Přírodní obiloviny - cereálie (například vločky) jsou výborným zdrojem vlákniny, která pomáhá předcházet srdečním nemocněním, snižovat hladinu cholesterolu v krvi, snižovat riziko rakoviny a předcházet zácpě nebo naopak průjmu.
TipSnídejte cereálie s ovocem, je to nejlepší způsob, jak dostat do těla vlákninu. Pokud však máte problémy s nízkým tlakem, klidně si dejte plátek celozrnného chleba se sýrem či kouskem libové šunky a doplňte kouskem ovoce. |
Většina z nás ani zdaleka nedostává doporučený příjem vlákniny 25 gramů za den. Obiloviny byste tedy měli také zařadit do svého jídelníčku.
S jejich konzumací to však nepřehánějte, určitě by se neměly stát dominantní potravinou, tou má zůstat zelenina.
Vybírejte celozrnné pečivo
Vybírejte si celozrnné pečivo, to znamená takové, které z celkové hmotnosti pečiva obsahuje 80 procent celozrnné mouky. Je sice podobně kalorické jako bílé pečivo, ale na rozdíl od něj má v sobě právě zmiňovanou vlákninu a nasytí vás na delší dobu.
Tmavé toastové chleby jsou poněkud zrádné. Vypadají sice neškodně, ale zpravidla obsahují více tuků, cukru a mléka.
Na co si dát pozor
Čtěte pozorně obaly, tmavé pečivo neznamená celozrnné, je jen obarvené karamelem.
Další díl dietního plánu najdete na zdravi.idnes.cz v sobotu 25. 7. 2009 |