Středa 25. listopadu 2020, svátek má Kateřina
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 25. listopadu 2020 Kateřina

Poradna lékárníka a dietologa PharmDr. Martina Staňka

Poradna

Léky

Na otázky odpovídá

Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk

Lékárny jsou plné doplňků stravy a volně prodejných léků, ale jak se v nich orientovat? Jak vybrat ten nejvhodnější přípravek? Tyto otázky a mnoho dalších z oblasti volně prodejných léčiv a parafarmaceutik vám zodpoví lékárník s dlouholetou praxí PharmDr. Martin Staněk.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

Parafarmacie
Dobrý den, pane doktore, i já poprosím o radu. Dokážu si "zvednout" tlak třeba tím, že se začnu bát, např.když neprozvonila dcera, která měla přistát v cizině nebo že se neozvali kamarádi, že v pořádku od nás dorazili domů...Je možné něco v lékárně koupit na zklidnění právě na tyto situace? Samozřejmě se snažím rozumově vše zdůvodnit -vybitý mobil, zapomněli, zdrželi se atd. Poradťe prosím.

- otázka upravena poradcem
Majka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Majko. Jak dlouho tyto obtíže máte? Můžete mi popsat váš zdravotní stav? Užíváte pravidelně nějaké léky?  Spíte dobře? Měříte si tlak každodenně?
Léky na předpis
Mohu ukončit léčbu trexanem bez vědomí lékaře děkuji
Honza
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Je to velmi nerozumné, Honzo. Snažte se s lékařem promluvit o vašich obavách, které plně chápu. Obsah příbalových informací pro pacienta považuji za kontraproduktivní. Doufám, že alespoň psychologové se mnou budou souhlasit. Lékaři jsou u některých onemocnění ve velmi těžké situaci jak postupovat. Uvědomují si také, jak pacient může dopadnout, když se vhodná léčba nenasadí včas. Prosím nepřerušujte léčbu bez vědomí lékaře a snažte se ho navštívit co nejdříve.
Volně prodejné léky
Dobrý den, je možné zakoupit nějaký prostředek z lékárny, aby pomohl od výpotku v koleně? Ortoped sdělil, že na injekční vytažení to nebude, že se to vstřebá. Čím vstřebání urychlit ? Děkuji za odpověď.
Karin
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Karin. Nejdůležitější je koleno nepřetěžovat a dbát na vhodnou obuv. Pokud vám bylo doporučeno cvičení, snažte se je dodržovat. Zkusil bych užívat Reparil dražé 3x2 tablety za den.
Léky na předpis
Dobrý den pane doktore,mohu užívat současně lék na cholesterol ATORIS a lék andidepres.ARGOFAN?Děkuji
Alena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Aleno. Podle mého názoru není žádný problém tyto dva  léky kombinovat. Přeji hodně zdraví.
Léky na předpis
Dobrý den ,mohu kombinovat léky na astma xados ,airbufo ,betaserc a neurontin -nyní jsem na 300mg za den ,jsem přes den velmi ospalý ,zhoršil se mi tinitus,je tato kombinace možná ,děkuji za odpověd
Radek
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, pane Radku. Neznám historii vaší léčby, neznám váš zdravotní stav. Proto odpovím podle mé zkušenosti s pacienty se kterými se setkávám v našem Centru pro poruchy metabolismu a výživy.  Na ospalost a únavu si lidé nyní běžně stěžují. Problémy s Covidem daly lidem zabrat. V každém případě Xados a Neurontin mohou  k těmto obtížím příspívat a mohou ovlivńovat i kvalitu spánku. . Oba léky mohou zhoršovat tinnitus. Mohou být i příčinou tinnitu. Můžete mi prosím napsat proč vám byl předepsán Neurontin? Kolik je vám let? Jak dlouho vás trápí tinnitus?
Parafarmacie
Dobrý den, pane Staňku. Mám prosbu. jak nejlépe využije organismus přípravky Hořčík , vitamín D 3+K a Vápník a B - komplex. Nejsem si jistá jestli to brát současně. Někde jsem četla že by se to současně brát nemělo a jinde zase že ano. Nejsem z toho moudrá a mám osteoporozu, tak je to pro mne nutné.
Marie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den paní Marie. Vitamin D3 užívejte s jídlem, které obsahuje tuk. Hořčík vápník  a B-komplex užívejte mezi jídly tak, jak vám to nejlépe vyhovuje. Nezapomeňte, že zásadní pro vytvoření dostatečných zásob vitaminu D je pobyt venku při slunečném počasí. Sluníčku se tedy  nevyhýbejte a využijte krásného počasí. Tvorba vitaminu D v pokožce má pro lidské zdraví zásadní význam. Nezapomínejte také na dostatečnou konzumaci mléčných výrobků, které jsou ideálním zdrojem vápníku.
Léky na předpis
Močové cesty ne, Cifloxinal mám kvůli zvýšenému CRP, nejspíš víc rozjetý právě crohn vzhledem k bolestem břicha, které nyní už celkem přešly. Nejraději bych ta atb nedobírala, ale nevím jestli je to možné či nikoliv.
Radka K.
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nemohu váš zdravotní stav, posoudit, Radko. CRP může zvednout ledacos a nelze jen na základě této hodnoty dělat nějaké závěry a předepisovat automacky léky s antimikrobiálním účinkem. Záleží i na tom, jaké obtíže nyní máte. Racionálnost nasazení Cifloxinalu zatím nevídím, pokud se budu držet jen informací, které jste uvedla. Bolesti břicha nemusí automaticky souviset s Crohnovou chorobou. Myslím, že je zná každý. Může za ně  většinou  jen dietní chyba.  Pacienty s idiopatickými střevními záněty nevyjímaje. Jídelniček musí odpovídat charakteru onemocnění a to i v těhotenství.
Léky na předpis
Dobrý den pane doktore, jsem v 8.měsíci těhotenství a cca před 3 týdny jsem dostala atb Ciplox 500 na 5 dní. Pak týden nic a nyní mám Cifloxinal 500, včera jsem dostala druhou krabičku, takže dnes je beru šestý den a dohromady je tedy mám na 10 dní. Mám crohnovu chorobu a měla jsem vysoké CRP, nyní mám 40 a proto jsem dostala ještě jednu krabičku. Zároveň mám pouze biologickou léčbu stelaru. Opravdu atb nemůžou ublížit mimču? Já ode dneška mám takové divné bušení srdce..může to být z těch antibiotik? Děkuji předem za odpovědi.
