Lumír Tuček vyvezl Ladislava Klímu za oceán

- Kdo hned po Václavu Havlovi patří momentálně v Americe k nejhranějším českým dramatikům? Lumír Tuček. Ano, ten, který léta vede Recitační Skupinu Vpřed, součást Pražské 5. Jak je to možné? "Bylo to na dietě, po potížích se vředy, ale jinak dobrý," popisuje Tuček svoji návštěvu Washingtonu, kde tamní divadlo Scena sehrálo anglickou verzi hry Boj o vše, kterou Tuček sestavil, společně s Janem Slabým, z textů originálního filozofa a spisovatele Ladislava Klímy (1878-1928).
Tuček si premiéru ve Státech odbyl v roce 1993, kdy jeden newyorský soubor nastudoval jeho aktovku Kdo se bojí, neobstojí. Klímovo dílo se však právě představením Boje o vše ocitlo před americkou veřejností vůbec poprvé. Washingtonské divadlo Scena je nezávislým souborem, který inscenuje práce Becketta, Ionesca, Kafky či Havla. A Klímův duch si Scenu získal. Režisér anglického nastudování Robert McNamara podle Tučka vážně zauvažoval, zda Boj o vše nezařadit na stálý repertoár, a nikoli jen jako mimořádné představení, které se konalo za účasti české ambasády ve Washingtonu u příležitosti Havlovy americké návštěvy.
Co však diváci, dosud Klímou netknutí? "Pravda je, že představení má takovou delší nedějovou expozici, nastiňující Klímovo vidění světa, a teprve pak se hra rozjíždí. Na to jsem však diváky upozornil v úvodní řeči před představením, v níž jsem se pokusil i o jakýsi výklad Klímy," poznamenává Tuček. Diváci podle něho pomalejší tempo přijali. "Neznudili se a pak jejich potěšení už jen narůstalo." Představení, k němuž publikum kromě Tučkova výkladu dostalo i kratší text od Václava Havla, přitom mělo podobu scénického čtení - formy, jež u nás není, na rozdíl od USA či Anglie, příliš obvyklá.
"Zatím není nic jisté, ale trochu si myslím na rané texty RS Vpřed, příběhy o adolescenci jednoduché, ale stále hezké," přemítá Tuček, s čím by chtěl Američany oslovit příště. Klíma, který se díky němu ocitl v Americe na divadle, bude následovat i v knižní podobě.
Nakladatelstvá Twisted Spoon vydá v překladu Alexe Zuckera Utrpení knížete Sternenhocha.

Témata: Dieta