivní vztah k přírodě - jeho používáním eliminujete spotřebu jednorázových sáčků až o stovky kusů ročně.
Poradíte-li si se šicím strojem nebo jehlou a nití, můžete si vlastní sáček na ovoce nebo pečivo vyrobit třeba ze staré záclony nebo odloženého oblečení. Čím jemnější a transparentnější tkanina, tím lépe.
Možná se ještě občas setkáte s podivem nebo protesty prodávajících, ale nenechte se odradit a vnutit si igelitový sáček, jen aby byl pokoj. Všechny dobré nápady si musí cestu k úspěchu poctivě vyšlapat...