Neděle 24. ledna 2021, svátek má Milena
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 24. ledna 2021 Milena

Diskuse k článku

Máme podvyživené děti? Trend „zdravého“ stravování je tragický, říká odborník

Špenát je hnusný, rajčata taky. Do školní jídelny nechodíme, tam nám nechutná. Jíme jen špagety a pizzu. A tak dál. Kult dítěte ovládl i stravování.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Foto

I69v50a27n 76K69a75z40i67m43o57u31r 6732277286126

Já od dětství nesnáším kolínka, která v 50. a 60. letech byla asi jedinou těstovinou a ve školních jídelnách byla skoro denně. Ale jinak jím vše. Myslím, že záleží na tom, jaká je máma kuchařka. A dnes je takový zvláštní trend. Je móda až nutnost mít v bytě kuchyň za několik stovek tisíc, ale na večeře a nedělní obědy se chodí do restaurace, protože paní domu není ve vaření příliš zručná a zvládne opravdu jen ty tousty se sýrem nebo špagety s koupenou omáčkou. Kdyby děti znaly běžná jídla z domova, jedly by je i ve škole a všude jinde.

+1/0
2.11.2020 14:01
Foto

L94a22d25i19s94l72a65v 67M27a80t23u74l85a 3571969690822

Matka jednou vnoučatům uvařila k večeři brambory, osolila a k tomu dala sklenici mléka. No jak ty děcka o tom dělali, že nikdy nic tak dobrého nejedli..

Babičku skoro kleplo :-)

Dneska se tomu smějeme a mladý jedí úplně normálně.

+1/0
2.11.2020 11:20
Foto

L85a28d72i23s70l40a11v 37M96a81t34u64l26a 3571469300932

Zapomněl jsem na omaštění maslíčkem, oujé :-)

+1/0
2.11.2020 14:19
Foto

J30a52r46o77s80l94a12v 33O45r62l94í88k 8824694726741

No, to je jinými slovy řečeno to, co jsem napsal výše. Sůl, pepř, kmín.

0/0
1.11.2020 9:44
Foto

G45a55b54r14i41e63l21a 86G22a23s47p10a51r68o44v92a 7797644150602

Tak moje děti (2 a půl a 5 a půl roku) olivy a parmazán milují, musím je od toho dohánět!

0/0
29.10.2020 15:46
Foto

J91o12s89e26f 49Š77o17l44t21e54s 8364188590293

He? V naší školce vaří normálně. Fajn jídla, rekord našich 4letých holek je, že si šly 6x přidat ;-D Museli jsme nahlásit, že maximálně jednou a konec, kuchařky to málem psychicky neustály ;-D

+4/−1
29.10.2020 13:33
Foto

M69a13r41t88i39n19a 64S33e63d42l94i60c63k10á 5682255331772

Existují poruchy senzorické integrace, kdy postižený jedinec má poruchu ve zpracování smyslových vjemů. Např. má přecitlivělou chuť, hmat a čich. Co nám chutná normálně, je pro lidi se senzorickou poruchou skutečné utrpení, neskutečně kyselé, hořké, nepříjemná konzistence jim může způsobit až bolest, nepříjemný pach pocit na zvracení. Malé děti navíc neumějí vysvětlit, proč tu či onu potravinu odmítají. Je dobře, že týrání nucením k jídlu za každou cenu už není normální ani ve školkách.

0/−1
28.10.2020 21:37
Foto

R19a80d72i54m 39H14o36l33í29k 8988428858155

Nežereš maso, nepoznáš vtip!

+2/0
28.10.2020 12:57
Foto

J87a79n 80P65r13o14k50o55p 8492372379688

Taky viditelný tuk nebývá v oblibě. Neznám dítě, které by chtělo jíst špek nebo tlusté od šunky, i když šunku si děti oblíbily.

Tak to mám nějakou nenormální dcerku (7let), ta tohle miluje, pro ní největší labůžo je špek, kůže z bůčku, biskup z kuřete a další tučný mňamky, trochu se teda umírnila, když jí byly 2, tak milovala i chrupavky z kuřete. ;-DNavíc jí hodně chutnají i olivy. Celkem by mě zajímalo odkud to má, nikdo další z rodiny tohle nijak extra nevyhledává.

