Vy ještě používáte potravinovou fólii?
Tipy, jak uklízet ekologicky. Pomohou vám citron, ocet nebo sůl |
Pro uchovávání potravin nebo balení svačin používá většina z nás potravinovou fólii, která je praktická a vždy v kuchyni po ruce. I ona má ale svého ekologického nástupce v podobě ubrousků napuštěných včelím voskem. Voskované ubrousky navíc dokážou zastoupit i sáčky, alobal nebo papírové ubrousky.
Fungují na principu tepla. Jakmile pevný ubrousek vezmete do rukou, vosk uvnitř začne pod teplotou lidského těla tát a ubrousek se tím pádem stane tvarovatelným. Snadno pomocí něj zabalíte třeba housku a dáte do lednice. Jakmile na ubrousek nebude působit teplo, zůstane v požadovaném tvaru.
Ani v případě voskovaných ubrousků nejde pouze o snížení spotřeby jednorázových plastů. Jsou antibakteriální, antimykotické i voděodolné. Pro očištění je stačí otřít vlhkým hadříkem a když doslouží, můžete je hodit na kompost, kde se rozloží.