Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Tlačenice ve skibusech do Jizerek skončí, na Smědavu jich vyjede víc

  19:14
Běžkaři, kteří míří na Smědavu, už se nemusejí bát. Nezůstanou s autem pod kopcem, protože je policie dál nepustí a vejdou se i do skibusů. Od soboty 2. února totiž začnou jezdit na Smědavu další autobusy.

Neutěšenou situaci s parkováním a nájezdy běžkařů řešili na Smědavě nedávno i policisté a zástupci obcí. | foto: Liberecký kraj

Už před minulým víkendem se podařilo domluvit posílení dvou spojů na Smědavu. Ukázalo se ale, že to nestačí. 

„Sice se posílily dopolední skibusy, takže se nahoru do Jizerek dostalo víc lyžařů. Jenže ti se nikam nevypaří, chtějí se pak zase ze Smědavy dostat dolů. A na návrat žádný spoj navíc nebyl. Jeden autobus jel ve dvě, další pak v pět. Spousta lyžařů tak v ty dvě zůstala na Smědavě, protože se do toho jednoho skibusu, který jel dolů, nevešli,“ stěžovala si například Zuzana Wudyová z Frýdlantu.

V rekordně krátkém čase se tak i díky vstřícnosti ČSAD Liberec podařilo zajistit další výrazné posílení.

„Na Smědavu bude jezdit od této soboty až do konce zimní sezony vždy o víkendech jeden autobus navíc. Bude zajišťovat pendl mezi Hejnicemi a Smědavou a zpět. Podařilo se to udělat tak, aby jezdil vždy po hodině,“ uvedl Jiří Hruboň, ředitel společnosti Korid, která v kraji zajišťuje veřejnou dopravu. 

Skibus bude na Smědavu jezdit z Hejnic každou hodinu od 9.47 do 16.47 hodin. Na Smědavě se otočí a pojede zpět. Ranní spoje navíc budou připraveny na nápor tak, že místo jednoho pojedou dva autobusy. Tři spoje budou také ze Smědavy zajíždět přes Raspenavu až do Frýdlantu a opačně. 

Skibusy budou navazovat na vlaky

„Časy odjezdů a příjezdů skibusu jsou koncipovány tak, aby navazovaly i na vlaky. Nástupní místo na skibus je na autobusovém nádraží v Hejnicích, které sousedí hned s tím vlakovým. Takže i ten, kdo chce na Smědavu z Liberce, nemusí jet kvůli tomu do Hejnic autem,“ dodal za Korid Otto Pospíšil.

Právě extrémní množství aut s lyžaři způsobovalo, že kapacita parkoviště na Smědavě byla vyčerpaná už brzy ráno. 

„Auta pak parkovala podél silnice, což byl ohromný problém. Je tam zúžený profil, autobusy se pak nemohly kvůli zaparkovaným autům dostat nahoru. Přišlo nám lepší, než pořád burcovat policii, aby odkláněla dopravu, jít cestou posílení skibusů. Protože se stávalo, že policie auta nahoru nepustila a lidem se zase nechtělo šlapat těch šest kilometrů do hrozného kopce, takže pak naštvaně odjížděli,“ řekl starosta Hejnic Jaroslav Demčák. 

Rozšíření parkoviště u chaty není možné

Rozšíření parkoviště u chaty na Smědavě není s ohledem na ochranu přírody možné. Jedním z řešení do budoucna je tak zřídit záchytná parkoviště v Hejnicích a Bílém Potoce a silnici na Smědavu pro osobní dopravu přes zimu zavřít. Nahoru by se pak zájemci dostali právě autobusem. 

„Dost by to pomohlo. Už je to neúnosné. Takhle auta parkují, kde se dá a zrovna u nás vhodných ploch moc není. Vytipujeme teď vhodné lokality, kde by šlo parkovat alespoň provizorně. Parkoviště nám pomůže i v tom, že když tu někdo odstaví vůz, může tu využít stravovací a jiné služby. Tady je zima mrtvé období, tohle by mohlo pomoci i místním podnikatelům. Ale rozhodně tu nechceme žádný druhý Harrachov nebo Špindl,“ sdělil starosta Bílého Potoka Pavel Šercl.

