Fotografie z Kratochvílení - Kratochvílení

Fotografie z Kratochvílení - Kratochvílení

Snový příběh o létajícím muži

Divadlo pod širým nebem patří neodmyslitelně k letním zábavám. Kratochvílení, které je projektem divadla Continuo a spřátelených herců, akrobatů a výtvarníků z celé Evropy, má pak mezi různými "open air" produkcemi výsadní postavení.

Nechce totiž diváky jen pobavit či pouze uhranout atmosférou letní noci, ale vytváří efektní a poetické obrazy, na které lze vzpomínat i v zimě jako na divadelní zážitek, ne jen pouhou podívanou.

Představení šité na míru renesančnímu zámku v Kratochvíli kolem dokola obehnanému vodou, přitom samozřejmě také s atraktivitou prostředí i s jistou mírou spektakulárnosti počítá.

Kratochvílení vlastně dodržuje princip středověkého zastávkového divadla – publikum se přesouvá zahradou zámku podél vodního kanálu a světla reflektorů či vytrysknuvší ohně ze tmy vyříznou další scenérii: vysoké, z vody trčící konstrukce, na nichž akrobaté na hrazdách či lanech vytvářejí těly působivé obrazce, mola různých tvarů s tančícími postavami fantaskních ptáků nebo mostek, který se do vody zřítí zároveň s hercem.

Divák tuto cestu podél vodního příkopu letos absolvuje s hlavním hrdinou příběhu – mužem, který touží vzlétnout. Ale papírová křídla jsou k nepotřebě, při pokusu o start dopadnou spolu s novodobým Ikarem na hladinu. Hrdina pak, částečně hraný loutkou v životní velikosti, podnikne jakousi iniciaci, na jejímž konci se skutečně vznese směrem k noční obloze.

Continuo již jednou téma lidské touhy létat zpracovalo daleko skromněji v představení Život v peří. Letošní Kratochvílení si z něj půjčuje některé prvky (například ptačí masky), ale velkolepě je rozvíjí. Působivé jsou i výjevy mimo vodní hladinu – stínové divadlo na stěně zámku, vlající siluety ptáků sem tam se objevujících v proudech světla či procesí s hořící loutkou, která je takřka rituálně svrhnuta do kanálu.

Kratochvílení je také snad jediné plenérové divadlo, kterému neškodí větší vzdálenost diváků od zobrazovaných scén. Distance ve spojení s přelomem světla a tmy a sugestivní, naživo hrané hudby, totiž snad ještě víc umocňuje pocit něčeho snového až magického.

DIVADLO CONTINUO - Kratochvílení
Zámek Kratochvíle. Režie Pavel Šťourač, scéna a kostýmy Helena Šťouračová, Kristýna Patková, hudba Dlhé diely – Šina a Daniel Salontay, Karel Heřman a David Sysyn Synák. Hrají Seiline Vallée, Salvi Salvatore, Juráš Prasetaun, Selma Roth, Anna Vlasáková, Erik Manke, Nazar Lys a další.