Jiří Dvořák v seriálu Chlap

Jiří Dvořák v seriálu Chlap | foto: TV Nova

RECENZE: Kdo je seriálový Chlap? Ufňukaný kříženec Dr. House a Poldy

  • 11
Kinobox
72,8%
Původní seriál Chlap, který televize Nova po předpremiéře na placené platformě Voyo nasadí do vysílání od čtvrtka, přináší mix lékařského dramatu s telenovelou, v titulní postavě pak křížence Dr. House s Poldou.

Sice jde o novinku, ale silně odvozenou. Na počátku stála italská verze skutečného tamního případu, kterou pod názvem Návrat do života u nás uvedla stanice AXN.

Následovala slovenská adaptace pojmenovaná Druhá šance a mezitím se licence prodala například do Španělska, Portugalska, Francie, Brazílie, Mexika nebo do Slovinska.

Ani hrdina, jehož ve slovenském přepisu hraje Ján Koleník a v české variantě jeho krajan Tomáš Maštalír, nemá vyloženě jedinečné rysy. Coby lékař – odměřený, komisní, protivný, leč geniální diagnostik – připomíná Dr. House.

A jako muž, který se probouzí do neznámé doby, protože poranění mozku mu vymazalo z paměti posledních dvanáct let, se zase trochu podobá Poldovi. Bohužel ani od jednoho z nich si Chlap nevypůjčil stěžejní přísadu obou seriálů, totiž humor.

Tomáš Maštalír (18. října 2017)

Žánrově tíhne spíše k uslzené telenovele, zvláště pokud jde o hrdinovo soukromí; zajímavější motivy nabízí po stránce medicínské včetně úvodní epizody, jež by se mohla zavděčit dětem: malému pacientovi totiž jeho zachránce ordinuje „bonbon denně a méně zeleniny“.

Ovšemže cílovou diváckou skupinu Chlapa netvoří děti, nýbrž ti, kterým se stýská po Ordinaci v růžové zahradě s její tradiční směsicí lásek a intrik v prostředí bílých plášťů. Přesně takový model Chlap opisuje, a to včetně šablon dobra a zla.

Maštalírův lékař v podstatě zosobňuje téměř dvojroli – povýšeně odtažitý před vlastní proměnou v pacienta, až zázračně polepšený lidumil po procitnutí, kdy mu režie přidá ještě vousy, kapuci a kajícné konstatování „choval jsem se jako arogantní blbec“. Ale herecky vyjdou obě polohy nastejno.

Zlo pak reprezentuje Jiří Dvořák coby hrdinův kolega, jemuž zápletka předepisuje snad vůbec nejvyčpělejší z doktorských prohřešků, totiž korupční napojení na farmaceutické firmy jako z Uprchlíka, plus osudový přehmat, který by mohl zničit jeho kariéru.

Dvořák si s prototypem usměvavého padoucha pobaveně pohrává, pohříchu mu scénář při pátrání po kompromitujícím dokumentu předepisuje zločinecké eskapády na hraně směšnosti.

A pak jsou tu samozřejmě ženy: plačící manželka, o níž hrdina neví, že se spolu dávno rozvedli, plačící dcera, která už vede vlastní život, plačící snoubenka, též lékařka, jejichž vztah si muž vůbec nepamatuje. 

Navíc se pomaličku, opět během všeobecného zalykání, posmrkávání a štkaní, poodhaluje záhada kolem smrti hrdinova syna, kterou si otec též nevybavuje. Zatím.

Výpravy do zlomků paměti znamenají nekonečnou až úmornou záplavu manýristických reminiscencí, útržků horečnatých snů a opakovaných výjevů někdejšího rodinného štěstí s potomky.

Chlap

45 %

Česko, 2022, 3 h (minutáž: 60 min)

režie Peter Bebjak, Róbert Šveda, Martin Kazimír, Zuzana Marianková

hrají Tomáš Maštalír, Jitka Ježková, Andrea Růžičková, Jiří Dvořák, Ivan Lupták, Jenovéfa Boková, Martin Myšička

Kinobox: 73 %

Ostatně citového vydírání prostřednictvím dětí se Chlap dopouští ve velkém, kromě osobních vazeb hlavního aktéra také na půdorysu nemocničních případů od úvodního hošíka přes odchovance dětského domova až po sladké novorozeně z místního porodnického oddělení. A to je stále řeč jen o prvních dvou epizodách.

Před ulepenou všudypřítomnou ufňukaností zachraňují Chlapa právě a pouze prvky blízké jeho seriálovým předchůdcům. Tedy jednak lekce z moderního života včetně ovládání chytrých telefonů, jaké zná i Polda, jednak bezmála detektivní napětí, jež se zase váže k hledání příčin kolapsů jednotlivých pacientů v duchu Dr. House.

Maštalír však nevyzařuje ani jejich uštěpačnost, ani ležérnost, ani nadsázku a vyprázdněné poučky typu „Čas nejde vrátit“ ještě postrkují Chlapa do rodiny podprůměrných melodramat.