Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rok 2021 byl v Olomouckém kraji ve znamení covidu, kauz či návratu Krejčího

  16:56
Olomoucký kraj patřil mezi regiony nejhůře postižené covidem, dočkal se rozuzlení letitých kauz Vidkun a CATRIN, ale rovněž zažil třeba také velký návrat sportovní megastar domů. MF DNES přináší přehled nejzajímavějších událostí v kraji z roku 2021.

Sportovní událostí číslo jedna byl letos v regionu návrat hokejové hvězdy Davida Krejčího, který dal místo pokračování ve slavné NHL přednost tomu zahrát si před rodinou v klubu, kde začínal. | foto: ČTK

1. Nejvíce nákaz

Nejvyšší denní maximum nákaz onemocnění koronavirem v kraji od začátku pandemie zaznamenaly statistiky ve čtvrtek 26. listopadu, kdy přibylo 27 717 prokázaných případů. Tehdy šlo již o třetí rekordní nárůst za poslední týden.

Ve srovnání se stejným dnem v předchozím týdnu se počty zvedly na dvojnásobek. V nemocnicích v ten čas leželo přes šest tisíc pacientů nakažených koronavirem.

2. Nejsledovanější kauza

Korupční kauza Vidkun zabývající se vztahy mezi olomouckými policisty, politiky a podnikateli začala razií v Olomouckém kraji a v Praze v říjnu 2015.

Loni v únoru zahájil olomoucký krajský soud hlavní líčení, kteréletos v červenci přineslo nepravomocný rozsudek. Bývalý policejní náměstek Karel Kadlec, podnikatel Ivan Kyselý a exhejtman Jiří Rozbořil dostali podmíněné tresty. Někdejšího šéfa hospodářské kriminálky Radka Petrůje soud zprostil obžaloby.

„Bylo od počátku jasné, že ať to tady dopadne jakkoli, tak prohraje policie a Česká republika. Nahlédli jsme, jak to u některých státních úřadů funguje,“ sdělil soudce Martin Lýsek.

3. Nejčtenější regionální článek

Nejvíc čtenářů regionální sekce olomouc.idnes.cz si letos z našich původních článků našla zpráva s titulkem „Lidé ze sídliště zuří, obchod zpoplatnil parkoviště. Večer je prázdné“.

Informovala o tom, že obyvatele sídlišť na západě Prostějova rozhněvalo rozhodnutí společnosti Lidl a majitelů vedlejší obchodní pasáže nově svá parkoviště zpoplatnit. Lidé z okolního sídliště tak přišli o místa pro auta, která dříve využívali.

4. Nejpřekvapivější výjezd

Jednoho březnového rána čekala na šumperské hasiče při výjezdu k požáru málo představitelná komplikace. V přízemí domku se volně pohyboval krokodýl nilský. Na místo proto musel vyjet i odborník na odchyt zvířat, který jej spoutal a přemístil do garáže.

12. března 2021

5. Nejmodernější dopravní terminál

Autobusové nádraží v Šumperku se zelenou střechou i chytrými technologiemi se při svém lednovém otevření stalo nejmodernějším v České republice.

Rekonstrukce nevyhovujícího terminálu z roku 1973 trvala rok a půl a stála 170 milionů korun. Sofistikovaný informační systém, možnost rosení nástupišť v horkých dnech nebo lampy reagující na pohyb doplňuje cyklověž pro 118 kol a velké parkoviště.

6. Nejcitelnější omezení

Olomoucký magistrát paralyzoval na začátku dubna útok hackerů. Po napadení serverů správci sítě preventivně odpojili i související systémy. Poté, co si lidé nemohli několik dní vyřídit běžné záležitosti, dokázali experti rozběhnout například matriku nebo vydávání průkazů.

Následující měsíc se pak hackeři městu pomstili za to, že radnice nezaplatila výkupné za uzamčená data, a zaútočili znovu, tentokrát na webové servery. Další útoky přicházely střídavě z různých míst světa. S nápravou se úřad potýkal dalších několik týdnů, v reakci zpřísnil bezpečnostní pravidla.

