Jemná bábovka

1 hodnocení

Tato bábovka se smetanou chutná přesně jako od babičky.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 60 min

bez kynutí

Ingredience

16 PORCE +

Kvásek:

Třené těsto:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    293 KCal

    13 %

    12 %

  • Energie

    1224 KJ

    13 %

    12 %

  • Sacharidy

    32,6 g

    37 %

    33 %

  • Vláknina

    1,8 g

    6 %

    6 %

  • Bílkoviny

    4,3 g

    7 %

    6 %

  • Tuky

    15,9 g

    24 %

    23 %

  • nasycené

    9,5 g

  • trans-mastné

    0,3 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Droždí rozdrobíme do smetany. Přisypeme cukr a rozmícháme. Pak do smetany vmícháme mouku. Hustý kvásek necháme v teple nakynout. Formu na bábovku pečlivě vytřeme máslem a vysypeme strouhankou.
  2. Máslo, cukr a žloutky utřeme. Přidáme semínka z poloviny vanilkového lusku, citronovou kůru a špetku soli. Třenou hmotu spojíme s nakynutým kváskem, přisypeme 150 g polohrubé mouky a vypracujeme řídké těsto. Nakonec vmícháme rozinky.
  3. Dvě třetiny těsta vlijeme do strouhankou vysypané bábovkové formy. Do zbylé třetiny vmícháme kakaový prášek, kousky čokolády a vlijeme ji na bílé těsto do formy. Obě vrstvy vařečkou lehce promícháme.
  4. Bábovku pečeme ve vyhřáté troubě při 170 °C asi 45 minut. Pak ji vyndáme a necháme alespoň 10 minut zchladnout. Teprve potom ji vyklopíme z formy a necháme úplně vychladnout. Nakonec ji posypeme vanilkovým cukrem.
Autor:

Podobné recepty

Sušenkové řezy s pudinkem a malinami

S tímto moderním dezertem vždycky zabodujete.

Punčové řezy

Vyzkoušejte vylepšené punčové řezy, které chutnají ještě lépe než z cukrárny.

Borůvkové sušenky

Křehké sušenky s polevou skvělé na svačinku či snídani.

Čokoládový dort s ibiškem

Dokonalý dort, kterým každého ohromíte.

Levandulové lanýže

Kvete vám na zahradě levandule? Využijte ji k přípravě těchto lákavých bonbónů.