Ryby - (c) profimedia.cz

Ryby - (c) profimedia.cz - Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Nevyhýbejte se rybám, jsou zdravé

  • 2
Slýcháte to jistě často: ryby jsou dobré pro naše zdraví a jíst bychom je měli mnohem více než dosud. Lidé, kteří se chtějí zbavit přebytečných kil, se však někdy obávají ryb s vyšším obsahem tuku a větším množstvím kilojoulů. Jsou tyto obavy oprávněné?

PŘEDCHOZÍ DÍL SERIÁLU ZDE

Ryby jsou naprosto vynikajícím zdrojem kvalitních a dobře stravitelných bílkovin - a ty jsou při hubnutí velmi důležité.

Kromě toho zásobují organismus vitaminy A, D a B a minerálními látkami, jako jsou jód a zinek.

Zdroj kvalitních bílkovin
Ryby jsou takřka nezastupitelné při získávání omega-3 nenasycených mastných kyselin.

Tyto kyseliny dokážou bránit tvorbě krevních sraženin (takzvaných trombů) způsobujících infarkt nebo cévní mozkové příhody, které mohou skončit i náhlou smrtí. Jednoduše řečeno: omega-3 kyseliny "ředí" krev.

Omega-3 nenasycené kyseliny přijímá většina lidí v mnohem menším množství, než kolik je zapotřebí. Je to tím, že se vyskytují jenom v několika málo potravinách - ve lněném semínku či ve vlašském ořechu. Nejlepším zdrojem omega3 kyselin jsou však právě mořské ryby.

Jíst tresky nestačí, důležitý je rybí tuk
Mnoho lidí si při hubnutí vybírá jen potraviny s nejnižším obsahem tuku, a pokud si chce dát nějakou rybu, dává přednost například treskovitým druhům. To ovšem není zcela správné, přestože tresky jsou excelentním zdrojem jódu.

Jenže lidský organismus potřebuje rybí tuk právě pro jeho specifickou část: ony zmíněné omega3 nenasycené mastné kyseliny. S těmito kyselinami se někdy můžete setkat i pod názvy EPA a DHA, často jsou prodávány ve formě doplňků zdravé výživy.

Letní seriál o hubnutí vzniká ve spolupráci se společností STOB

Jídelníček pro dnešní den

SNÍDANĚ: jogurt s vločkami
1 bílý jogurt
1 lžíce špaldových vloček
1 krájená nektarinka
930 kJ

SVAČINA: salát caprese 
1 rajče
50 g mozzarelly
1050 kJ

OBĚD: květák s vejci
300 g vařeného květáku
2 vejce
1 brambor
hlávkový salát
910 kJ

SVAČINA: tuňákový sendvič
2 půlky celozrnné housky s pomazánkovým máslem
50 g uzeného tuňáka (nebo makrely)
ledový salát do housky
1 lžička hořčice
1180 kJ

VEČEŘE: ryba se zeleninou
1 plátek platýze či jiné ryby opečený na 1 lžičce oleje
1 malý lilek
1 menší cuketa
4 žampiony
1 rajče
1 paprika
2 stroužky česneku
1 lžíce olivového oleje
sůl, pepř, bylinky
Lilky nakrájejte na kostky, osolte a nechte "vypotit". Pokrájejte ostatní zeleninu. Dejte na pekáč, přidejte lilky, z nichž jste slili vodu, osolte, opepřete a zalijte olejem. Promíchejte a pečte 30 minut na 180-190° C. Podávejte s rybím filetem.
1310 kJ

CELKEM: 5380 kJ

,