Radka K.
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Radko. Asi to není pro lékaře snadné rozhodování. Rozumím tomu dobře, že trpíte opakovaným zánětem močových cest ? Nebo byl jiný důvod k užívání Cifloxinalu?  Máte nyní opět vážnější obtíže spojené s Crohnovou chorobou?
Léky na předpis
lze přestat užívat Seretide - je na doporučení lékaře a přemýšlím o vynechání, protože mi brání v léčení jiné nemoci. Mám astma, CHOPN,blokaci pravého ramínka-srdce a teď navíc zánět štítné žlázy, které nejspíš seretide neprospívá, Dřív jsem fungovala bez léků.
a taky to šlo. Musím vyléčit štítnou žlázu.
Renata
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Renato. Neznám přesně váš zdravotní stav a historii vašich obtíží. Podle toho co jste uvedla, je ale možné, že by byl pro vás vhodnější trochu jiný léčebný režim.  Napřiklad že byste užíval pravidelně inhalační kostikosteroid a  a lék na rozšíření dýchacích cest jen při větších obtížích. To by bylo šetrnější. Zánětlivé onemocnění štítné žlázy bude pravděpodobně autoimunního původu a v tomto případě je vyléčení nereálné. Budu třeba asi dříve či později substituční léčba hormony štítné žlázy. Určitě by prospělo, kdybyste byla i pod kontrolou kardiologa, protože i tato substituční léčba má vliv na srdeční činnost. přeji hodně zdraví.
Léky na předpis
Děkuji za odpověď, další léky neužívám. Jen mě zajímá, zda mohu užívat potom ten doplněk Psychotn, který nabízíte na vašich stránkách guareta
Adéla
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
V těhotenství je dobré se vyvarovat užívání léčiv, nebo také doplňků stravy či běžných potravin, které ovlivňují centrální nervový systém, Adélo.  Psychoton  vám tedy přímo doporučit nemohu. Nespavost může postupně  během těhotenství ustoupit a je třeba pátrat i  po příčině. Problém často způsobuje pití kávy či pravého čaje.  Nespavost pak vede k únavě a k horšímu zvládání běžných životních překážet. S psychofarmaky se obecně plýtvá a někdy se i nevhodně kombinují.
Léky na předpis
Dobrý den,
pane doktore beru Tritico 1/3 tablety 75(tedy cca 25). Otěhotněla jsem a ráda bych vysadila i tento zbytek, nicméně mám strach co to udělá. Měla jsem tento lék na spaní a v těhotenství je spaní důležité. Je možné ho nagradit nčím přírodním, vím že na Vašich stránkách Guareta také nabízíte nějaký doplněk na uklidnění hodilo by se to pro mě?
Adéla
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Adélo. Tritico je třeba vysazovat pozvolna. Současná dávka již není vysoká a domnívám se, že   nežádoucí účinky způsobené vysazením jsou málo pravděpodobné. V každém případě by měl mít poslední slovo lékař, který vás zná a který lék předepsal. Protože jste těhotná, usilujte o vysazení tohoto léku. Respektujte však rozhodnutí lékaře a konzultujte s ním případně i další postup.  Užíváte (užívala jste před otěhotněním) pravidelně ještě jiné léky?
Léky na předpis
Dobrý den, pane doktore, poraďte prosím. Kolegyně užívá následující léky Ezen, Rosucard,Loradur mite a Letrox. Tvrdí, že se jí touto kombinací velmi zvýšil cukr /dnes odpoledne jsme jí ho měřili, měla 15 / Lékař tvrdí, že problém nevidí...Sama si začala snižovat dávky, tvrdí, že ji je lépe, má strach z cukrovky, v noci často chodí na záchod. Prosím poraďte, co s tím. Tvrdila jsem jí, že je asi nutné změnit lékaře, pokud ten její nechce "slyšet" . Děkuji za Váš čas i odpověď. - otázka upravena poradcem
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Evo. Změnila kolegyně způsob stravování? Má nadváhu? Změnila dávkování Letroxu? Pokud je glykemie nalačno 15. Je třeba rychle zareagovat. Z medikace je zřejmé, že kolegyně má vážnější problém v  látkové výměně tuků. Jestliže nedodržuje dietní opatření, musí to vézt dříve nebo později k diabetu II.typu.  Z toho co uvádíte, je pravděpodobné, že potřebuje léčbu antidiabetiky co nejdříve. Úpravou stravování jde velmi často hodně napravit. V tomto případě bude muset být jídelníček jasně dáný a přesně dodržovaný.
Léky na předpis
Dobrý den, pane doktore, co je vhodnější při užívání Mydocalmu na uvolnění blokády v křížové oblasti zad, protizánětlivý lék i proti bolesti, Biofenac nebo Ibalgin? Předem děkuji za odpověď. Zuzana
Zuzka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Zuzko. Jako první krok bych volil Ibalgin 400 3x1 tabletu, pokud nemůžete jít k lékaři.. Mydocalm je lepší užívat jen na noc (podle mého názoru). Biofenac považuji za lék rizikovější a je oprávněně na lékařský předpis. Aceclofenac (Biofenac) má silnější protizánětlivý učinek než Ibuprofen. Někdy je lepší když převažuje protizánětlivé působení, oproti analgetickému účinku. Proto je dobré, když zdravotníí stav  posoudí lékař. K úlevě může někdy dojít velmi snadno jen při správné volbě léku a správném dávkování. Ať je vám brzy lépe.
Parafarmacie
Dobrý den pane doktore,co byste doporučil na bolest hlavy v těhotenství?Jsem 16 tý týden a téměř denně mě bolí hlava.
Děkuji za odpověď
Veronika
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Veroniko. Nedokážeme dohlédnout co všechno dokáže způsobit užívání léků v těhotenství a jaký to má vliv na budoucí vývoj dítěte i zdravotní stav dospělosti. Tušíme jen ty největší rizika. Trpěla jste často bolestí hlavy i před těhotenstvím?  Užívala jste analgetika?  Změnila jste nyní zásadním způsobem stravování ? Máte nyní nějaké další obtíže ? Nosíte brýle?  Jaké zdravotní obtíže jste měla před otěhotněním? Kdy se během dne bolest hlavy dostavuje?
Parafarmacie