+1/0
25.10.2020 17:45
Foto

L94u65d85ě76k 47N29ě86m76e27c 8373860731406

Ne snad nenormální, ale chutě rozhodně nemá běžné, jako mívají její vrstevníci.

+1/0
25.10.2020 19:28
Foto

M97i15r64o20s20l32a47v 58S54t24e78i97n96e64r 2736770370806

Na vepřovém je zrovna ten tuk nositelem chuti, chrupavky z uvařených kostí nebo z kuřete jsou zdrojem suroviny pro vlastní tvorbu kostry dětí, ale i starších žen po přechodu. Dříve se kupovaly žraločí ploutve, za drahé peníze, ale žralok je ssavec, zrovna jako hovězí nebo vepřový dobytek.

O obírání kostí byl vždy v naší rodině zájem.

+1/0
25.10.2020 20:18
Foto

J52a13r58o73s28l58a84v 98V21a64c67e76k 1102162492666

Žralok je savec?

+4/0
27.10.2020 15:04
Foto

J96o49z39e45f 26P88a78u24c80h85l87y 3789828557194

Žralok nepatří ani mezi savce ani ryby. Je to paryba, předchůdci dnešních ryb.

+4/0
28.10.2020 22:55
Foto

M48a45r84t83i24n 66N79e55r78m21u97t 4669780808534

Tuk je nositelem chuti pro toho, komu tuk chutná, pro ostatní je tuk nositelem mastnýho v puse.

+3/−3
29.10.2020 14:27
Foto

T17o38m40á10š 25T43a42t21í91č73e87k 5770862400788

Teď promluví organický chemik: opravdu většina chutí a s nimi spojených vůní vnímaných receptory v nose přes ústa (při jídle běžné), tedy molekul, je rozpustná pouze v tuku. A to, co není rozpuštěné, je vnímáno receptory asi jako písek.

+4/0
29.10.2020 16:30
Foto

R12i53c12h26a32r91d 25P90o81l86á50k 6698289469596

Jenomže ona je to pravda. Tuk je skutečně nositelem řady chutí. To jsou základy vaření...

+2/0
1.11.2020 8:45
Foto

J19a96r70o72s56l56a78v 67O21r76l37í52k 8204954466791

To je dost podivný názor. Chtěl bych vidět vaše stravování a hlavně radost z dobrého jídla. Však nikdo tady neříká, že máte jíst špek. Ale když si vezmete třeba kořenovou zeleninu a dáte ji orestovat na sádlo nebo máslo, tak je to úplně jiné kafe, než když je jen uvařená ve vodě. Tak to bylo myšleno. Taky je velký rozdíl mezi stejkem ze svíčkové a třeba z vysokého roštěnce. Ten je protkán jemnými žilkami tuku a je to rozhodně vyšší třída než svíčková. A je to právě tím tukem. Dokonce i některé vitamíny tělo nezpracuje, pokud není na tuku,.Třeba vitamíny A, D,E K bez tuku nerozpustíte a díky tomu vám jídlo neochutí. A to je velká škoda. Ale vy degradujete tuk na plnou hubu ovaru. Jste demagog.

+1/0
1.11.2020 9:42
Foto

D48a76n76i67e95l50a 55N88a37g26y 1561520583556

Mám dvoch synov, jeden sa nedotkne mäsa ale že vôbec, druhý má najradšej slaninu a niektoré ďalšie zvláštnosti ako napr. špik z kostí alebo prasačí rypák.

0/0
29.10.2020 8:33
Foto

J25a94r60o81m76í27r 14K39r82á10l 4430429354879

;-D Vnoučata se mohou utlouci po chlebu se sádlem. Musel jsem obě snachy naučit, jak se správně škvaří, aby byly škvarky tak akorát.

0/0
3.11.2020 7:40
Foto

A78l81o29i53s 12S47l73á91m60e50č18k63a 2176422562102

Socialistické stravování jsem zažil.

Sníst se dalo vše (pokud to v kuchyni nezmrvili do nepoživatelné podoby), člověk měl hlad. Pro mne ale s jedinou výjimkou a tou byly plíčky na smetaně. To jsem nedával a nedávám doteď.

+5/−2
25.10.2020 1:18
Foto

M13i30r22o94s80l75a70v 43S77t41e49i65n76e43r 2346700610756

Nejhnusnější jídlo byl opravdu ten pajšl. Brkaše z prášku nesrovnatelně horší, než z čerstvých brambor, s kouskem másla, troškou mléka a muškátového květu. Špenát s žloutkem a troškou škrobu zahuštěný je také něco docela jiného, než ten mražený protlak bez čehokoliv.

