Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

VIDEO: Se Zlatou lýrou se vrátili Kubišová, Kryl, Matuška, Gott i Pilarová

  16:45
V pražském divadle Hybernia hostoval soubor nitranského Divadla Andreja Bagara s muzikálem Zlatá lýra. Právě v tomto divadelním souboru pracoval až do své smrti v roce 2013 jeden z největších slovenských divadelních režisérů, Josef Bednárik. Už proto bylo zajímavé sledovat, kam se soubor za více než deset let od jeho odchodu posunul.

Bednárika a jeho muzikály znali i diváci v Česku. Ti starší se mohou pamatovat na pravidelná setkání s nitranským divadlem na pražských scénách. Byla to vždycky divadelní událost, každé Bednárikovo představení býval mimořádný zážitek.

Zlatá lýra je takové vzpomínání na známou bratislavskou pěveckou soutěž, a také na dobu, kdy ještě existovalo Československo. Jenže také na dobu, kdy nám společně vládla komunistická strana a prezidentem byl generální tajemník UV KSČ Gustav Husák.

Převážně mladší obsazení inscenace už se na to však nemůže pamatovat. Komunistická politika se tenkrát pletla úplně do všeho, dokonce i do populární hudby. Zakazovalo se pro závadné texty a osobní postoje interpretů. Někteří se mohli po náležité omluvě a sebekritice po pár letech na scénu i do televize vrátit, další, jako například Marta Kubišová, nebo Karel Kryl, se však vrátili až po roce 1989. „Zlatá lýra je naše srdcová záležitost. Zazní tu 22 skladeb,“ nechala se slyšet herečka souboru Eva Pavlíková, mimochodem letos oceněná státním vyznamenáním slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

Záběr z představení Zlatá lýra nitranského Divadla Andreja Bagara

Bratislavský příběh začíná v roce 1968, tedy v roce, kdy nás okupovala vojska Varšavské smlouvy v čele se Sovětským svazem. A právě to byl rok, kdy na Bratislavské lyře ještě vystupovala Marta Kubišová. Nechybí tu tedy ani písnička Modlitba pro Martu a přiznávám, že mně během její interpretace šel mráz po zádech, možná ještě víc, než kdy jí v listopadu 1989 Kubišová zazpívala demonstrantům na Václaváku.

Ale mráz šel po zádech i po dalších notoricky známých skladbách, třeba po Krylově Bratříčku zavírej vrátka. Starší generace, která se na tuhle dobu ještě pamatuje, musela nejspíš staré songy, doprovázené živou kapelou, nostalgicky prožívat. I když i samotný autor a režisér inscenace Marián Amsler říká, že na tohle představení chodí doma v Nitře nejen pamětníci: „Doufám, že na představení chodí všechny generace, starší možná zavzpomínat na písničky, mladší, protože naše hra mapuje historické Československo od šedesátých do devadesátých let.“

Husákovské bezčasí

Během představení zazněly staré písničky Waldemara Matušky, Karla Gotta, Evy Pilarové, Karla Černocha, Marthy a Teny Elefteriadu, Heleny Vondráčkové (v roce 1968 byla také doba pohádky Šíleně smutná princezna s hudbou světového skladatele Jana Hammera a úžasných hitů pěveckého tria Golden Kids s Václavem Neckářem, Martou Kubišovou a Helenou Vondráčkovou). „Hodně písní jsem neznala, až teprve, když jsme začali zkoušet,“ řekla představitelka Evy Pilarové, Andrea Sabová. „Byla jsem překvapená, kolik dobrých písní tehdy vznikalo. I dnes vznikají dobré písně, ale je jich málo,“. Tenkrát byly takové bohatší,“ pokračovala.

Protože však průběh inscenace zasahuje i do pokračujících normalizačních let, nechybí třeba ani vzpomínka na slovenskou skupinu Modus, Elán, nebo na Mariku Gombitovou. V dalších letech tu už chyběla Marta Kubišová a mnozí další se museli přizpůsobit, někteří třeba odvolat své „neuvážené“ kroky z Pražského jara.

Atmosféru roku 1968 i dalších let potom připomíná černobílá projekce politického husákovského bezčasí, včetně pohledu do zákulisí bratislavské písničkové soutěže. Inscenace v pražských podmínkách splnila očekávání a dá se říci, že nebyla daleko od doby, kdy v Nitře režíroval legendární Josef Bednárik. Zpívalo se slovensky i česky, a zpívalo se fakt dobře.

Jen ti mladší herci, kteří už Československo nezažili, se ne vždy na jedničku vypořádávali se zákeřným českým písmenem „Ř“, ale diváci jim to jistě rádi odpustili. Představení se povedlo. Škoda, že ho nitranské divadlo pražským divákům předvedlo jen jednou.

Autor:
  • Nejčtenější

Odpusťte mi to, maestro! Suchý se noblesně loučil se zesnulým Harapesem

27. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:08

Veřejnost a kolegové se v historické budově naší první scény rozloučili s emeritním sólistou a...

Členy skupiny ABBA vyznamenal švédský král. Dostali rytířský řád

31. května 2024  20:38

Všichni čtyři členové legendární švédské popové kapely ABBA, kteří se spolu na veřejnosti objevují...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Měli jsme ze sebe respekt, říkají Krobot a Šoposká. V divadle mají vyprodáno

31. května 2024

Rozstřel Nebýt kapitánky Fáberové a kapitána Dítěte ze seriálu Oktopus, možná by Mariku Šoposkou a Miroslava...

Mohla jsem toho zahrát víc. Vránová o Pyšné princezně i facce režisérovi

28. května 2024

Premium Hereckou kariéru si vybrala jako útěk z neutěšené reality vlastního života a smutného dětství....

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Předělávky pohádek? Na Jasněnku si netroufnou, doufá Lucie Vondráčková

26. května 2024

Premium Princezna na hrášku, která vstupuje do českých kin koncem května, není zdaleka první a nejspíš ani...

Lotr intelektuál. Sám Lotrando si zrežíruje muzikál Lotrando a Zubejda

3. června 2024

Premium Oblíbená Smyczkova pohádka Lotrando a Zubejda se dočká muzikálové verze. Režie se v pražském...

RECENZE: Žirafa, co se topí v louži – i takový může být Kafka

2. června 2024

Franz Kafka a Nicolas Mahler – co mají spisovatel globálního formátu a komiksový kreslíř a...

Češi jsou pohlední, říká skotská autorka. Do Prahy se zamilovala

2. června 2024  10:30

Letošní Svět knihy nalákal do Prahy i skotskou rodačku a královnu romantických příběhů Jenny...

Neo s baskytarou, Koller naposledy s Lucií. Přichází čas hudebních festivalů

2. června 2024

Premium Léto se blíží, milovníci hudebního povyražení pod širým nebem pomalu balí spacáky, stany, případně...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Někteří mě mají za zlatokopku. Nenesu to lehce, říká manželka Ondřeje Kepky

Seznámili se na vysoké škole, kde on byl pedagog a ona studentka. Jsou spolu přes devět let a v budoucnu plánují i...