Dobrý den, pane doktore, jaké konkrétní přípravky z Vaší lékárny byste mně doporučil zakoupit na podporu kloubů celého těla? Kamarádka bude mít 57, poslední dobou si stěžuje, že ji bolí klouby celého těla, přitom je štíhlá, jezdí na kole, pracuje na zahradě...Chtěla bych jí nějaký přípravek darovat k narozeninám. Pokud vím, artrózou netrpí, má strach, aby nenaletěla nějakým přípravkům "placebo" i z lékárny. Já jsem si ve Vaší lékárně zakoupila kolagen...Děkuji za tipy. - otázka upravena poradcem
Hanka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Hanko. Pracovité ženy často neznají míru a tělo přetěžují tím, že si včas neodpočinou. Bolesti tedy mohou být přirozeného původu a není to třeba řešit. K prevenci důsledků nepřiměřené zátěže rukou či nohou může Gelantina Intensive dobře posloužit, pokud se používá ve správné dávce. Myslím si, že tento postup je racionální, i když není dostatečně ověřený. Hlavní důvod ale vidím v tom, že náklady na takový výzkum jsou extrémně vysoké a v podstatě nevratné. Legislativa neumožňje, aby  se pak zdravotní tvrzení týkalo jen konkrétního přípravku se kterým byla studie provedena. Pokud opravdu kamarádku bolí všechny klouby po celém těle již delší dobu, problém může být  jiného původu než třeba ortopedický (infekce, revmatologická onemocnění). Možná by stálo za to provést základní interní vyšetření. Pokud bych měl o kamarádce lepší informace, pokusil bych se poradit cíleněji.
Parafarmacie
Prosim, jak se stravovat: Pracuji v domove pro postizene, prevazne nocni smeny, ale i denni, odpoledni...neni tam zadna pravidelnost, ani v poctu volnych dni ci vikendu. Ani pri nocni neni jiste, zda se mezi pochuzkami po trech hodinach vyspim nebo musim reagovat na potreby postizenych, ani kolikrat bezet na zvonky. Behem nocni sluzby piju hodne vody, nekdy i colu nebo dzus a vetsinou se nadopuji bananem, sladkosti apod., abych mohla vprostred noci vubec vstat. Po skonceni sluzby chodim pesky domu ruzne trasy 15-25 km pres les, s mnoha prestavkami, kde jim bagety, kolac, ovoce koupene cestou atd., doma pote spim 2-3 hodiny, pak snim jogurt, zeleninu... a odchazim znovu na nocni. Je mi 43 let, 77 kg, 177 cm, konfekcni velikost 40. Asi jsem zavisla na cukru, i proti stresu, piknik a klid v lese je mi motivaci i odmenou. Ve volnych dnech jim vlocky, ovesnou kasi, vejce, cocku, tvaroh, zeleninu. V praci mame vybavenou kuchyn. Chci se stravovat lepe, ale nevim, co, kdy, jak casto. Dekuji!
Marketa
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Markéto. Práce na směny je určitě pro tělo problém. Někdo nepravidelnosti v denním rytmu rytmu snáší lépe někdo hůře. Práce v domově pro postižené je nepochybně velmi psychicky náročná a je obdivuhodné, že dokážete ujít ještě pěšky po směně tolik kilometrů. Smekám !!! Myslím si, že si nevedete vůbec špatně. Menší snížení váhy by tělo určitě uvítalo. Každé kilo navíc zatěžuje klouby a pokud chodíte tolik kilometrů, vážnější obtíže s klouby se mohou ze dne na den objevit . Doporučuji snížit  váhu o cca 5 kg  a pak se uvidí. Doporučuji si jídelníček plánovat a promyslet si jej na dva týdny. Ten v podstatě  pak opakujte a naučte se dělat i vhodné záměny. Zda budete jíst jen 3x denně nebo vícekrát denně je méně podstatné. Je třeba ale volit variantu, která tělu lépe vyhovuje. Potom už je to jen o složení jednotlivých jídel. Abych mohl trochu více poradit ohledně  složení celodenního jídelníčku, musel bych ho znát dopodrobna. Budete-li mít čas a zájem, můžete mi jej poslat na guareta@drstanek.cz. Stačí podrobný rozpis 3 dnů včetně velikostí porcí a objemu nápojů. Máte-li vážnější zdravotní obtíže či užíváte pravidelně nějaké léky, napište mi o nich.  PS: Ty procházky lesem vám závidím, ale po práci bych usnul u prvního většího dubu a domů bych určitě nedošel.
Parafarmacie
Dobrý den,alergoložka mi řekla že nesmím kombinovat medunku a léky na alergie ,beru xados a sprey airbufo ,přitom prokázané z krve mám alergie pouze na roztoče na pyly a trávy mám 3 ,také mi nedoporučila med,co si o tom myslíte ,děkuji
Radka BEDNÁŘOVÁ
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Radko. Udělal bych totéž. Vyhnul bych se všemu, co představuje potenciální riziko a může podporovat obtíže které máte. Bez medu a meduňky se tělo snadno obejde. Med navíc obsahuje pyly mnohým rostlin včetně tráv. Je to jen o kvantitě. Doporučení lékařky považuji za správné. Buďte opatrnější v konzumaci všeho co obsahuje nejčastější alergeny. Všímejte si, co vám k obtížím  přispívá a co ne. 
Parafarmacie
Dobrý den ,poradte mi prosím ,čím mohu nahradit gynex kapky ,protože beru léky na astma ,nesmím bylinky a mám hormonální návaly,měla jsem trombozu a mám křečové žíly ,děkuji
Jana Bednářová
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den paní, Jano. Omlouvám se, ale poradit nemohu. O vašem zdravotním stavu bych musel vědět mnohem vícene vím nic o lécích které užíváte a je  určitě nezbytné důkladné interní vyšetření, aby bylo jasné, že avše obtíže skutečně  souvisejí s menopauzou. Gynex na internetu prezentuje velmi podivná tvrzení, které zavání klamavou reklamou. Na druhé straně neobsahuje až tak problematické byliny. Spíše bych měl obavu z eterických olejů, které jsou v něm také. Protože trpíte astmatem, je lepší se mu  asi ve vašem případě opravdu vyhnout.
Parafarmacie
Děkuji za rychlou odpověď. Žijeme na venkově, v přírodě pobýváme, jsme aktivní rodina. Jde mně jen o prevenci, stravu máme pestrou, ale někdy přece jen skladba potravin není ideální ve smyslu výživového doporučení (např. děti nesní dost ovoce a zeleniny, nemají chuť). Zdravotní problémy nemají žádné, jen dcera užívá Ascorutin (často jí teče krev z nosu). Děkuji.