Nezdravé byly knedlíky s omáčkami, ty vedou vždy k obezitě. Čočka, hrách, když jsou dobře připravené, i dětem chutnají.

+1/0
25.10.2020 20:13
Foto

L17u18k71á53š 15M83i62c63h54a52l 3287686843578

To je ale blábol. Do třiceti jsem žral guláše a knedlíky úplně v pohodě a obézní jsem rozhodně nebyl, spíš mi chybělo. Oni děti tu energii potřebují na běhání. Z klíčů se nenaji asi nikdo, kdo se má rád a tu energii pak potřebuje.

+1/−1
29.10.2020 15:11
Foto

J39a78r78o31s46l53a22v 18V48a50c21e62k 1812962582356

Hlad jsem nikdy neměl. Ale jist se to nedalo.

+1/0
27.10.2020 15:05
Foto

L79i56b86o10r 33Z83i55m97č45í58k 3419357338519

To jsme 2. A ještě mleté maso! Brr

0/0
2.11.2020 11:27
Foto

M73i92k83u20l85á96š 21J87u26r48a67š67k66a 7590908334860

Nechceš jíst tak nejez.Nic jiného není.Uvidíme za 10 hodin frajere nebo frajerko.

+3/0
24.10.2020 23:23
Foto

R14u37d74o94l41f 67N60o72v82o80t43n71ý 7152286879652

Byste se divil kam az ty děti jsou schopný zajít. Věřte mi že spousta z nich radši skoro chcípne hlady než aby si daly nějakou neoblíbenou zeleninu.

+1/0
25.10.2020 18:25
Foto

M73a56r37t51i94n10a 46S47e62d17l28i41c66k33á 5642745581542

Znám dítě, co by dřív začalo ožírat karton z krabic než většinu druhů potravin.

0/0
28.10.2020 21:42
Foto

J13a60r37o20s15l42a20v 36O14r63l48í82k 8964604116931

Ke špenátu. Kdyby ho ve školní jídelně připravily kuchařky tak, jak se připravovat má, bez nedodělaného bílku, s česnekem, listový, ne ten sajrajt, co je rozšmelcovaný jako sečka, kdyby k němu daly kus dobrého masa s dobře udělanou šťávou a k tomu třeba opékané brambory nebo bramborový placek, spousta dětí by ho jedla. Vím to z vlastní zkušenosti. To, co předváděla školní jídelna, to bych dnes do huby nestrčil. Až moje žena mi připravila listový, nezahuštěný, řádně ochucený špenát a dnes bych se po něm utlouk. Obecně jídla ve školních jídelnách je bída a utrpení. Sůl, pepř, kmín. Nic jiného tam neznají. Zajímavé, že když k nám příjdou synovci, kteří ve škole a doma v jídle pofrfňají, tak u nás zblajznou všechno. Jenže, i zdravé jídlo se dá připravit tak, že se na něj všichni těší. Jenže k tomu nejsou kuchařky ve školních jídelnách, aspoň v těch, které znám, nejsou ani na dostřel.

+2/0
24.10.2020 23:06
Foto

K19a32r48o37l85i67n89a 21M86a22r35i92e 49H28l16a83v27s12o67v59á 6554679245263

Souhlasím s Vámi, jen mám pocit, že ve školních jídelnach se to koření, které používáme běžné doma pouzivat nemůže, ale jistá si nejsem. Oni mají nějaké tabulky a těmi se musí řídit.

0/0
24.10.2020 23:54
Foto

D25a89n46i96e63l64a 56N27a47g56y 1111250463726

Moje deti často odmietajú jesť v jedálny z dôvodu, že je to príliš slané.

+2/0
25.10.2020 10:21
Foto

R86u22d48o50l96f 79N48o70v17o97t78n31ý 7802396109542

Věřím. Nicméně myslím že bol školních jídelen je podle mě jinde - a to v rozpočtu na porci a tabulkách kolik tuku/bílkovin/vlákniny musíte do porce vrazit.

Už nevím kde to bylo, myslím něco s Pohlraichem, a i ten jako myslim pomerne zkuseny kuchar nedovedl vymyslet v ramci rozpočtu žádný zázrak.

