Z premiéry hry Paní plukovníková v Divadle Na Jezerce

Z premiéry hry Paní plukovníková v Divadle Na Jezerce | foto: Marek Navrátil

TELEVIZIONÁŘ: Jak se hraje bez injekcí třeba Paní plukovníková

  • 6
Pražské Divadlo Na Jezerce, potažmo jeho principál Jan Hrušínský, se za koronaviru ozývá hlasitě a rebelsky. Zejména pokud jde o podporu vlády v oblasti kultury, kterou nedobrovolně uzavřené soukromé scény považují za nedostatečnou.

Ovšem Jezerka už si vlastně zvykla, že se musí postarat sama, hraje totiž bez finančních injekcí od státu a přitom má na repertoáru i tak nakažlivé tragikomedie, jakou představuje právě Paní plukovníková, již v sobotu uvede ČT art. 

Hra, kterou napsal helsinský rodák Bengt Ahlfors, se u nás už před časem uváděla pod názvem Popel a pálenka; tehdy v ní zářila Jaroslava Adamová. Pod jiným titulem a na jiném jevišti nyní ztvárnila ústřední postavu Jiřina Bohdalová – a činí tak způsobem, jenž hlediště vyprodává již po léta. 

Jistě, divadlo na obrazovce má vždy určité limity, ale přesto souboj o rodinné dědictví, v němž se energická vdova utkává s vlastními potomky, dokáže i na dálku odzbrojovat přesně odměřenou dávkou šibeničního humoru. 

Vedle Bohdalové se prosazují třeba Libuše Švormová, Valérie Zawadská a v neposlední řadě urna s popelem zesnulého pana plukovníka, která se stane klíčovou rekvizitou bláznivého plánu takové (ne)normální rodinky.