Eva Vránová
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Paní Evo, Ascorutin neublíží a je v pořádku. U dětí je tento problém častý. Co se týká výživových doporučení, bral bych je s rezervou a řídil se selským rozumem. Dbal bych však na to, aby děti neměli nadváhu. Byl bych také opatrnější s příjmem tuku.  Výživová doporučení Společnosti pro výživu, které bych důvěřoval,  mají ale hlavu a patu a v podstatě "průměrují" vědecké poznatky i názory našich odborníků. Komerční informace bych přijímal s  velkou rezervou. Nyní to platí dvonásob, protože kolem  marketingu a výživy se točí stále více nekvalifikovaných lidí. Na venkově si děti  k zelenině najdou snáze cestu. Přece jenom mají větši možnost poznat přirozenou chuť zeleniny a ovoce, pokud mají doma zahradu. Je dobré když se nějakou měrou podílejí na jejich pěstování a ošetřování. Co se týká zeleniny, je třeba hledat takovou úpravu, která dětem bude chutnat. Zelenina neni až tak dobrým zdrojem výživných látek. Jejich dostupnost zvyšuje tepelná úprava varem. Je však  pro děti důležitá pro obsah různých balastních a ochranných látek, snižuje také energetickou denzitu jídla. Přispívá k pocitu nasycení. Určitě přispívá k dobré funkci trávicího ústrojí a chrání  jeho sliznici před působením látek toxických . Obsahuje ale také antinutriční látky a její nepřiměřená konzumace může příspívat k nedostatku některých výživných látek. I ovoce a zeleninu je třeba konzumovat přiměřeně věku a zdravotnímu stavu, ale pokud možno čerstvou nebo  alespoň vhodně konzervovanou každý den.
Parafarmacie
Dobrý den, ráda bych se s vámi poradila o doplňcích stravy pro děti, 6-10 let. Na trhu je velké množství těchto multivitamínů, a nevím, podle čeho se orientovat. Anebo to nemá vůbec smysl dětem něco podávat? Děkuji, Vránová
Eva Vránová
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den paní Vránová. Snažil  bych se děti nezvykat na tento způsob řešení nějakých zdravotních problemů. Někdy snad jen v rámci cílené prevence. Klíčová je pro děti strava. Stravovací návyky z dětství si přinesou do dospělého věku a ovlivní jimi výchovu  i vlastních dětí. Klíčové jsou také fyzické aktivity a dostatečný pobyt v přírodě. Budoval bych v nich rovněž vztah k přírodě. To je pro život určitě velmi důležité. Všechnu pozornost bych tedy soustředil tímto směrem. PS: Mají dětí nějaké vážnější zdravotní obtíže? Žijete ve městě?
Parafarmacie
Dobrý deň,
píšem ohľadne modriniek a potravinových doplnkov. Užívam 2x denne GS Omega3, 1xdenne cesnak(1500mg), 2x denne vitamínE. Z potravín sa cielene nevyhýbam ničomu. Nešportujem. Som žena v domácnosti, takže bežné domáce práce, okolo detí, domu, teraz veľa aj na záhrade. Ruky a nohy nemávam studené. Mávam inak veĺké úzkosti, nemôže byť aj to príčina? Mám aj krčové žily. Nemôže to byť nič vážne? Ďakujem.
Dana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Myslím, že je to jen problém s místním prokrvením tkání a lomivostí kapilár.. U žen je to poměrně časté.  Budete k tomu mít asi sklony. V uvedených doplňcích stravy problém určitě nebude. Může se na tom podílet nepřímo i psychický stav a vegetativní nervový systém.  Podpořit mikrocirkulaci je možné pomocí léčiv nebo doplňků stravy s obsahem flavonoidů.
Parafarmacie
Dobrý deň,
chcela by som sa spýtať, či doplnky výživy na riedenie krvi - cesnakové tabletky, omega3, vitamín E, môžu spôsobiť občasnú tvorbu modriniek, keď ich užívam. Alebo čo môže byť príčinou? Za posledný mesiac sa mi na rukách vytvorilo asi 6 malých (žlté, hnedé al. hnedomodré). Na nohe jedna. V jeseni sa mi asi 3 mesiace tvorili zase sem-tam na nohe malé modré modriny. V podstate tento problém, si občas všímam už asi 4 roky (predtým neviem, nepamätám sa). Niekedy ma to nezaujíma, niekdy sa príliš pozorujem a všímam si to. V podstate hlavne tie žlté a hnedé malé modrinky na rukách sa mi tvoria priebežne stále (princíp asi taký - jedna zmizne, vznikne druhá). Môže to byť tými prípravkami? (iné lieky neužívam, iba vitamíny). Alebo čo môže byť príčinou? Mám si toho vôbec všímať? Mám 41 rokov. Ďakujem za akúkoľvek radu.
Dana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jakou  denní dávku omega-3 užíváte, Jano? Jaké česnekové tablety a v jakém dávkování? Vyhýbáte se cíleně konzumaci některých potravin? Sportujete?  Pracujete fyzicky? Míváte často studené ruce a nohy?
Léky na předpis
Ano jde revmatickou artritidi začal jsem ten lék brat před čtrnácti dny potíže mám asi tak rok,bolest kloubu se stěhuje z místa na místo ale jak to jinak léčit prášky proti bolesti bto asi nebudou poradíte jak na to
Honza
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Revmatoidní artritida je velmi nepříjemné a zákeřné onemocnění, Honzo. S metotrexatem (Trexan) jsou velké zkušenosti a je nyní považován za látku první linie. Pokud se lék  včas nenasadí (nemusí být  ale vždy dostatečně  účinný) , může dojít k výraznému zhoršení stavu, bez návratu zpět. Respektoval bych proto pokyny lékaře. Určitě svoji roli hraje  i způsob stravování.: Strava by neměla podporovat zánětlivé reakce v organismu. Doporučuji velmi střídmou stravu s omezením živočišných tuků. Denní příjem tuku doporučuji udržovat na 25-28% celkové energetické hodnoty jídelníčku. Celkový způsob farmakoterapie musí vycházet se znalosti zdravotního stavu pacienta. Buďte prosím opatrný a sám se nesnažte do léčby něco dalšího přidávat. Na druhé straně byste měl dostat co nejjasnější instrukce, jak se zachovat, když se stav přechodně zhorší a bolesti se vystupňují.
Léky na předpis
Dobry den,


