Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vinyl slaví. Před 75 lety uvedla Columbia Records první dlouhohrající desku

  11:01
Před lety odepisovaný formát vinylových alb se v poslední době vrátil na výsluní a v prodejích poráží i kompaktní disky. Pořizují si ho audiofilové, kteří na měkký a plastický analogový zvuk klasických „elpíček“ nedají dopustit. Přesně před 75 lety představila společnost Columbia Records první vinyl.
Sběratel desek Miroslav Hašek s alby The Beatles

Sběratel desek Miroslav Hašek s alby The Beatles | foto: ČTK

Pokusy o vytvoření dlouhohrající gramofonové desky (LP - long play) se objevily počátkem 20. století, primitivní materiály ale neumožňovaly dostatečné zmenšení drážek a přenosky.

Až Peter Carl Goldmark objevil vhodný materiál – vinyl – a před 75 lety, 21. června 1948, představil ve spolupráci se společností Columbia Records první „elpíčko“. Tyto desky nabídly nahrávky Filadelfského symfonického orchestru a Newyorské filharmonie.

Kulaté desky nahradily počátkem 20. let minulého století fonografický váleček, první přístroj na záznam zvuku. Zpočátku se potýkaly s podobnými problémy jako fonograf, nenabízely totiž o mnoho delší záznam, maximálně pět minut pro každou stranu.

LP nabídly již kolem 45 minut délky. Alba přehrávaná rychlostí 33 a 1/3 otáčky za minutu se během pár let stala standardem hudebního průmyslu. Sláva gramofonových desek začala pohasínat s příchodem kompaktních disků v 80. letech. Zůstaly ale dodnes oblíbeným nosičem hlavně pro sběratele a zvukové fajnšmekry.

Cesta k černému kotouči s drážkou nebyla jednoduchá. V první polovině 20. století se většina gramodesek vyráběla z křehkého šelaku, což je vlastně přírodní pryskyřice. První nesmělé pokusy o desky z vinylu se uskutečnily už ve 30. letech, kdy z něho vznikaly kopie pro rádia, aby desky přežily přepravu poštou.

Během druhé světové války byl šelaku citelný nedostatek a především americká armáda ho začala nahrazovat právě vinylem. Za skutečně masovou výrobou vinylových desek ale stojí právě společnost Columbia Records, která vyvinula levnou, praktickou a spolehlivou technologii schopnou nést hudbu při masové výrobě.

Nezničte si je hloupou chybou. Vinylové desky jsou hitem, radíme jak na ně

V padesátých a šedesátých letech se elpíčka sice už masivně vyráběla, trhu ale stále vévodily sedmipalcové singly. Ty obsahují pouze dvě písně, jednu na každé straně, a přehrávají se rychlostí 45 otáček za minutu. Právě na nich postavili svou kariéru první rokenroloví hudebníci včetně Elvise Presleyho.

Dlouhohrající desky se začaly masivněji šířit na základě několika úspěšných titulů, které vyšly v 60. letech 20. století. Příkladem budiž slavné album The Beatles Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band z roku 1967, které je považováno nejen za nejlepší desku kapely, ale obecně za jednu z nejlepších nahrávek všech dob.

Tehdy také začala vznikat slavná konceptuální alba Pink Floyd, jejichž grafici zároveň dokázali naplno využít štědrý prostor obalu, viz například slavný světlo lámající hranol na titulu The Dark Side Of The Moon. Vinyly se tehdy staly komplexním uměleckým artefaktem.

První ránu pro gramodesky znamenalo uvedení magnetofonových kazet v roce 1963. Po příchodu kompaktních disků spadla poptávka po vinylu v polovině 90. let na dno. K zapomenutému formátu už tíhly jen hardcorové a punkové kapely, které si nahrávkami v minimálním nákladu udržovaly subkulturní výjimečnost, s nástupem taneční hudby se k nim přidali i undergroundoví dýdžejové.

Česko je světovou jedničkou ve výrobě vinylů

Ale už kolem roku 2005 začaly grafy vinylových prodejů zvolna stoupat a dnes jsou vinylové desky vyhledávanou komoditou, která v digitální době dokáže zprostředkovat hmatatelný zážitek s hudbou. Populární jsou i jako sběratelské relikvie. V bazarech i na internetu lze koupit desky za pár pencí nebo několik tisíc liber, opravdu hodnotné kusy se prodávají ve specializovaných aukcích.

Světová jednička ve výrobě vinylů sídlí v Česku. Společnost GZ Media plánuje, že letos vyrobí kolem 80 milionů gramofonových desek, meziročně o pětinu více. Za růstem produkce je hlavně zvýšená výrobní kapacita v amerických závodech, uvedl generální ředitel firmy Michal Štěrba.

