Nathalie Baye a Lyna Khoudri ve filmu Haute couture

Nathalie Baye a Lyna Khoudri ve filmu Haute couture | foto: Bohemia MP

RECENZE: Film o švadlence od Diora silně zavání výchovným kýčem

  • 0
Kinobox
63%
Ano, rekvizity ze světa takzvané „vysoké módy“ si ve francouzském snímku Haute couture, který nyní míří do českých kin, podle očekávání náležitě zahrály.

Nádherně hebké látky, s nimiž se ženy v bílých pláštích, jako by pracovaly v laboratoři, nikoli v krejčovské dílně, skoro až eroticky dráždivě mazlí. Do milimetru přesně načechrávané záhyby, unikátní ruční výšivky, odvážné náčrty, jež se před očima mění v nadýchaný sen.

Ale společně s profesními návyky a pověrami, třeba jak zahnat solí smůlu, kterou prý nosí nůžky spadlé na zem, je to zároveň jediná snesitelná položka díla režisérky a spoluscenáristky Sylvie Ohayonové.

Ačkoliv se v salónu rozprašují značkové parfémy proti lidskému potu, příběh sám velmi silně zavání výchovným kýčem, zahrnujícím snad všechny kolonky politické korektnosti.

Stárnoucí návrhářka v podání Nathalie Baye bedlivě schraňuje přívěsek se židovskou hvězdou, kdežto její pubertální stážistka, vzdorovitá zlodějka se šikovnými prsty, kterou hraje Lyna Khoudri, pochází z komunity arabských přistěhovalců.

Z plakátu filmu Haute couture

Od počátku je zjevné, že se navzájem sblíží: šéfka má problémy s vlastní dcerou, učnice zase s matku, která se utápí v sebelítosti. Nedosti však na tom, že učitelka krásy poskytne výtržnici z ulice šanci, důvěru, odborné školení a životní cíl.

Naopak ve chvíli, kdy se sama ocitne v nesnázích, najde podporu právě v partičce mládeže z emigrantského předměstí včetně zástupců různé sexuální orientace, což dámu zbaví vlastních rasových i generačních předsudků.

Pozitivnější galerii postav aby pohledal. I jediná ze švadlen, která na novicku zle nevraží, se nakonec předvede jako osamělá a nešťastná osoba, hodná chápavého pohlazení.

Projekt Haute couture vstupuje do českých kin v dabované verzi, které herecky vévodí Eliška Balzerová, jako kdyby snad počítal s diváckou skupinou náctiletých.

Haute couture

40 %

Režie Sylvie Ohayonová, hrají Nathalie Baye, Lyna Khoudri, Pascale Arbillotová

Kinobox: 63 %

IMDb: 6.2

Jenže ti sotva přijdou, více než kdokoli jiný totiž nesnášejí poučování, kázání a moudré životní rady, kterými snímek zejména v druhé půli přímočaře překypuje.

Doslovnosti typu „Co jsi udělala, je zlé“ by však dovedly z kina vyhnat i ctitelky značky Dior, které se přišly pokochat pohledem na róby a jejich nositelky. Tím spíše, že ani finále s tradiční módní přehlídkou nové kolekce není natolik atraktivní, neřkuli výstřední, aby vykoupilo sentimentální nezáživnost celého snímku.