Záběr ze Žbirkova koncertu v londýnském klubu 229 The Venue.

Záběr ze Žbirkova koncertu v londýnském klubu 229 The Venue. | foto: © Ingrid Remišová

VIDEO: Z Mekyho Posledných vecí se vyloupl klip s novorozencem v hlavní roli

  • 0
Ze čtyřmi Anděly oceněného posmrtného alba Posledné veci Miro Žbirky vznikl další ze série videoklipů. Scenáristou a režisérem obrazového doprovodu písně Len sa neuraz je Petr Marek z kapely Midi lidi.

Do skladby, kterou Petr Marek spoluprodukoval s Davidem Žbirkou, také nahrál kytarové sólo a hlavní roli v klipu dostalo jeho čerstvě narozené miminko. Petr Marek patří léta k obdivovatelům Mira Žbirky a se skupinou Midi lidi natočil před lety coververzi skladby Do člna. Spolu s Mekym účinkovali i v programu Doupě a s hostujícím Davidem Žbirkou vzdali hold Mekyho skladbám z alb Nemoderný chalan, Chlapec z ulice a Zlomky poznania na festivalech Pohoda a Metronome.

Píseň Len sa neuraz pochází z platinového alba Posledné veci, které získalo čtyři ceny Anděl za rok 2022 včetně kategorie Alba roku. Deska, na níž Miro Žbirka začal pracovat během lockdownu od března do června 2020 a jehož finální podobu dotáhl jeho syn David, je zároveň součástí exkluzivního LP boxu Miro Žbirka – Universal Collection, který vyšel před několika dny a byl pokřtěn spolu s knihou Katky Žbirkové v sobotu 21. října v Lucerna Music Baru v rámci vzpomínkového koncertu Meky naveky.