Na archivním snímku zleva saxofonisté Johnny Griffin, John Coltrane a Hank Mobley během nahrávání alba Blowing Session.

Na archivním snímku zleva saxofonisté Johnny Griffin, John Coltrane a Hank Mobley během nahrávání alba Blowing Session. | foto: Profimedia.cz

Zemřel americký jazzový saxofonista Johnny Griffin

Ve věku osmdesáti let zemřel vynikající americký jazzový saxofonista Johnny Griffin. Skonal v pátek, pár hodin před koncertem. V hudebním salonku jeho domu v Mauprevoir v západní Francii ho našla manželka Miriam, informovala agentura AP.

Griffin se narodil v roce 1928 v Chicagu, kde také vystudoval a začala jeho kariéra. Debutoval v roce 1945 nahrávkou s Lionelem Hamptonem. Stal se pak hvězdou kultovní společnosti Blue Note.

Počátkem 60. let se přestěhoval do Francie a hodně koncertoval v evropských zemích. V roce 2007 exceloval v Praze v cyklu Jazz na Hradě.

Od počátku se řadil mezi velké tenorsaxofonisty, reputaci si získal zvláště svými bravurními improvizacemi. Kvůli drobné postavě a skvělému umění se mu přezdívalo The Little Giant (Malý obr).

Mezi jeho nejvýznamnější díla patří album A Blowing Session z roku 1958, které nahrál s Johnem Coltranem, bubeníkem Artem Blakeyem a dalšími.

Griffin má čtyři děti, z nichž jedno žije ve Francii a další v USA.


Témata: ARTE