+3/0
25.10.2020 18:29
Foto

J35a94r15o33s46l49a69v 36O55r40l93í87k 8464474136681

No to může být pravda. Pak ale nemůže stát jeden oběd ve školní jídelně tolik, kolik stojí.

0/0
1.11.2020 9:44
Foto

A21l40e88x 28M19a57c87h 8747554171915

Imho se podceňují zejména luštěniny a měly by se jíst více, čočka a fazole. Chutná mi i hrách a cizrna, třeba s červenou řepou, to je pochoutka.

+5/−1
24.10.2020 21:16
Foto

T66o75m82á35š 56T71a21t60í94č91e10k 5320262850918

Souhlasím a navrhuji vysvětlení, proč tomu tak je, proč se od dob komančů luštěniny téměř přestaly používat: Je potřeba je uvařit! A to nejen hozením do friťáku, na pánvičku nebo do hrnce, to by nebyla dobrota. Ono je potřeba tomu věnovat alespoň trošičku znalostí a práce!! - A na to se ti dneska každá emancipovaná žena zvysoka vykašle.

+1/−1
24.10.2020 21:21
Foto

A19l13e91x 12M32a14c38h 8677894901215

No nevím, já mám rád černou čočku (beluga), a tu stačí dát na půl hodiny vařit. Žádná práce s tím není. Fazole jsou dokonce dostupné v konzervě, s tomatovou omáčkou, bez konzervantů a za cca 17 korun, to stačí jen ohřát. Základní jídlo na vandrech krom ovesné kaše.

+2/0
24.10.2020 21:26
Foto

T89o96m47á30š 59T25a54t82í92č52e30k 5820322750848

Luštěniny bez nějaké omáčky jsou pro masochistu. Já mám luštěniny velice rád, mám i tu výhodu, že po nich nevypouštím větry, ale ládovat se prostě jen uvařenou čočkou nebo fazolama teda nechcu. Konzervy nekupuju, na vandru jsem byl naposled před 28 lety a pixla fazolí v tomatové omáčce by tenkrát byla nezapomenutelná ostuda.

+2/0
24.10.2020 21:32
Foto

M51a20r68i87a23n13a 35Š10t54o95k72o32v12á 5627975848907

Lze do salatu, na pomazanku, na zahusteni polevky. A zadnou omacku nepotrebujete��

+1/0
25.10.2020 12:32
Foto

T24o66m74á73š 40T45a75t55í49č32e42k 5710362800268

No však. Salát, pomazánku ani polévku člověk neudělá vhozením nebo vložením něčeho do chytrého zařízení a zmáčknutím čudlu. Tak totiž dnes lidi "vaří" - vidím, co kladou na pás před pokladnou. Proto asi teď v druhé vlně nejsou vykoupené luštěniny spolu s moukou, rýží, olejem, cukrem atd., protože toho mají ještě plný sklepy a špajzy. Tam to zůstane, dokud to nevyhodí kvůli parazitům. ;-)

+2/0
25.10.2020 21:44
Foto

J26a80n 92P69r78o75k87o84p 8892522519578

Na čundry chodím od mala, takže teď nějakejch 30 let, posledních 5 let s dětma a plechovka čehokoli je celkem základ a osmažit si v ešusu cibuli s buřtem a pak tam hodit plechovku fazolí mi přijde relativně v pohodě jídlo. Samozřejmě, pokud jste něco čemu já říkám hardcore tramp a večeříte veverku, nebo ježka, tak to klobouk dolů, na to já nemám :-)

+4/0
25.10.2020 17:36
Foto

A37l22e90x 83M18a60c16h 8267564111545

No, nepřipadám si jako masochista, černá čočka je drobná a velmi chutná sama o sobě, stačí přiložit vajíčko a kyselou okurku. Ale třeba i půlený hrášk se uvaří za 30 až 45 minut, nemusí se namáčet, nic. Hrachová polévka nebo kaše je tak udělaná za chvilku. Takže si nemyslím že by se luštěniny nedělaly proto, že holky jsou dnes moc líné. Nevím co je na konzervě s fazolemi ostudného. Chápal bych to u romantických woodcrafterů, lidí co si hrají na indiány a pod. ale když se snažíte přejít finskou divočinu plnou bažin a komárů, vzdálený dva dny od nejbližší civilizace, tak je všem vážně úplně jedno, co si uděláte za jídlo. Maximálně ti, co jedou na MRE, vám ji tak trochu závidí.

