Výživový specialista Petr Havlíček a dietoložka Karolína Hlavatá vám v průběhu šesti týdnů v projektu „Vím, co jím“ poradí, nejen s výživově vyváženým stravováním v průběhu celého dne, ale prozradí i tipy, jak začít se zdravějším životním stylem.
1. Nedržte diety, stravování si připravte na míru
Vím, co jím Program vychází z celosvětové iniciativy The Choices Programme, která definuje složení potravin odpovídající zdravé výživě na základě kritérií Světové zdravotnické organizace (WHO) a Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Značka "Vím, co jím" je určena především spotřebitelům pro jejich snadnější orientaci v nabídce potravin. Posláním značky je umožnit snadnější výběr výživově hodnotných potravin. Více o zdravých potravinách čtěte zde. |
„Různých rad na zdravé stravování je celá řada, a můj jednoduchý návod zní - uzpůsobte svoje stravování tomu, kdo jste, co jste a co v životě děláte. Zohledněte své genetické dispozice i to, jak jste či nejste zdraví. Důležité je pochopit, jak funguje vaše tělo a tomu uzpůsobit stravování, pohyb a odpočinek. Jiný má těžce manuálně pracující horník a jiný vystresovaný manažer. Každý jsme unikát a každý někam jdeme a něco chceme. Tomu je třeba přizpůsobit i svůj životní styl,“ vysvětluje Petr Havlíček.
Mnoho lidí drží různé diety a výsledkem je pouze jo-jo efekt. Jediný způsob, jak mu předejít, je nedržet diety.
„To znamená nedržet ´blbé´ diety. Ale těch je všude kolem plno. Lepší je nebýt lakomá Barka a navštívit odborníky v oblasti jídla, pohybu a psychiky. Jo-jo efekt je minimální škodou, kterou můžete spáchat na svém těle, protože nevhodnými změnami lze svému organismu i zdravotně ublížit. Mnoho lidí řeší svoje zdraví, váhu a kondici svépomocí, anebo podle rčení: ´jedna paní povídala´,“ dodává výživový specialista.
2. Vraťte do kuchyně čerstvé potraviny
Stravování Čechů se za poslední roky změnilo spíše k horšímu. Došlo k ústupu od přípravy domácích jídel a začalo se víc chodit do fastfoodu a vařit z polotovarů a průmyslově vysoce zpracovaných pokrmů. V českých jídelníčcích neustále klesá podíl čerstvých potravin. Zároveň narůstá podíl pochutin, které se u mnoha lidí stávají běžnou součástí jídelníčku.
„I při domácím vaření bychom měli něco ze své stravy obětovat všichni – nadbytek smažených, moučných a sladkých jídel, slaných a příliš tučných pokrmů a sladkého pití. Naopak přidat čerstvé ryby, ovoce a zeleninu a pít hlavně čistou vodu,“ radí Havlíček.
3. Bez motivace to nejde
Na začátku každé změny musí stát vaše osobní rozhodnutí. Rozhodnutí, že opravdu chcete změnu, která bude trvalá a která vás bude bavit. Nesmíte myslet jen na změnu jídelníčku, ale měli byste se podívat na svůj život komplexně a s nadhledem.
„Měli byste vnitřně vědět, že změny chcete udělat, ale ne proto, že jde o diktát doby či módní trend. Náš život a tedy i naše stravování má vycházet ze zdravého rozumu a ne módních trendů. Člověk má poslouchat sám sebe a porozumět svým potřebám. A to je někdy složité a pro mnohé z nás se jedná o celoživotní tápání a nespokojenost. To vede i k neustálému držení diet bez uspokojivého výsledku,“ uvádí Petr Havlíček.
4. Udělejte si na jídlo čas
Většina Čechů konzumuje svoje jídla ve spěchu a stresu. Neřeší, kdy a kde jídlo snědí, neřeší jeho složení a kvalitu odsouvají na vedlejší kolej. Mnoho jich vůbec neřeší, co na svém talíři mají. Hlavně že je toho kopec a nestojí to moc peněz.
„Velkým prohřeškem je i to, že hlavním jídlům není věnován dostatek času, a to jak na jejich přípravu, tak i na jejich konzumaci. Naše stravování ovládá diktát stresu a uspěchané doby. Což se samozřejmě projevuje na zdraví i postupném přibírání na váze,“ varuje odborník na výživu.
5. Nezkoušejte všechny nové trendy
V poslední době začíná narůstat podíl lidí, kteří preferují tzv. rawfood, jsou vegany nebo vegetariány, případně patří k vyznavačům paleostravy.
„Nemyslím, si že tyto trendy jsou úplně šťastnou volbou, nicméně jejich popularita je značná a propagátoři těchto trendů jsou mnohdy až fanatickými propagátory tohoto typu stravování,“ dodává Petr Havlíček.
Podívejte se na video, jak nastartovat svůj den zdravou snídaní.