Kvůli náporu lyžařů posiluje Liberecký kraj od soboty také skibusy z Liberce do Bedřichova. Místo současných dvanácti párů o víkendech jich pojede jednadvacet.

  • Nejčtenější

Mladý řidič narazil do auta s rodinou. Otec nepřežil, žena a tři děti jsou vážně zraněné

Při čelním střetu dvou vozidel nedaleko Doks na Českolipsku zemřel ve čtvrtek pozdě večer řidič jednoho z nich a pět lidí utrpělo těžká zranění. Mezi nimi jsou tři děti.

26. července 2024  9:25,  aktualizováno  15:26

Hrubka na dopravní značce baví obyvatele Milířů, zhotovitel se omluvil

Slyšet, mlýn, blýskat se, Milýře… Podobně poupravená verze vyjmenovaných slov pravděpodobně zněla v mysli zhotovitele dopravní značky pro obec Rádlo na Jablonecku, v jehož katastru se nachází...

23. července 2024,  aktualizováno  13:55

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na Perštýně vyrostou věže se stovkou bytů. Nejsou pro každého, míní makléř

Rezidenční projekt Nový Perštýn v centru Liberce vstoupil do své druhé fáze, která nese název Vilapark Horizont. Stavba dalšího bloku moderních bytovek v nevzhledné jámě již započala a developer už...

20. července 2024  7:33

Tragikomický dvojdotek změnil euforii na zmar. Nešťastník Trubač se podivoval nad VAR

Vše pro Daniela Trubače začalo až komickým ukopnutím. Po pár vteřinách se pro něj a jeho spoluhráče situace proměnila v nepopsatelnou radost, aby za pár minut bylo zase všechno jinak. A nakonec z...

22. července 2024  8:53

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z vrcholů v Jizerských horách mizejí kříže, osiřel Holubník i Ptačí kupy

Z vrcholu Holubníku v Jizerských horách zmizel v uplynulých týdnech dřevěný kříž. Na ztrátu symbolu jednoho z oblíbených turistických míst upozornil sám jeho autor, horolezec Jan Novotný. Už od února...

23. července 2024  16:33

Bez alkoholu a návykových látek. Turnov má první legální trať pro cyklisty

V novém trailovém centru Struhy v Turnově na okraji místní sjezdovky se už projíždějí první cyklisté. První legální trať v okolí nabízí nadšencům do horské cyklistiky zajímavou výzvu. Časem by se...

27. července 2024  7:31

Firemních dodávek je příliš, na sídlišti v Liberci už v noci nezaparkují

Liberecké sídliště Broumovská je o něco blíž k nočnímu zákazu parkování firemních dodávek a dalších nákladních aut, která tu stojí často nedbale a blokují už tak nedostatečný počet míst. Návrh na...

26. července 2024  15:27

Mladý řidič narazil do auta s rodinou. Otec nepřežil, žena a tři děti jsou vážně zraněné

Při čelním střetu dvou vozidel nedaleko Doks na Českolipsku zemřel ve čtvrtek pozdě večer řidič jednoho z nich a pět lidí utrpělo těžká zranění. Mezi nimi jsou tři děti.

26. července 2024  9:25,  aktualizováno  15:26

Vandal v noci vrazil do zaparkovaného auta krumpáč, vůz je nepojízdný

Policie pátrá po vandalovi, který tento týden v noci v obce Plavy na Jablonecku zarazil krumpáč do stojícího vozidla jednoho z místních obyvatel. Pachateli hrozí až dva roky vězení.

25. července 2024  18:52

Advantage Consulting, s.r.o.
ZKUŠENÝ NÁSTROJÁŘ (38-45.000 KČ)

Advantage Consulting, s.r.o.
Liberecký kraj
nabízený plat: 38 000 - 45 000 Kč

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....