Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Poděkování od Spielberga? Oplakala jsem to, říká herečka Aňa Geislerová

Rozstřel   10:00
„Opravdu to se mnou zamávalo,“ popisuje herečka Aňa Geislerová v Rozstřelu moment, kdy obdržela dopis od oscarového režiséra Stevena Spielberga. Děkoval jí v něm za účinkování v krátkém filmu, jež provází návštěvníky památníku v Osvětimi. V rozhovoru dál promluvila o svém novém filmu Smršť, psychohygieně, hereckých kurzech i domnělém manželství s „Oppenheimerem“ Cillianem Murphym.

V thrilleru Smršť režiséra Petra Bebjaka, který vstoupil do kin ve čtvrtek, ztvárnila Aňa Geislerová ženu, která přijíždí společně se svým mužem, forenzním psychologem, do lázní v horách. Společně se tam snaží překonat partnerskou krizi, jíž jejich vztah prochází, snahy však naruší příchod zásilky z vyšetřování tragického případu známého jako „jízda smrti“. Její manžel se zpočátku zdráhá, postupně však podléhá neznámé síle, která ho k tragické události přitahuje.

RECENZE: Hororová Smršť objevuje novou Annu Geislerovou, jinak opisuje

Podmanivá a temná atmosféra provází diváka filmem, který vznikl podle stejnojmenné knižní předlohy Jozefa Kariky, od začátku do konce. Přenáší se ale takto žánr i na plac? „Ten rytmus nebo nálada strachu, ta opravdu hororová, na place úplně nenastává. Někdy je to dokonce strašně srandovní a člověk se musí přesvědčit, že je potřeba se brát trochu vážně... Ale když někde prostě pobíháme vyděšeně už třetí den za sebou, je to fakt náročná disciplína,“ směje se.

V rámci propagace filmu si Geislerová pro diváky připravila humorné lákadlo:„Člověk prý při sledování hororů nebo opravdu napínavých filmů spaluje energii. Takže já si tady teď jedu takovou kampaň pro ty, kdo chtějí zahájit jarní shazování. Mohou začít sledováním našeho filmu.“

Je potřeba podstoupit po natáčení žánrově náročnějších filmů jako Smršť nějakou psychohygienu? „Řekla bych, že je to teď spíš takový trend. Mně to přijde nějak legrační, protože – a myslím, že to je generační – už jsem opravdu pamětník filmového průmyslu a vlastně můžu říct, že ty nejtěžší věci jsem točila, když jsem úplně začínala. Třeba Requiem pro panenku. A tam opravdu jediná psychohygiena byla: tak si dej nanuka, a je to,“ vzpomíná.

„Věci se tehdy dělaly nějak, ale to neznamená, že byly dobře. A zároveň: věci se teď dělají zase jinak, ale to taky neznamená, že se dělají vždycky dobře,“ uvádí. Jak se tedy toho “těžkého a nehezkého“ zbavovala sama? „Tím, co je pro mě dobré: rodinou, jídlem, přírodou nebo kamarády.“

Jako z jiné planety

A co ten zmiňovaný Steven Spielberg? „Organizace Šoa, která má ve správě bývalý koncentrační tábor Osvětim, natočila krátký film, který se tam promítá návštěvníkům a za každý národ používají hlas jednoho člověka, který načte komentář. To téma se mě dotýká, mám k němu vztah, tak jsem samozřejmě hned řekla, že to udělám. Navíc třeba v angličtině ten text čte Meryl Streep, v izraelštině zase Gal Gadot, tak mi to trošku polichotilo...,“ popisuje o svém účinkování bez nároku na honorář.

Letos v lednu pak následoval dopis ze studií v Los Angeles od Spielberga, který aktivity spojené s organizací Šoa dlouhodobě podporuje. „Četla jsem to a rozbušilo se mi srdce. Bylo tam poděkování, že jsem ten projekt podpořila, že jsem to načetla, že mi děkuje... No, mám to teď připravené k zarámování. Ale byl to pro mě opravdu skoro dotyk něčeho z jiného planety. Člověk by si nikdy neřekl, že se jeho život propojí s někým jako Spielberg,“ vypráví s dojetím.

