Sladký jogurt
Přírodní jogurty jsou díky procesům mléčného kvašení jednoznačně zdravé a posilují vaši střevní mikroflóru.
Jogurty s ovocem bývají naproti tomu skutečnou cukrovou bombou a patří spíše do kategorie sladkostí. Lepší bude smíchat přírodní jogurt s čerstvým ovocem.
OBRAZEM: Kolik kostek cukru spořádáte v džusu, zmrzlině či banánu |
Ovocné džusy
Šťáva z ovoce, jako jsou pomeranče nebo hroznové víno, je považovaná za zdravou. Možná však nevíte, že ovocné šťávy můžou obsahovat stejné množství cukru jako třeba cola.
Lepší je vždy sáhnout po čerstvých plodech. Sice se v nich fruktóza (ovocný cukr) také nachází, ale v podstatně menším množství. A navíc jsou pro vás zdrojem zdraví prospěšných balastních látek. Pokud se přesto nechcete džusů vzdát, pijte je raději naředěné vodou.
Zrádné sýry
Věřte nebo ne, můžou se stát příčinou bolesti hlavy. Zaznamenáváte ji po konzumaci sýrů, jako je ementál nebo camembert? V tom případě je možné, že trpíte histaminovou intolerancí.
Pak je pro vás důležité vybírat si takové druhy, které obsahují histamin co nejméně, například čerstvý sýr nebo mladou goudu.
Gumoví medvídci
Zkonzumovaný cukr může rychle zvýšit hladinu krevního cukru, produkci látek vyvolávajících záněty a množství střevních bakterií, jejichž působení metabolismu také nesvědčí. To vše se ve výsledku promítne třeba do bolesti kloubů.
Věděli jste, že ve 100 g gumových medvídků se nachází až 25 g cukru? To kloubům jen přitíží. Myslete proto více na své zdraví a sladkosti jezte opravdu jen s mírou.
Maso a uzeniny
A co třeba konzumace vepřového masa a uzenin? Pravdou je, že obsahují omega 6 mastné kyseliny, které tělo potřebuje pro transport kyslíku v krvi a tvorbu hemoglobinu.
Potraviny, které nám škodí, i když se tváří jako zdravé |
Když ovšem přijímáte tyto látky v nadměrném množství, přispívají ke vzniku zánětů. Jednou z jejich nejhorších zástupkyň je kyselina arachidonová, která se skrývá hlavně ve vepřovém mase a uzeninách.