Underworld roztančí arénu Kolbenova

Symbol klubové scény devadesátých let, britská formace Underworld, se vrací koncertovat do Česka. Představí se ve venkovní koncertní aréně Kolbenova v Praze 9 13. července. Předkapelou taneční legendy bude tuzemská formace Skyline.

Lístky budou stát v předprodeji 690 korun, na místě o stovku více. "Vstupenky budou k dostání od 7. dubna v síti Ticketpro," sdělila iDNES Martina Reková, mluvčí koncertu pořádaného agenturami D Smack U a Abaton Production.

Underworld se v Česku poprvé představil na festivalu Creamfields v roce 2002. Ale již čtyři roky předtím přijel jeden z členů Darren Emerson, aby odehrál dvě živá vystoupení ve Skyclubu Brumlovka.

Emerson už z kapely odešel, ale další dva parťáci Karl Hyde a Rick Smyth se rozhodli pokračovat. Naposledy se Underworld připomněl v listopadu 2003 výběrem Anthology 1992-2002, ktrý mapuje hity za deset let existence.

Klasická trojčlenná sestava se zformovala v roce 1990, kdy přišel Emerson, který oživil výraz Underworld svým charakteristickým zamlženým hlasem.

První velký hit přišel o dva roky později v podobě Dark And Long a už další sezonu patřil Underworld celý taneční svět díky skladbě Born Slippy proslavené filmem Trainspotting.

Každé album formace bylo pro fanoušku svátkem, ať už šlo o debut Dubnobasswithmyheadman, následovníky Second Toughest In the Infants, Beaucoup Fish, koncertní záznam Everything Everything či zatím poslední řadovou nahrávku A Hundred Days Off.

Underworld prosluli také vynikajícím výtvarným zpracováním svých alb a koncertů. Richard Smith a Karl Hyde jsou totiž zakládajícími členy multimediální formace Tomato, které se zabývá vizuálními projekty, filmem a grafickým designem.

Underworld.