+1/0
25.10.2020 17:52
Foto

M16a44r23t48i90n69a 63S72e73d79l55i50c18k92á 5282195131382

Práce? Jakože nechat v hrnci vařit dýl?

0/0
28.10.2020 21:45
Foto

T76o32m32á82š 18T62a63t64í24č81e65k 5190332240718

Nechat luštěniny v hrnci vařit dýl a nic víc je asi ten nejlepší návod, jak je přestat jíst. Obecně vzato je příprava chutných luštěnin náročnější než příprava masa - a to si troufám tvrdit, že bych dnes už ve většině domácností marně očekával i takovou klasickou čočku na kyselo.

0/0
29.10.2020 16:22
Foto

A74l58e56x 40M84a27c31h 8267774711115

Vždyť je to jednoduché, zdravé je jíst všechno s výjimkou těch notoricky známých nejnezdravějších věcí - mnoho soli, mnoho cukru a jedovaté konzervační látky. Je dobré se vyhýbat uzeninám, taveným sýrům, sladkostem, brambůrkům a spol. Co se týče přípravy, pak smaženým a grilovaným věcem.

A ač jsem husákovo dítě, mě špenát chutná, ten kašovitý i ten přírodní. Je dobré do něj dát dost česneku.

+6/0
24.10.2020 21:12
Foto

D96a62v49i64d 83N75e59r45g87l 8340850173604

Dnešní trend, aby lidé jedli co nejvíce, popřípadě pouze rostlinnou stravu je zlo a u dětí to platí obzvlášť. Živočišná složka by měla být zastoupena alespoň z třetiny, přičemž nevadí, když to bude přes polovinu. A to říkám jako bývalej mnohaletej vegan.

+12/−4
24.10.2020 16:31
Foto

P53e60t80r 32H58o65l98e26c34e87k 1709987458980

Jen pro zajímavost proč jste s veganstvím skončil?

+1/0
24.10.2020 18:08
Foto

D76a77n97i56e18l39a 33N62a37g16y 1261190543616

Vy ste typický príklad človeka, ktorý ide z extrému do extrému. NIe som vegán, ale živočíšna zložka by podľa všetkého nemala presiahnuť 10 %, hlavne u dospelých.

+1/−4
24.10.2020 19:28
Foto

T76o73m70á68š 87T79a28t89í74č32e91k 5820592630198

Podívej, živočišná složka, to jsou veškeré mléčné produkty, vajíčka, sádlo, maso a další suroviny ze zvířat, ryby, mořské plody... Pokud to vše má tvořit jen 10 % tvého příjmu živin, přeji ti co nejdřívější dosažení průhlednosti pokožky a vůbec celého těla.

+3/0
24.10.2020 21:16
Foto

D91a50n29i83e97l81a 47N40a25g55y 1831970253536

Nebojte, ja mám k priehľadnosti ešte ďaleko, a to jedávam obvykle len dva krát denne. Živočíšne produkty, a ja viem, ktoré to sú, tvoria max 5 % príjmu.

0/0
25.10.2020 10:20
Foto

J64a22r14o14s32l51a62v 28V81a28c27e19k 1112542152736

Pokud bych počítal i vodu, tak asi ano.

0/0
27.10.2020 15:11
Foto

A58l75e23x 69M85a85c41h 8207724231455

Rostliná strava je základ, na to jsme adaptovaní, masa by mělo být pomálu. Samozřejmě že mléko, sýry, vajíčka atd. by měly být častěji.

+1/−3
24.10.2020 21:14

Poslali jste životopis a marně čekáte na reakci. Proč jiným odpovědí, ale vám ne

Premium Jak žádají o práci bílé límečky a jak ty modré? Na koho nasazují personalisté robota? A proč se zájemcům o práci z...

Malý stěhovák pro rodinu. Měřili jsme, který kombík je ten nejlepší

Premium Ve velkém testu jsme srovnali tři kompaktní kombíky, které mohou být alternativou populární octavie. Navíc nejsou tak...

Jak bude za času Vodnáře? Býci se dočkají lásky, dařit se bude Pannám

Premium Vládu na nebi si jednotlivá znamení zvěrokruhu předávají podle toho, jak do nich vstupuje Slunce, což bývá vždy kolem...