ve svych 24 letech mam potvrzenou leidenskou mutaci heterozygot s tim ze beru nove cca. tyden antikoncepci bez estrogenu, byla mi na zaklade me diagnozy doporucena. Antikoncepce se jmenuje Jubrele, jedna se o antikoncepci v Nemecu dostupnou.

S tim ze cca. 2 dny mam takove divne stavy, boli me kolena a trochu i lytka nekdy v nich picha nebo tahne. Nevim jestli je to zpusobenou antikoncepci, zadne fleky na nohach nemam, bojim se aby to nebyla tromboza. Jezdim ted pravidelne ale na kole do prace kazdy den 11 km tam a 11 km domu. Nevim cim to tedy muze byt. Nemate nejake doporuceni?

Dekuji moc za odpoved
Daniela
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Danielo. 22 km za den představuje pro dolní končetiny značnou zátěž. Jestli to není jízda po rovném terénu, tím spíše. Myslím, že původ problému je jasný. Nemyslím si, že za to může antikoncepce. Jinak u nás jsou dostupné přípravky s  desogestrelem Azalia, Cerazette, Daisenette....
Parafarmacie
Dobrý den, před lety jsem si koupila tablety Chllorela, teď jsem je doma objevila. Mohu je ještě po letech použít?
Děkuji za odpověď
Zdena, Vítkov
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jestli tablety obsahují jen slisovanou chlorellu, Zdeno, není citit žádný nepřirozený zápach a přípravek byl správně uchováván, neměl by v tom být problém. Pokud jsou použity  pro lisování tablet nějaké pomocné látky, vypište mi je prosím.
Léky na předpis
Dobrý den,
děkuji mohu tedy Detralex v těhotenství užít v tom zvýšeném dávkování první 3 dny jak je psáno v letáku? V minulosti mi tento postup pomohl. Dále mám dotaz, budu rodit plánovaně císařským řezem. Mohu se na to nějak připravit?Myslím tím péči o jizvu, na co dát pozor?
Anička
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Aničko, výrobce léku uvádí, že se lék z preventivních důvodu nedoporučuje užívat v těhotenství. Je to lék na lékařský předpis. Lékař musí posoudit zda prospěch převažuje nad případným rizikem. Zná váš celkový zdravotní stav. Já osobně si myslím, že jednoznačně ano, pokud vás hemoroidy výrazně obtěžují. Ze zkušeností, které s tímto lékem za 30 let mám ( a s flavonoidy obecně)  si nemyslím, že existuje reálné riziko pro poškození plodu. Nemyslím si, že flavonoidní látky v doporučovaném dávkování  i souběžně s jinými látkami mohou přispívat ke zvýšenému zdravotnímu  riziku pro matku a dítě. Jejich působení v lidském organismu má spíše ochranný charakter. S příbývající váhou se problém s hemoroidy může jen prohloubit a je třeba s tím něco dělat.. Prosím, poslední slovo musí ale mít  lékař. Elektronická poradna jej nemůže nahradit.  Co se týká péči o jizvu, klíčové je, aby nárůst váhy během těhotenství byl přiměřený. Nadváha hojení jizvy určitě prospěje. Udržování přiměřeného nárůstu váhy během těhotenství považuji za klíčové, aby vše dopadlo co nejlépe. Věřím, že tomu tak bude.
Léky na předpis
Pane doktore co se stene když přestanu trexan brát bez vědomí lékaře nemám k tomuto léku velkou důvěru děkuji
Honza
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nevím na jaké obtíže lék užíváte, Honzo. Jedná se o revmatoidní artritidu?
Léky na předpis
Dobrý den, nějakou dobu užívám Neurol, předtím Lexaurin, beru také Hypnogen,
Když přišla karanténa a vše se pozavíralo, prášky došly, zůstal mi jen ten hypnogen,tak jsem na deprese zkusila ten, beru ho ráno a v poledne,někdy je mi líp a jindy hůř,často mám výpadky paměti,halucinace, problémy s koordinací, zároveň cítím, že dva už je málo,. Chtěla jsem se zeptat, zda-li o tom mám vůbec říkat svému lékaři ? Za odpověď děkuji.
Leona
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Leono. Myslím, že to ničemu nepomůže pokud již nebudete s Hypnogenem pokračovat. Jestliže budete tuto  vážnou chybu dále opakovat, je nutné se o tom lékaři svěřit. Je třeba najít cestu z bludného kruhu ven. 
Léky na předpis
Je trexan tak strašný jak se o něm píše v příbalovém letáku nebo se výrobce jenom chrání co je pravda děkuji
Honza
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
K léku musí lékař přistupovat s respektem. Příbalová informace odpovídá skutečnosti. Osobně si myslím, že příbalová informace léku na lékařský předpis by měla vypadat jinak. Nesmí  primárně spíše odrazovat od užívání léku.
Léky na předpis
kontrola za 3 týdny po prvním dávce trexanu stačí to nebo int dříve
Honza
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Myslím si, že ano. Honzo. Mělo by to být takto v pořádku. Osobně se domnívám, že případné komplikace by se objevily až za nějaký čas. Kontrola za  cca měsíc  po zahájení léčby se mi zdá adekvátní. Přeji hodně zdraví.
Parafarmacie
Dobrý den, hledám lék proti bolesti (zad), který nevyvolává průduškové astma. Je to pro osobu 67 let. Např. brufen vyvolá silný záchvat kašle.Víte, prosím, o účinné látce proti bolesti, kde toto nehrozí nebo je nutné zkoušet metodou pokus omyl?
Děkuji předem, případně doplním dotaz, pokud bude potřeba a přeji pěkný den.
