Ukázka z komiksu Akira

Ukázka z komiksu Akira | foto: Nakladatelství CREW

RECENZE: Z komiksové série Akira čerpali i tvůrci Stranger Things

  • 1
Byl-li jiný kultovní japonský komiks – manga – Ghost In The Shell mocnou inspirací pro tetralogii Matrix, objekt našeho zájmu Akira představoval jeden z pramenů, z něhož pili bratři Ross a Matt Dufferovi při vymýšlení seriálu Stranger Things.

Mnohdy velmi nebezpečnými superschopnostmi nadané děti s číslem vytetovaným na ruce, boj odhodlaných teenagerů s tajnou organizací – nepřipomíná vám to něco? Tvůrci Stranger Things se kromě díla Stephena Kinga, filmů Stevena Spielberga a popkulturou 80. let zjevně rovněž nechal inspirovat komiksovou klasikou Katsuhira Otomo.

Nelze se jim divit. I po přečtení, lépe řečeno zhltnutí, třetího dílu je jasné, že tohle je výstavní kousek žánru sci-fi. Otomo tlačí pedál plynu až k podlaze, příběh uhání vpřed jako naspeedovaný motorkář a u kresby bude dobré se na chvilku zastavit.

Manga v současnosti prožívá nemalý boom a při prostudování všech možných sérií, které se objevují na trhu, třeba i žánrově podobných, pochopíme, v čem tkví Otomova jedinečnost. Především v jedinečném smyslu pro vykreslení, rozvržení a dynamiku akčních scén, kterých je v Akirovi opravdu hodně.

Akira 3

90 %

Katsuhiro Otomo

překlad: Anna Křivánková

Nakladatelství CREW, 2022, 288 stran

Při čtení tohoto komiksu získáte dojem, jako byste seděli v kině. Celky jsou nápaditě a funkčně prostříhané detaily, vše je dokonale rytmizováno tak, aby dojem z četby a prohlížení panelů byl co nejplynulejší.

Prostředí, v nichž se příběh odehrává, pulsují životem, jsou prokreslená do nejmenších detailů, včetně nápisů na zdech. Svět Neo Tokia roku 2019, v němž se Akira odehrává, působí cize a zároveň v něčem povědomě.

Katsuhiro Otomo se ukázal jako vizionář hned v několika směrech. Díky tomu jeho kyberpunkový opus nezestárl a působí živě a plasticky i dnes. Podobně jako ta nejvybroušenější díla spisovatele Williama Gibsona.