Mads Mikkelsen ve fillmu Zaslíbená země, který soutěží v Benátkách

Mads Mikkelsen ve fillmu Zaslíbená země, který soutěží v Benátkách | foto: Film Europe

Hollandová, Fincher, Mikkelsen. Kdo ještě bude soutěžit v Benátkách

  • 0
Mezi filmy, které se kvalifikovaly do hlavní soutěže 80. Mezinárodního filmového festivalu v Benátkách, je novinka Agnieszky Hollandové Hranice či Zaslíbená země s Madsem Mikkelsenem. Česko má zastoupení díky FAMU, festival trvá od 30. srpna do 9. září.

Jak krátký hraný snímek Mořská sůl, který natočila libanonská posluchačka Leila Basma a byl vybrán do soutěžní sekce Orrizonti, tak Hranice, na jejíž produkci se podílely Polsko, Česko, Francie a Belgie, vznikly s podporou Státního fondu kinematografie.

Fond pomohl na svět také slovensko-česko-ukrajinskému filmu Ivana Ostrochovského a Pavola Pekarčíka Photophobia, který má v Benátkách zvláštní uvedení a na pomezí dokumentu vypráví o dětech, které se za války na Ukrajině ukrývají ve stanici charkovského metra.

Z projektu Photophobia

Hranice, která do českých kin přijde v říjnu, propojuje tři pohledy na jedno téma: uprchlíků, aktivistů a pohraničníků. Odehrává se na polsko-běloruském pomezí, kde se protnou osudy psycholožky, mladého strážce hranic, syrské rodiny prchající před občanskou válkou a učitelky z Afghánistánu.

Hollandová bude mít v Benátkách soupeře neméně zvučných jmen. Sofia Coppola třeba přiveze životopis Priscilla, líčící vztah titulní hrdinky s Elvise Presleym. Režisér David Fincher natočil na základě komiksu snímek The Killer, kde osamělého zabijáka hraje Michael Fassbender.

V neposlední řadě bude o Zlatého lva bojovat film Nikolaje Arcela Zaslíbená země, historické drama o dobývání dánských vřesovišť v polovině 18. století, kterému vévodí Mads Mikkelsen. Projekt natáčený i v Česku přijde do našich kin začátkem příštího roku.