Hanka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Hanko. Je důležité vědět příčinu bolestí zad a podle toho se zachovat. Je také důležité se věnovat prevenci ve formě cvičení a změně některých návyků, které problém způsobují či prohlubují. Často je vhodné kombinovat léky, kterým říkáme centrální myorelaxancia s protizánětlivými léky. Doporučuji, aby léčba probíhala pod kontrolou lékaře. Není-li to aktuálně možné, zkusil  bych třeba šumivý Panadol Extra  Rapid 2-3x denně. Na noc v kombinaci s tabletou Guajacuranu, který uvolňuje svalstvo v oblasti páteře.  Brufen je na bolesti zad výtečný. Obtíže které jste uvedla jsou ale relativně časté. Má-li dotyčný jiné vážnější zdravotní obtíže a je obézní, napište mi o nich.
Léky na předpis
Užívám lusopres jeden bisoprolol pulku a warfarin pětku jeden a ten trexan jde to dohromady děkuji
Honza
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Kombinace, je teoreticky možná, Honzo. Může ale dojít ke zvýšení účinnosti Warfarinu. Měl byste být častěji kontrolován, aby se vyloučily krvácivé komplikace.
Parafarmacie
Dobrý den,
pane doktore byl mi zjištěn lehce snížení hemoglobin. Jsem ve 30. týdnu těhotenství. Můžete mi prosím doporučit nějaký přípravek na jehi doplnění, který budu dobře snášet a bude se z něho železo dobře vstřebávat?Dále trpím také na hemeroidy, mohu prosím užívat Detralex a kolik případně tablet?
Anička
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Aničko. Můžete zkusit Sorbifer Durules. Co se týká hemoroidů, výrobce nedoporučuje lék v období těhotenství. Já sám nevidím důvod proč by neměl být použit. Respektoval bych ale doporučení výrobce. Podle toho, o jaké hemoroidy se jedná (zevní, vnitřní), bych volil krém ev. mast, nebo čípky. U zevních někdy stačí je ošetřovat polysilikonovým lubrikačním gelem. Jsou často drážděny jen látkou či mechanickými částicemi a tím dochází k opakované zánětlívé reakci. Fyzikální bariera  silikonového gelu toto dráždění zmírní či zcela vyloučí.
Léky na předpis
lze užívat warfarin a trexan
Honza
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jsou to prosím skutečně  všechny léky které pravidelně užíváte?
Léky na předpis
Dobrý den pane doktore. manžel užívá Tamsulosin 1 tabletu denně na zvětšenou prostatu. Je možné a má to smysl brát ještě i kapky z vrbovky? Jaký máte prosím názor na radu lékaře se odčervit přípravkem pro psy - Caniverm?
Děkuji a přeji Vám hezký den.
Slávka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Určitě nemá Slávko. Kapky učínek nezvýší. Co se týká odčervení,v prvé řadě je důležité vědět, zda je k tomu nějaký důvod. Většinou tomu tak není. Vermox lidem většinou zabere pokud se zvolí správná dávka.  Caniverm je tereticky použitelný i když to není z hlediska legislativního v pořádku. Je přizpůsoben pro použití o malých zvířat a tedy  je otázkou, jakou dávku volit a do jaké míry je vhodné přihlednout k tělesné hmotnosti jedince.
Léky na předpis
Dobrý den,
prosím o radu, který přípravek na osteoporózu je šetrnější k ledvinám a játrum: Biomin H, nebo Caltrate 600/400? Dále, zda je doplňující lék 1x měsíčně pro lepší průnik vápníku do kostí vhodný? Dekuji za odpověď.
Anna, email: Enbela@seznam. cz
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Mě se zdá Biomin H ze všech léčiv s obsahem vápníku nejúčinnější, Anno. Nevidím ale zásadní rozdíl ve využití vápníku u obou přípravků. Nevím, zda je u vás nějaké vyšší riziko poškození ledvin či jater. Oba přípravky vidím z obecného hlediska jako bezpečné. Jinak volba kombinace různých léčiv při osteoporóze musí vycházet z kontrolních vyšetření. Jako první krok je dobré většinou volit vápníkový preparát. Většinou se zvyšuje i příjem vitaminu D.
Parafarmacie
Mám vysoký cholesterol, beru léky na vysoký tlak /tezeo/, astma /seretide/a AD /setralin 75 a 1/2 lexaurinu.
Nesnáším statiny a dočetla jsem se o volně prodejném prostředku Cholestenu. Nebude mi po něm špatně? Děkuji za odpověď
Marcela
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jako hodnotu celkového cholesterolu míváte, Marcelo? Statiny jsou odvozerny od monakolinu, který obsahuje tento přípravek. Účinnost je však výrazně nižší. Cholesten může udělat určitou službu, pokud lidé konzumují více tuku než by měli a tvorba cholesterolu v lidském těle je trochu vyšší než by měla být. U vrozených poruch metabolismu cholesterolu pomoci nemůže a je nutné volit léčiva. Jako první krok doporučuji sledovat příjem tuku a omezit konzumaci potravin s vysokým obsahem tuku. Důležité je také udržování váhy, která se bude alespoň blížit normální váze. Může pak dojít k úpravě krevního tlaku a ke zmírnění obtíží spojených s astmatem.
Léky na předpis
Dobrý den,při vyšetření mi zjistili sludge ve žlučníku.Dá se blátíčko odstranit?Beru mnoho léků po operaci chlopní ,také na cholesterol ,na tlak,na arytmii .Nemohou mi některé léky působit na vznik blátíčka?Děkuji.
stanislava
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Stanislavo. Jaké léky užíváte na snížený cholesterolu? Míváte  nějaké obtíže spojené se žlučníkem? Napište mi prosím názvy všech léků které užíváte.
Parafarmacie
Dobrý den,mám Dnu a bylo mě doporučené magne b 6, protože vylučuje i puriny. Co je na tom pravdy prosím. Děkuji pane doktore