GZ Media má hlavní výrobní závod v Loděnici na Berounsku a další provozy v Soběslavi, Hýskově a Příbrami. Dceřiné společnosti má i v Kanadě, Francii a ve Spojených státech, kde zažívá velký růst.

„Situace na trhu s gramofonovými deskami se postupně stabilizuje a dochází k vyrovnání nabídky s poptávkou. Na trhu je dostatečná kapacita a více se projevuje konkurenční boj,“ řekl Štěrba.

Milionoví rapeři, brouci a rekordní Plastici

  • Žebříčku nejdráže prodaných desek podle serveru hmv.com vévodí album amerického rapového uskupení Wu-Tang Clan, s názvem Once Upon a Time in Shaolin (Tenkrát v Šaolinu), vydané v jediném kuse. Nahrávka vznikala v utajení celých pět let. V roce 2015 byla deska vydražena v internetové aukční síni za rekordní dva miliony dolarů (asi 43 milionů korun). Jejím majitelem se stal farmaceutický obchodník Martin Shkreli. Podmínkou koupě bylo, že album nesmí být komerčně šířeno do roku 2103, i když jeho vlastník ho mohl šířit zdarma. V roce 2017 bylo album zveřejněno na kanálu YouTube a později v témže roce ho Shkreli dal do aukce na serveru eBay a vydražilo se za 1,1 milionu USD.
  • Druhou nejdráže prodanou deskou je podle serveru hmv.com eponymní album skupiny Beatles z roku 1968. Jeho první výlisek s výrobním číslem 0000001 léta vlastnil bubeník skupiny Ringo Star. Nakonec desku prodal v prosinci 2015 na aukci v USA za 790 000 dolarů (asi 17 milionů korun) anonymnímu kupci. A třetí nejdráže prodanou deskou je první nahrávka Elvise Presleyho s názvem My Happiness, která se rovněž v roce 2015 prodala v aukci za 300 000 dolarů (6,5 milionu korun).
  • Co se českého vinylu týče, nejcennější je podle hudebních odborníků pravděpodobně kolekce alb Plastic People of the Universe, která se na on-line tržišti Aukro vydražila za téměř 15 000 korun.
Autoři: ,
  • Nejčtenější

Odpusťte mi to, maestro! Suchý se noblesně loučil se zesnulým Harapesem

27. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:08

Veřejnost a kolegové se v historické budově naší první scény rozloučili s emeritním sólistou a...

Členy skupiny ABBA vyznamenal švédský král. Dostali rytířský řád

31. května 2024  20:38

Všichni čtyři členové legendární švédské popové kapely ABBA, kteří se spolu na veřejnosti objevují...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Měli jsme ze sebe respekt, říkají Krobot a Šoposká. V divadle mají vyprodáno

31. května 2024

Rozstřel Nebýt kapitánky Fáberové a kapitána Dítěte ze seriálu Oktopus, možná by Mariku Šoposkou a Miroslava...

Mohla jsem toho zahrát víc. Vránová o Pyšné princezně i facce režisérovi

28. května 2024

Premium Hereckou kariéru si vybrala jako útěk z neutěšené reality vlastního života a smutného dětství....

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Předělávky pohádek? Na Jasněnku si netroufnou, doufá Lucie Vondráčková

26. května 2024

Premium Princezna na hrášku, která vstupuje do českých kin koncem května, není zdaleka první a nejspíš ani...

RECENZE: Žirafa, co se topí v louži – i takový může být Kafka

2. června 2024

Franz Kafka a Nicolas Mahler – co mají spisovatel globálního formátu a komiksový kreslíř a...

Češi jsou pohlední, říká skotská autorka. Do Prahy se zamilovala

2. června 2024  10:30

Letošní Svět knihy nalákal do Prahy i skotskou rodačku a královnu romantických příběhů Jenny...

Neo s baskytarou, Koller naposledy s Lucií. Přichází čas hudebních festivalů

2. června 2024

Premium Léto se blíží, milovníci hudebního povyražení pod širým nebem pomalu balí spacáky, stany, případně...

RECENZE: Škoda, že Libuše není symfonie. Na Pražském jaru by zazářila

1. června 2024  18:30

Pražské jaro uvedlo k letošnímu 200. výročí narození Bedřicha Smetany dvakrát jeho Libuši v...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Někteří mě mají za zlatokopku. Nenesu to lehce, říká manželka Ondřeje Kepky

Seznámili se na vysoké škole, kde on byl pedagog a ona studentka. Jsou spolu přes devět let a v budoucnu plánují i...