Britská princezna Margaret (1930–2002) v šatech od Diora u příležitosti jednadvacátých narozenin v roce 1951. | foto: Repro z knihy Miss Dior

Miss Dior a růže z Čech. Spisovatelka odkryla osudy rodiny, která změnila módu

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Podle koho se jmenuje světová módní značka, jež rázem učarovala i princeznám? A proč se o Catherine Dior podrobně mluví teprve teď? Britská spisovatelka Justine Picardie líčí francouzský odboj i kolaboraci za 2. světové války a zároveň rozplétá osudy slavné rodiny, která nově oblékla a navoněla poválečný svět na obou stranách Atlantiku. Jak na někdejší trauma okupované Francie reaguje mladá generace tamních čtenářek? A co mají s luxusním Diorem společného obyvatelky středočeských Lidic?

Když se před válkou ve francouzské Normandii řeklo „voní to jako u  Diora“, prý to znamenalo něco úplně jiného než dnes.
Ano, v městečku Granville na pobřeží Normandie totiž zdědil Morris Dior – otec Christiana a Catherine – továrnu na hnojiva, kam mimo jiné dovážel i guáno, trus mořských ptáků. A když vítr foukal nesprávným směrem, nesl s sebou z jeho výrobny k lidským obydlím ve městě i silný zápach. V takové dny prý místní říkali: „Dneska to zas páchne Diorem.“ Zároveň ale právě tady na zahradě jejich rodinné vily naučila matka obě děti pěstovat růže, což nakonec zúročily v jednom z nejslavnějších parfémů světa. Pro mě bylo každopádně překvapení zjistit, že vůně Diora nebývala vždycky tak sladká jako dnes.

Rodinný archivář mi vyprávěl o mladší sestře, která pěstovala růže jako základní přísadu pro parfém Miss Dior. Ten prý byl pojmenován právě podle ní. I ji Němci poslali do koncentračního tábora. To už mě začala fascinovat.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
, Téma