Z lednice ven
Suroviny, které budete potřebovat pro přípravu, si vyndejte přibližně hodinu předem z chladničky. S rozehřátým máslem vám práce půjde daleko lépe od ruky a z vajec, která jste nechali nějakou chvíli odstát při pokojové teplotě, snadno vyšleháte perfektní sníh.
Veškeré suroviny si rozdělte do dvou misek. Tekuté a sypké ingredience promíchejte nejprve zvlášť, dohromady je smíchejte až na závěr – těsně před tím, než do směsi přidáte našlehaný sníh.
Čerstvá vejce
Bílkový sníh šlehejte vždy z čerstvých vajec. To, zda je vajíčko skutečně čerstvé, poznáte snadno, aniž byste ho museli rozklepnout. Vložte ho do sklenice s vodou a sledujte, co se stane.
Pokud klesne ke dnu a drží se tam, je čerstvé. Klesne-li ke dnu, pak se trochu nadnese a vznáší se u dna sklenice, je ještě v pořádku. Jestli se ale vznáší u hladiny, vyhoďte ho!
Tip: Bílky také snadněji ušleháte, když k nim přidáte špetku soli a trochu vody.
Správně vymazaná forma je základ
Na vymazání formy si vezměte stoprocentní tuk. Možná vás to svádí k tomu použít máslo, to ale není nejlepší nápad. Máslo se totiž snadno přichytává a na okraji formy se připaluje. Tuk se snažte dostat do všech záhybů.
Můžete si pomoct klasickou peroutkou nebo olejem ve spreji, který je určený k vystříkávání pečicí formy. Tu potom vysypte hrubou moukou, kokosem, strouhankou či jemně nastrouhanými oříšky.
Pečte pomalu a s citem
Bábovku vždy dávejte péct do předem vyhřáté trouby a pečte ji pozvolna. Pokud ji budete péct příliš rychle, může prasknout nebo se vám na povrchu spálí. Při pečení bábovky se nedočkavost zkrátka nevyplácí. Příliš pomalé pečení ji zase vysuší.
Jestliže předčasně otevřete troubu, může se vám moučník propéct nerovnoměrně nebo se srazit. Takže udržte nervy i zvědavost na uzdě a poprvé otevřete dvířka trouby nejdříve po 30 minutách pečení.
Kakao i oříšky dodají chuť
Bábovku můžete oživit mramorováním. Oddělte asi pětinu těsta, přidejte do něj lžičku kakaa, důkladně promíchejte a těsto vrstvěte do formy střídavě. Do těsta můžete přidat i nasekané ořechy, vynikající jsou vlašské či pekanové.
Nic nepokazíte ani tím, když do bábovky nastrouháte čokoládu (bez sójového lecitinu, s obsahem kakaa aspoň 70 %). Všechny tyto vychytávky obalte lehce v hladké mouce, aby se vám nepropadly ke dnu.
Mokrá utěrka pomůže
Upečenou bábovku nechte minimálně 15 minut chladnout ve formě. Potom ji překryjte talířem a opatrně překlopte.
Pokud nevypadne na první dobrou, což se může stát i zkušené cukrářce, namočte utěrku, vyždímejte ji a překryjte s ní formu. Tahle rada dokáže občas hotové zázraky a leckdy si poradí i s tou nejtvrdohlavější bábovkou.