Citronová šťáva
Navzdory kyselé chuti působí v těle jako velmi silná zásada, která neutralizuje nadměrnou produkci kyseliny solné v žaludku. Dejte si po obědě sklenku vody s čerstvě vymačkanou šťávou z poloviny citronu.
Zázvorový čaj
Působí antibakteriálně (pálení žáhy může být způsobeno i bakteriální infekcí) a mírní bolest. Asi 2 cm zázvorového kořene pokrájejte na malé kousky a zalijte vroucí vodou. Nechte 10 minut louhovat, přeceďte a pijte preventivně 2–3krát denně.
Skořicový nápoj
Přidejte 1 čajovou lžičku skořice do 2 dcl vody a povařte 10–15 minut. Potom přimíchejte lžičku medu a pijte 2–3 krát denně mezi hlavními jídly.
Hořčice s vodou
Rozmíchejte 1 lžičku plnotučné hořčice v troše vody a vypijte. Bolest rychle odezní. Nezní to sice moc vábně, ale zbaví vás to potíží.
Hrst mandlí
Rádi chroupáte mandle? Oblíbená pochoutka urychluje trávení a vysoký obsah zdravých tuků neutralizuje aktivitu žaludeční kyseliny. V případě akutních potíží (nebo preventivně) snězte 10–20 kousků. Uvidíte, že se vám co nevidět uleví.
Stroužek česneku
V organismu funguje podobně jako zázvor. Při potížích rozžvýkejte jeden syrový stroužek. Chce to sice určitou kuráž, ale výsledek je zaručený.
Medové pohlazení
Med působí jako hojivý balzám, který zklidňuje bolest a vytváří jemný ochranný film. Kromě toho urychluje regeneraci poškozené sliznice. Rozmíchejte 1–2 lžičky medu ve sklenici teplé vody a popíjejte během dne mezi jídly.
Šťáva z brambor
Čerstvá šťáva, kterou připravíte v odšťavňovači, působí jako vynikající zásada. Použijte neloupané brambory, které očistěte kartáčkem pod tekoucí vodou. Pijte 60 ml 4krát denně nalačno mezi jídly.
Kurkumový med
Známé indické koření podporuje trávení a pomáhá obnovit sliznici jícnu, která bývá (hlavně při častých potížích s pálením žáhy) podrážděná a narušená agresivním působením žaludečních kyselin. Kurkumu můžete preventivně používat při vaření (orientální pokrmy, polévky, saláty), nebo ji smíchat s medem a brát po lžičce (1 polévkovou lžíci koření rozmíchejte ve 100 g kvalitního, nejlépe domácího medu).
Jablečný ocet
Urychluje proces trávení a pomáhá potlačit bolest spojenou s pálením žáhy. Rozmíchejte 2 lžičky jablečného octa ve sklenici vlažné vody a upíjejte po malých doušcích. Do několika minut pocítíte výraznou úlevu.
Další rady, které stojí za to vyzkoušet
- Jezte v klidu a nepřejídejte se.
- Po jídle žvýkejte semínka fenyklu, kardamomu nebo kmínu.
- Ochucujte pokrmy rozmarýnem a do jídelníčku přidejte potočnici, artyčoky a čekanku.
- Jako dezert po jídle si dejte kousek čerstvého ananasu.
- Jezte víc zeleniny a celozrnné pečivo.
- Při potížích vypijte sklenici vody s trochou jedlé sody.
- Při jídle seďte vzpřímeně a (bezprostředně) po jídle necvičte.
- Nejméně 2 hodiny před spánkem už nic nejezte.
- Spěte na levém boku.
- Vyhýbejte se přílišnému stresu.
- Omezte smažené a pikantní pokrmy, uzeniny, majonézu, cibuli, zelí, kapustu, papriku, vejce natvrdo, čerstvý chléb, luštěniny, sladkosti, alkohol.