Paul Giamatti a Russell Crowe ve filmu Těžká váha (2005). | foto: Falcon

Mlátička ze zlatou hvězdou na čele

Uprostřed Velké hospodářské krize se v Americe zničehonic objevil hrdina - boxer Jim Braddock, o jehož příběhu vypráví nový film Těžká váha.

Díky pevnému odhodlání a železné vůli se Braddockovi podařilo nejen vybojovat druhou šanci pro svou rodinu a sebe samotného, ale také se stát se idolem celého národa.

"Celý projekt začal v roce 1994, kdy jsem se zamyslel nad Jimem Braddockem a jeho neuvěřitelným příběhem o chudákovi, který se stal boháčem, a řekl jsem si, že by na jeho základě mohl vzniknout skvělý film," vzpomíná scénárista Cliff Hollingsworth   "Jeho příběh jsem už dobře znal. Jako dlouholetý fanoušek boxu jsem se zajímal o všechny bývalé šampióny těžké váhy a Jim Braddock byl vždycky mým favoritem."

A nejen jeho. Jim Braddock (Russell Crowe) se rukama pouličního rváče proboxoval jak na vrchol sportovního Olympu, tak i do srdcí národa, který selfmademany prostě miluje, zvlášť předvedou ten samý kousek dvakrát za sebou..

O co větší byl totiž Braddockův vzestup, o to větší byl jeho pád během velké hospodářské krize 30. let. Ocitl se na dně, bez práce, bez peněz a zdánlivě bez budoucnosti. Braddock však využil poslední šance a vrátil se do ringu.

Nikdo nevěřil, že má sebemenší šanci uspět, ale podceňovaný boxer začal vyhrávat jeden zápas za druhým. Z obyčejného člověka, který měl problém najít práci, se najednou stal téměř mýtický, neporazitelný hrdina a zároveň symbol nadějí a snů lidí, sužovaných krizí.

Jeho strmý vzestup nakonec vyvrcholil soubojem, o kterém zpočátku nikdo ani nesnil - Braddock se postavil světovému šampiónovi těžké váhy Maxi Baerovi, který v ringu usmrtil již dva své protivníky.

Aby mohl Crowe postavu statného boxera ztvárnit, musel nejen prostudovat archivní fotografie a záběry a naučit se napodobovat jeho pohyby a mimiku, ale také podstoupit náročný fyzický trénink. Ten mu zajistil trenér Angelo Dundee, jehož svěřencem byl po dlouhých 21 let zřejmě nejslavnější boxer všech dob – Muhammad Ali.

"Když chcete před několika kamerami věrohodně zahrát silný úder, máte jedinou možnost – zastavit pěst těsně u těla vašeho protivníka. Což znamená, že v některých případech jej doopravdy udeříte," prozradil choreograf Nick Powell. "Ron takovým úderům říkal 'šťastné náhody', protože jsme díky nim dosáhli maximálního realismu. Vizuálně to bylo velmi zajímavé – ačkoliv asi ne pro toho člověka, který při tom dostal do zubů."

Zvláště pak sám Crowe, který s režisérem Ronem Howardem spolupracoval již na úspěšném snímku Čistá duše, za který Howard dostal Oscara. Crowe při natáčení utrpěl několik otřesů mozku a značné újmy doznal také jeho zubní obraz.

Film si odbyde českou premiéru ve čtvrtek 29. září.

TĚŽKÁ VÁHA (Cinderella Man)
drama, 144 minut (Falcon)
režie: Ron Howard - scénář: Cliff Hollingsworth, Akiva Goldsman
kamera: Salvatore Totino - hudba: Thomas Newman
hrají: Russell Crowe, Renée Zellweger, Paul Giamatti, Craig Bierko, Bruce McGill, Paddy Considine
oficiální web: www.cinderellamanmovie.com
hodnocení iMDB.com: 80% (k 27. září 2005)