„Na ten rozsah se s tím kolegové dokázali popasovat velmi dobře a odvedli neuvěřitelný kus práce. Byly to možná stovky přesčasových hodin včetně víkendů,“ řekl vedoucí odboru ochrany magistrátu Jan Langr.

7. Nejvyhlíženější hvězda

Hokejový útočník světové extratřídy David Krejčí se po konci v klubu NHL Boston Bruins v létě dohodl na roční smlouvě s HC Olomouc. K prvnímu zápasu za kohouty nastoupil v září, v kanadském bodování soutěže se drží v první desítce.

23. srpna 2021

8. Nejúčinnější ochrana

Vědci z Univerzity Palackého v Olomouci vyvinuli supermoderní nanovlákenný materiál vhodný do ochranných roušek a respirátorů. V budoucnu ho lze využít i na filtraci vody nebo léčení popálenin.

Póry mezi nanovlákny jsou tak malé, že jimi patogenní organismy neprojdou. Testování potvrdilo například 99,98 procentní účinnost vůči bakterii Escherichia coli a 99,68 procentní vůči zlatému stafylokoku.

9. Nejdiskutovanější přehrada

Téma stavby nových přehrad občas rozvíří debatu, o žádné jiné se ale nejspíš nemluví tak dlouho jako o vodním díle Skalička, které se diskutuje od povodní v roce 1997.

Vědci oslovení Povodím Moravy letos na podzim navrhli takzvanou boční víceúčelovou nádrž, která má být přínosnější než suchý poldr nebo průtočná nádrž. Po kritice od obyvatel dotčených míst i z odborných kruhů však ministerstvo zemědělství odložilo výběr nejvhodnější varianty na příští rok.

10. Nejvyšší teploty

První supertropický den letos zažilo Česko 19. června. Například v Přerově v tento den naměřili maximum za posledních sto let. Teploty přesahující 35 stupňů Celsia způsobily popraskání betonového povrchu dálnice D35 u Olomouce ve směru na Ostravu. Dálnice byla v obou směrech uzavřená, oprava zabrala čtyři dny.

11. Nejdelší lávka

Visutou lávku pro turisty, která bude po dokončení s délkou 721 metrů nejdelší v Evropě, otevřou na jaře v Dolní Moravě na pomezí Olomouckého a Pardubického kraje. Atrakce ve výšce 95 metrů slibuje návštěvníkům vedle procházky po lávce i naučnou stezku Most času s prvky rozšířené reality.

Lávka nad Mlýnickým údolím bude nejdelší svého druhu v Evropě. Podle resortu půjde o světový unikát.

12. Největší omezení

Když vládní opatření od března zakázalo lidem pohybovat se mimo katastr jejich obce, neměli někteří obyvatelé kraje příliš možností, kam se jít podívat. Například ve Strukově na Olomoucku, který je svou rozlohou 53 hektarů druhou nejmenší vesnicí v zemi. Hranice okresů v kraji hlídalo na 250 policistů a čtyři stovky vojáků.

13. Nejžádanější realitní zboží

Na jaře začaly ohromným tempem mizet z nabídek realitních kanceláří chaty a chalupy. Ceny meziročně podle makléřů narostly zhruba o pětinu. Na odbyt šly i chaty, které by v době před pandemií koronaviru nikdo nechtěl.

14. Nejcennější tekutiny je stále nedostatek

Několikrát během roku nemocnice v Olomouckém kraji hlásily tenčící se zásoby krve, naposledy vedla na podzim situaci dokonce k tomu, že si nemocnice přestávaly vzájemně vypomáhat.

Pravidelní dárci častokrát onemocněli koronavirem, k tomu se vždy po omezení zdravotnické péče rozjely medicínské obory, které využívají transfuzní přípravky. V kraji dlouhodobě chybí asi dva tisíce dárců, jejichž krev by byla za rok potřeba.

