Brokolice zapečená s lososem po italsku

  8:07
Lehká a rychlá večeře z jednoho pekáče. Krásně ji doplní osvěžující zelený salát.

Brokolice zapečená s lososem po italsku | foto: Apetit

NA 4 PORCE

Příprava: 30 minut + 30 minut zapékání

* 250 g krátkých hladkých těstovin (kolínka, trubičky)
* 300 g brokolice, rozebrané na větší růžičky
* 20 g másla
* 20 g hladké mouky
* 600 ml mléka
* 100 g mascarpone nebo smetany ke šlehání
* 8 plátků sušených rajčat v oleji, odkapaných a nakrájených na kousky
* 2 lžíce kaparů, scezených a propláchnutých
* 8 sardelových filátek (ančoviček), přepůlených
* 10 lístků bazalky, natrhaných na kousky
* 4 filety čerstvého lososa, zbavené kůže
* 50 g vyzrálého čedaru nebo podobného ostřejšího tvrdého sýra, nastrouhaného najemno
* sůl a pepř na dochucení

1. Předehřejte troubu na 190, horkovzdušnou na 170 °C. Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a vsypte do ní těstoviny. Promíchejte a vařte je podle návodu na obalu; čtyři minuty před koncem varu přisypte brokolici. Tato doba by jí měla stačit k tomu, aby zkřehla, ale zůstala ještě pevná. Těstoviny s brokolicí sceďte.

2. Máslo, mouku a mléko dejte do většího kastrolu, promíchejte a přiveďte k varu. Za stálého míchání povařte, aby vznikla hladká hustá omáčka. Sejměte z ohně, vmíchejte mascarpone nebo smetanu, sušená rajčata, kapary a ančovičky. Přisypte těstoviny a brokolici, osolte a opepřete.

3. Filety lososa překrojte napůl a rozložte v jedné vrstvě na dno pekáče o rozměrech přibližně 20x30x5 cm. Navrch naneste těstoviny s omáčkou, poprašte strouhaným sýrem a posypte bazalkou.

4. Zapékejte tak půl hodiny, až začne směs probublávat a zezlátne. (Nepečte zbytečně dlouho, aby se ryba nepřepekla.)

OCHUTNEJTE TAKÉ
Losos s celerovým pyré
Losos s celerovým pyré
Fazolový dip s lososem a křupavými plackami
Fazolový dip s lososem a křupavými plackami
Losos s vejcem
Losos s vejcem

Autoři:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...