Herec Mads Mikkelsen na závěrečném ceremoniálu Cannes

Herec Mads Mikkelsen na závěrečném ceremoniálu Cannes | foto: AP

GLOSA: Proč není podstatné, jestli Deppovu roli převezme Mikkelsen

  • 10
Dánský herec Mads Mikkelsen umí skvěle nejen role padouchů, právem se stal favoritem Evropských filmových cen za postavu učitele v dramatu Chlast. Ovšem i Johnny Depp patří k herecké špičce. A jestli první nahradí druhého v sérii Fantastických zvířat, je hlavně smutek.

Spekulace, že právě Mikkelsen vede seznam náhradníků za Deppa v úloze temného čaroděje Grindelwalda ve třetím snímku série Fantastická zvířata, se ještě nepotvrdily, ale fanoušci už se hádají, jestli jde o správnou volbu, zda nástupce svého předchůdce překoná a jak se výměna v příběhu vysvětlí.

Což vůbec není podstatné. Depp ještě pro třetí díl nenatočil ani jeden záběr, takže přeobsazení se stihne tím spíše, že premiéra se odložila až na rok 2022. A že bude zlý kouzelník vypadat jinak? V pohádkovém světě Harryho Pottera, kde se sága odehrává, se přece dějí daleko nelogičtější věci.

Zásadní ovšem je důvod, proč Depp odchází: na výzvu studia, kterému vadí, že herec údajně „bil svou manželku“.

Depp sice v soudu hodlá pokračovat, nicméně žádosti producentů vyhověl. Pochopitelně, ať vinen, či nevinen, stejně by čelil hysterii typu „jak to, že v podívané pro naše děti hraje násilník?!“ Třebaže zlosyna.

Ovšem Mikkelsen, pokud nabídku přijme, se tak octne v pozici ne právě kolegiální. Podobně jako Christopher Plummer, který v dramatu Všechny prachy světa přetočil všechny hotové scény s Kevinem Spaceym, tehdy nařčeným ze sexuálního nátlaku. Mimochodem film dopadl příšerně, ale o to nejde.

Ani tehdy, ani nyní se nikdo z kolegů neozval, neřkuli nevzbouřil. Nenamítl, že jde jen o lacině vstřícné gesto vůči náladám vzbouřeným vlnou korektnosti, nepohrozil, že „pokud odejde on, tak já taky“.

Cynik by se zasmál - ve světě hollywoodských honorářů přece profesní solidarita neexistuje, koneckonců náhradníci si zpravidla polepší a produkce naopak vedle nároků původních hvězd možná ještě ušetří. 

Existuje však i jiná, hrozivější možnost: nejen herci mají v současné  atmosféře strach. Kdo se třeba Spaceyho nebo prostořekého Mela Gibsona veřejně zastal, dostal kacířskou nálepku, která může vést až k černé listině. Tak proč si pálit prsty kvůli jedné spotřební pohádce.