Připravovaný Karavan dostane šanci v Cannes, kde už režisérka vyhrála

Řeč přišla i na film Karavan, který se stal hereččinou srdcovou záležitostí a do kin vstoupí příští rok. Jde o příběh matky, která se vydává s autistickým synem na cestu na jih Itálie. Žánrově tvůrci snímek popisují jako „road-movie o lásce k sobě, k dětem i ke svobodě, o přijetí svých chyb, vin a odpuštění si“. Hlavním hereckým partnerem se tam Geislerové stal patnáctiletý David, kterého herečka označuje za své „čtvrté dítě“.

„David žije s Downovým syndomem a kdo zná dowňáky, tak ví, že je to prostě svět radosti. Samozřejmě, že je to i těžké. Člověk má respekt z neznáma a neví co očekávat. Já s nimi zkušenost měla už z dob, kdy jsme točili Requiem... S Davidem jsme si na sebe nejdřív museli zvyknout. Bylo to těžké i tím, že musel hrát více postiženého, než ve skutečnosti je,“ přibližuje. „Byla jsem pak ale naprosto nadšená z té ryzí blízkosti. Oni jsou vždycky připravení na to se radovat a soutěžit. Brát si úplně všechno a zároveň dávat všechno. Fakt jsem do toho teď hodně ponořená. Jejich vřelost, láska a bezprostřednost je něco, co by měl každý člověk znát a uvědomit si, o čem ten život vlastně je,“ říká.

V rozhovoru se dál můžete dozvědět o tom, jestli je Aňa Geislerová nadále v kontaktu s Cillianem Murphym, se kterým si zahrála ve filmu Anthropoid. Jestli se jako divačka ráda bojí, o co jde ve vznikajícím projektu Ratolesti pro Českou televizi. Řeč přišla i na její srdcové tetování na dlani nebo audioknižní verzi povídkového souboru Co tě nezabije, který vydala loni na podzim.

  • Nejčtenější

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

24. dubna 2024

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na...

Zemřela herečka Hana Brejchová. Proslavil ji film Lásky jedné plavovlásky

22. dubna 2024  7:52,  aktualizováno  9:48

Zemřela herečka Hana Brejchová, bylo jí 77 let. Zazářila ve filmu Miloše Formana Lásky jedné...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Larry je mrtvý. Tvůrci Simpsonových nechali po 35 letech zemřít štamgasta od Vočka

24. dubna 2024  8:35

Zarytí fanoušci seriálu Simpsonovi smutní. Tvůrci totiž nechali zemřít jednu z postav, která byla...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

29. dubna 2024

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

I did it my way. Troška, Nový i Vyskočil se rozloučili s Josefem Lauferem

25. dubna 2024  11:32,  aktualizováno  11:43

Se zpěvákem a hercem Josefem Lauferem, který zemřel po dlouhé nemoci v sobotu večer ve věku 84 let,...

Sisi byla moderní a emancipovaná, feministka ale ne, říká autorka nové knihy

29. dubna 2024

Premium Dagmar Beňaková nedávno vydala čtvrtou knížku věnující se císařovně Alžbětě Bavorské, známé pod...

Populární zpěvačka Billie Eilish vystoupí příští červen v O2 areně

29. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  15:59

Jedna z největších hvězd současného světového popu vystoupí 1. června příštího roku v pražské O2...

RECENZE: S Pet Shop Boys nejste nikdy sami. Jejich hudba bolí, ale i konejší

29. dubna 2024

Premium Každé další album britského dua Pet Shop Boys je radostná událost pro všechny, kdo si oblíbili...

Život na turné. Na podzim přijedou do pražského O2 universa Take That

29. dubna 2024  11:03

Britská popová kapela Take That v aktuálním složení Gary Barlow, Mark Owen a Howard Donald se v...

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau
Ärztin/Arzt für Innere Medizin

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau

nabízený plat: 172 000 - 273 000 Kč

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...