Kmotr | foto: iDNES.cz

Slavný boss Kmotr, noční můry i sériový vrah

Knižní tipy tento týden servírují slavnou knihu o mafii Kmotr, Kafkův Proces či pořádnou dávku napětí s knihami Temný anděl II a Poslední útočiště. Nabídku odlehčí "povídání" se známými osobnostmi Život bez bouráku.

Knižní tipy 9/2005 
Předcházející knižní tipy iDNES najdete zde

KmotrMario Puzo: KMOTR
První publikace druhé řady edice deníku Lidové noviny. Sugestivní dílo o bossovi všech bossů, jehož vliv sahal od policie až po finanční magnáty, si získal popularitu především proto, že zachytilo klasickou mafii v konkrétní době a místech, kde existuje dodnes.
Vydalo: Euromedia Group 2005. Kategorie: Beletrie

Tušení o lidské dušiPlzák Miroslav MUDr.: TUŠENÍ O LIDSKÉ DUŠI
Rozhodujeme se svobodně, nebo se jen slepě řídíme podněty z hlubin mozku? Potřebuje mozek duši, nebo je to soběstačný "počítač"? Na tyto otázky odpovídá Plzák ve své knize. S pomocí barvitých příkladů krok za krokem rozkrývá biologické a fyzikální zákonitosti fungování mozku a hledá jejich původ a smysl.
Vydalo: Nakladatelství Motto 2005. Kategorie: Naučné

Cesta k vítězstvíPeter Joffre Nye: CESTA K VÍTĚZSTVÍ
Návrat cyklisty Lance Armstronga do prostředí profesionálního sportu patří mezi ty nejvíce vzrušující v dějinách sportu. Jeho příběh statečnosti a odhodlání v boji se zákeřnou chorobou dojal skoro celý svět. Kniha je plná vtipů a osobních rad od Lance i jeho špičkového trenéra.
Vydalo: Nakladatelství Altimax 2005. Kategorie: Naučné

Temný anděl IICollins Max Allan : TEMNÝ ANDĚL II (Hra o kůži)
Někdo v temném Seattlu zabíjí lidské bytosti. Vraždy jsou brutální a nahánějí hrůzu, přesto však v Terminal City nevzbudí ani špetku zájmu. Transgenikové, kteří tu žijí, mají své vlastní problémy. Pod tvrdou rukou policie si musejí chránit svou kolonii před okolním světem – světem, který se na ně dívá očima plnýma opovržení a který udělá všechno pro to, aby se jich zbavil.
Vydalo: Nakladatelství Motto 2005. Kategorie: Napětí

Život bez bourákuEva Sovová: ŽIVOT BEZ BOURÁKŮ
"Povídání" s Pavlem Zedníčkem o cestování a domově, se Zdenou Weinrichovou o věcech mezi nebem a zemí, s Milanem Šimáčkem i o dobrém vojáku Švejkovi, s Terezou Brodskou o proměnách v civilu a na jevišti, s Dagmar Havlovou o životě za polárním kruhem, se Zuzanou Baudyšovou o dětech a dětství. Knížka je doplněna fotografiemi.
Vydalo: Nakladatelství Olympia, 2005 Kategorie: Zábava

Nářek ze tmyHamerová Zdenka: NÁŘEK ZE TMY
Zita se vydává se svou malou dcerkou Aničkou navštívit kamarádku, která pracuje v Jižním Tyrolsku. Ubytují se u ní doma – v pronajatém bytě velkého domu. Dům není tak tichý a klidný, jak se zdál. Nocí se ozývá hlasitý pláč a Zitu sledují cizí oči. Podivnou nehodou se však pobyt změní v opravdovou noční můru.
Vydalo: Nakladatelství Motto 2005. Kategorie: Napětí

Franz KafkaFranz Kafka: PROCES
Na svém románu začal Kafka pracovat v roce 1914, prvního vydání se však dílo dočkalo až po autorově smrti, roku 1925. V den svých třicátých narozenin se prokurista Josef K. probudí a ke svému překvapení zjistí, že dva neznámí muži vnikli do jeho bytu, aby jej zatkli, protože je obžalován pro neznámé provinění před záhadným soudem.
Vydalo: Euromedia Group 2005. Kategorie: Beletrie

Poslední útočištěPatricia Cornwellová: POSLEDNÍ ÚTOČIŠTĚ
Kay zažívá těžký otřes. Virginská hlavní soudní lékařka je nejprve přepadena hledaným sériovým vrahem, který si říká Vlkodlak a vzápětí se sama musí bránit podezření, že zabila vysoce postavenou policistku. Během pátrání dochází k dalším děsivým vraždám.
Vydalo: Knižní klub 2005. Kategorie: Napětí

Generál PattonMiloš Hubáček: GENERÁL PATTON - 1. díl
Životní příběh čtyřhvězdičkového generála, velícího za druhé světové války americké 3. armádě, jejíž tankové divize postupující v neuvěřitelném tempu se podílely na osvobození několika zemí včetně západních a jihozápadních Čech. Nerespektoval klasické poučky vojenské vědy, přiváděl k zuřivosti nadřízené, ale zbožňovaly ho statisíce vojáků.
Vydalo: Nakladatelství Paseka 2005. Kategorie: Literatura faktu

knihy - literaturaVáclav Cílek: KRAJINY VNITŘNÍ A VNĚJŠÍ
Krajina se od 90. let 20.století stala jedním z klíčových pojmů přírodních, ale i humanitních věd. První polovina Cílkových textů na toto téma se týká skutečné fyzické krajiny i její ochrany. Druhá část je věnována fenoménu genia loci, ale i keltským bohům.
Vydalo: Nakladatelství Dokořán 2005. Druhé rozšířené vydání. Kategorie: Naučné

Pryč s kyselostíKurt Tepperwein: PRYČ S KYSELOSTÍ
Podle autora je naše tělo uzpůsobeno tak, že bychom se mohli dožít 130 let. V důsledku životního stylu trpíme nemocemi, předčasně stárneme a umíráme. Vnitřní prostředí organismu by mělo mít mírně zásaditý charakter. Chybné návyky ve stravování však vedou k tomu, že se podíl zásaditosti neustále snižuje. Rady aneb Tajemství dlouhověkosti.
Vydalo: Nakladatelství Noxi 2005. Kategorie: Zdraví