15. Nejvyšší trest

Na doživotí poslal do vězení v prosinci Pavla Nárožného olomoucký vrchní soud. Zpřísnil tak původní verdikt ostravského krajského soudu, který za vraždu manželů z Přerova, jejichž těla se dodnes nenašla, vynesl výjimečný trest dvacet pět let za mřížemi.

Důkazy ale podle odvolacího soudu jednoznačně doložily, že pachatelem činu byl Nárožný. Řízení se táhlo mnoho let, během nichž byl muž v letech 2012 až 2016 zproštěn obžaloby a propuštěn na svobodu.

Pavel Nárožný během jednoho z jednání vrchního soudu v Olomouci.

16. Nejtragičtější nehoda

Jeden člověk zemřel 14. listopadu při nehodě čtyř aut na jižním okraji Olomouce na místě, další dva potom v nemocnici. Podle dostupných dat jsou to letos vůbec nejtragičtější následky jedné bouračky v České republice.

17. Nejspornější projekt

Český institut výzkumu a pokročilých technologií – CATRIN Univerzity Palackého v Olomouc, který slavnostně otevřel v říjnu, pokazil vztahy v olomoucké vědecké komunitě.

Institut propojil tři špičková vědecká centra univerzity, jeho vznik ale vyvolal spory uvnitř akademické obce ohledně podoby integrace výzkumných kapacit. Univerzitu a její akademický senát kvůli tomu neúspěšně žalovala přírodovědecká fakulta, její akademický senát a děkan fakulty.

Kvůli průtahům kolem spuštění provozu centra rezignoval letos rektor Jaroslav Miller, který tím chtěl dát najevo i nesouhlas s chováním některých akademiků. Miller byl přitom nejdéle sloužícím olomouckým rektorem po roce 1989.

  • Nejčtenější

Zemřel kardiochirurg Šantavý, špičkový lékař zachránil nespočet životů

25. dubna 2024  16:28

Fakultní nemocnice v Olomouci oznámila, že v pátek 19. dubna náhle zemřel lékař a někdejší...

Unikátní přírodní úkaz na Litovelsku: povodně protrhly meandr řeky Moravy

19. dubna 2024  13:10

Odborníci z Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK) a vědci z katedry geoinformatiky Univerzity...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia - Olomouc 2:2, domácí srovnali před koncem. Titul se jim vzdaluje

21. dubna 2024  14:11,  aktualizováno  17:13

Že po jednoznačné první půli padnou po přestávce v Edenu rychlé dva góly, se dalo celkem jasně...

Lidé nám lesy drancují, přemýšlejme o houbařských lístcích, vyzývá podnikatel

20. dubna 2024

Premium Na Slovensku je největším soukromým vlastníkem lesů, v Česku se Richard Benýšek soustředí hlavně na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Seniorka při vystupování spadla pod tramvaj a zemřela, policie stíhá řidiče

24. dubna 2024  13:51,  aktualizováno  15:21

Obviněním řidiče tramvaje z usmrcení z nedbalosti skončilo po více než půl roce vyšetřování loňské...

Vědci vyvinuli lepší jehly pro novou léčbu, která pomáhá i při poškození míchy

26. dubna 2024  12:14

Vědci z olomoucké Univerzity Palackého vyvinuli novou generaci jehel, které jsou určené pro nyní...

Developer chce u Přerova stavět haly za tři miliardy, pracovat tu má 2 500 lidí

26. dubna 2024  10:22

Obří zóna pro byznys má přibýt v blízké budoucnosti na okraji Přerova. Půjde o více než 110 tisíc...

Vědci nasadili do války s komáry drony a senzory, kalamity budou hlásit předem

26. dubna 2024  5:40

Vědci a obce v Litovelském Pomoraví využívají nejmodernější techniku, která má zamezit komářím...

Nebýt alkoholu, většinu času skoro nemáme co dělat, říká lékař z urgentu

25. dubna 2024

Premium Končí zde pacienti po mrtvici, infarktu, se zápalem plic, po otravě krve, závažných úrazech nebo po...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...