Divadlo - ilustrační foto

Divadlo - ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Čeští a slovenští herci zahrají spolu bez zkoušky

Slovenské divadlo se v Praze zabydlelo – přehlídky různých slovenských scén pořádá hned několik divadel, od Kalichu po Národní divadlo. Svůj festival mají i Městská divadla pražská, která jej na scéně Rokoka představí od 25. do 27. ledna.

Nejzajímavějším titulem s návdavkem experimentu bude italská tragikomedie Maria Geladriho Zlomatka, v níž spojí síly čeští a slovenští herci.

Nejde však o koprodukci, ale dvě různé inscenace, propojené jménem režiséra Petera Gábora. Ten Zlomatku, popisující nesnadný vztah matky se synem, nastudoval jak v Praze s Jitkou Smutnou, tak v Bratislavě se Zuzanou Kronerovou.

Čeští a slovenští herci se na jevišti před diváky promíchají bez jediné  společné zkoušky.

Neobvyklé setkání slibuje také Divadlo Alexandra Duchnoviča v Prešově, jediné národnostní divadlo hrající v Evropě v rusínském jazyce. Přiveze inscenaci Život na mieru dramatika a současně režiséra Miloše Karáska.

Program doplní dvě komedie – I jako Ina Andrease Sautera a Bernharda Studlara v provedení  nitranského divadla a Zabudni na Hollywood od Mira Gavrana, kterou představí divadlo v Martině.