Magdalena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Že by měl zvýšený příjem vitamin B6 nebo hořčíku  přímý vliv na zvýšené vylučování kyseliny močové či jiných purinových látek je velmi nepravděpodobné, Magdaléno a spíše to zcela vylučuji. Zásadní je změnit jídelníček a udržovat si normální váhu. Pokud se jedná o dědičnou zátěž, je většinou nutná léčba allopurinolem.
Léky na předpis
Dobrý deň,
pred 3 dňami som bola u zubára. Pod korunkou som mala zápal a tak mi musel dať korunku preč a tiež vytiahnuť koreň zubu. Predpísal mi antibiotiká Xorimax a tie som brala 2,5 dne. Zistila som totiž, že mám na ne alergiu. Už som volala doktorovi a ten mi predpíše iné atb. Ale večer som si vzala Dithiaden a aj dnes ráno som po ňom úplne unavená a mám "tvarohové" nohy a ruky a motá sa mi hlava. Je to v poriadku? Dala som si 1 celú tabletu podľa dávkovania pre dospelých. Je niekde dávkovanie aj podľa váhy? mám 48 kg a 41 rokov, výška 154 cm.
Len ma to zaráža, že takéta stavy trvajú až do rána. Si tak vravím, chudák deti, keď sme im to dávali, keď boli choré a dostali to od doktorky.
Ďakujem za radu s dávkovaním a prajem peknýn deň. - otázka upravena poradcem
Ivana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Užívala jste Xorimax 500mg, 2x1 tableta s jídlem, Ivano?
Parafarmacie
Dobrý den pane doktore, zajímá mě co říkáte na názor léčitele Milana Calábka, který doporučuje proti koronaviru antabus v kombinaci s glukonátem měďnatým. Údajně se s tím začali seriozně zabývat i v Číně. Děkuji za odpověď.
Anita
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Anito, nevím  jak na to pan léčitel přišel. Určitě by ale bylo na světě méně alkoholiků nebo by alespoň klesla spotřeba alkoholu. Že by se Čína potřebovala zbavit glukonanu meďnatého a disulfiramu? Stovky látek mají antivirotický účinek. Zcela něco jiného je ale jejich podání do živého organismu. Myslím si, že žádná látka, která je nyní v souvislosti s koronavirem uváděna jako nadějná se nakonec neuplatní. Věřím výrobě vakcin a systematickému očkování populace. To je cesta do budoucna. Je nereálné, aby se nyní objevil lék, který by výrazně snížil riziko úmrtí. Do dnešní doby neexistuje ani jedno "kloudné" antivirotikum, které by bylo dostatečně účinné na jakoukoliv virovou infekci. Vzpomeňme se třeba jen na Tamiflu a na jeho zbytečný nákup.
Parafarmacie
Dobrý den, co může způsobovat "třesavku" ? Občas odpoledne mám takovýto stav, nikdy teplotu, ale jakoby mnou projela zima,mám studená chodidla...,následně hledám něco na zahřátí, čaj, dokonce i panáka alkoholu, aby se takzvaně rozproudila krev... Nejsem nijak choulostivá, ale do panelákového bytu moc sluníčka nesvítí, stále ještě topíme. Může to souviset s oparem, který se mně během měsíce už 3x objevil na rtech? Máte prosím nějakou radu ? Děkuji. - otázka upravena poradcem
Kamila
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Kamilo. Herpetické infekce způsobují únavu, která může být dlouhodobá. Herpetické viry bývají prakticky celoživotní zátěží pro organismus. K propuknutí  infekce dochází jen občas. Například díky stresu či jiné infekci, se kterou tělo aktuálně bojuje.  Doporučuji dostatek odpočinku a nestyďte se obléci tepleji. Nedoporučuji větší fyzickou zátěž, dokud se nebudete cítit lépe.
Parafarmacie
Dobrý den, chtěl bych se zeptat na dvě věci. V souvislosti s dnešní koronavirovou epidemií se objevují doporučení užívat zvýšené dávky vitamínu C. Objevují se doporučení užívat až 5000 mg tohoto vitamínu denně. Zdá se mi to přehnané. Jaké dávky vitamínu C byste nyní doporučoval? A druhá otázka, vitamín C se prodává také jako liposomální vitamín, který má prý mnohem vyšší vstřebatelnost než klasický vitamín. Bylo by tedy vhodné užívat spíše tento liposomální vitamín než vitamín klasický a v jakých dávkách? Děkuji Vám za odpověď.
Václav
Václav
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Václave. Vitamin C je velmi dobře stravitelný. Liposomální forma je zbytečný luxus a nemá racionální praktické uplatnění. Při zvýšeném riziku infekčních onemocnění má smysl příjem vitaminu C zvyšit. Ne vždy je to možné jen stravou. Formou doplňku stravy bych volil dávku okolo 500 mg. Gramové dávky nedávají smysl a nikdy nebyla publikována  žádná vědecká studie z oblasti imunologie která by prezentovala výhody tak vysokých dávek. Dlouhoodbější používání takových dávek povedede k zdravotním rpoblém většího či menšího rázku. Lidé ale většinou skončí včas a budou experimentovat zase s něčím jiným, zaručeně skvělým. Jestli jste zachytil nějaký článek o nitrožilním podání vitaminu C nakaženým pacientům s Covidem 19 v USA, jsem také skeptický a je nutné sledovat všechny parametry léčby. Považuji to spíše za PR a za přihrávku některé s firem., které injekce vyrábějí. Nyní je poměrně velký prostor pro postupy, ketré by jinak neobstály a byly by snadno žalovatelné. Pokud ale pacient Covid přežije, určitě má velkou naději se žalobou uspět, bude-li mít pak následky jako je například poškození ledvin či jater.
Parafarmacie
Děkuji pane doktore za rady, otec se určitě objedná k dermatologovi a snad těm boulím přijdeme na kloub.

