Ingredience
Postup
- Droždí rozdrobíme do smetany. Přisypeme cukr a rozmícháme. Pak do smetany vmícháme mouku. Hustý kvásek necháme v teple nakynout. Formu na bábovku pečlivě vytřeme máslem a vysypeme strouhankou.
- Máslo, cukr a žloutky utřeme. Přidáme semínka z poloviny vanilkového lusku, citronovou kůru a špetku soli. Třenou hmotu spojíme s nakynutým kváskem, přisypeme 150 g polohrubé mouky a vypracujeme řídké těsto. Nakonec vmícháme rozinky.
- Dvě třetiny těsta vlijeme do strouhankou vysypané bábovkové formy. Do zbylé třetiny vmícháme kakaový prášek, kousky čokolády a vlijeme ji na bílé těsto do formy. Obě vrstvy vařečkou lehce promícháme.
- Bábovku pečeme ve vyhřáté troubě při 170 °C asi 45 minut. Pak ji vyndáme a necháme alespoň 10 minut zchladnout. Teprve potom ji vyklopíme z formy a necháme úplně vychladnout. Nakonec ji posypeme vanilkovým cukrem.