Sára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Přeji tatinkovi, aby se našla cesta jak se jich zbavit a problém se neopakoval. Snažte se ho přinutit, aby šel k lékaři. Jestli je jako já, tak to nemusí být snadné.
Parafarmacie
Prosim mohla bych uzivat tablety L-Theaninu kdyz uzivam tyto leky trombex75, cipralex, coaxil, sortis, carzap, derin. A mohla bych i magnezium+B6 a bekomplex.dekuji
Hana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Hano. Protože užíváte psychofarmaka, doporučit L-Theanin nemohu. Ve vašem případě může být jeho užívání pro vás jen komplikací a nemůže přinést žádný pozitivní efekt. Ostatní doplňky stravy můžete užívat v doporučeném dávkování a jejich navýšení do celkového denního příjmu výživných látek mívá většinou smysl.
Parafarmacie
Dobrý den,

teploty otec nemívá, jen když je nemocný. Unavený je poslední dobou hodně.

Zvýšené mízní uzliny? 2015 mu odoperovali nádor příušní žlázy.

Sára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Sáro, prosím. Až se problém zase objeví, kontaktujte ihned praktického lékaře, aby mohl dobře posoudit o co se jedná.  Pokud to nebude možné, zkuste jako první krok dermatologa.  Nejsem si již z vašich příspěvků tak jistý, že se jedná o Hidradenitis suppurativa.
Parafarmacie
Dobrý den, mám 14 denní miminko. Začali jsme podávat probiotika Biogaia s vitamínem D. Od lékaře jsme dostali Vigantol na předpis. Je možné oboje kombinovat? Jde mi o to, aby vitamínu D nebylo příliš?
Aneta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Aneto. Proč jste se prosím rozhodla podávat probiotika? Pokud je miminko zdravé, kojíte a porod probíhal normální cestou, nedává to  žádný smysl. Za těchto okolností bych to považoval za nerozumné i možná při určité dávce za rizikové.
Parafarmacie
...ano užívám (k Depo-Provera a Godasalu) ještě léky na vysoký tlak Bisoprolol Mylan a Zorem
Katka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Díky za upřesnění, Katko. Kombinace léčiv je teoreticky možná. Zda má smysl Godasal užívat posoudit nemohu. Vzhledem k medikaci to ale smysl dává a věřím, že jste v dobrých rukou.
Parafarmacie
Dobrý den,

doplňující informace k otci, bere léky prestaium neo a bloxazoc.
Obtíže začaly cca před 5 lety...po prodělané borelioze, poté se mu udělal nezhoubný nador příušní žlaze.
Boule se od te doby jednou za čas objeví, jak jsem psala nejčastěji podpaží a třisla.
Sára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nějak se mi to nezdá, Sáro. Nejedná se o zvětšené mízní uzliny? Necítí se tatínek v tomto období unavený? Nemívá zvýšenou teplotu?
Parafarmacie
Dobrý den pane doktore, prosím Vás, nevím zda mi odpovíte na mou otázku, ale zkusím to. Moje maminka má velmi nízkou teplotu, naměřeno 34,7, 35,2....je velmi slabá a má chladné celé horní končetiny, zima ji prý ale není a v noci je hodně propocená. Je parkinsonik. Můžete mi trochu popsat, co se děje v těle nebo jaká je příčina tak nízké teploty? Moc Vám děkuji, pěkný den.
Jitka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Jitko. Jakým teploměrem teplotu měříte? Jakou hodnotu jste stejným teploměrem naměřila u sebe? Užívá maminka ještě jiné léky? Má ještě jiné vážné obtíže?