Slezské cimbuří patří divadlům

Opava - Divadelní akce ochotnických, ale i profesionálních souborů čeká od úterý po osm dní na účastníky mezinárodního divadelního festivalu Slezské cimbuři v Opavě. Čtvrtý ročník přehlídky se opět nese v podobném duchu jako ten poslední před třemi lety a seznámí především s děním opavských divadelních amatérů. "Základním cílem festivalu je představit místní soubory. Málokdo tuší, jak se v poslední době na vesnicích obnovuje tradice ochotnických divadelních spolků," řekli organizátoři přehlídky Michal Škoda a Tomáš Kolek z pořádající společnosti Věžička.

Oba přizvali hradecké ochotníky ze souboru HROCH, dále Velkopolomské hvězdy, soubor ŠAMU neboli Štítinskou akademii múzických umění, také ještě Slezský súbor piesní a tancuów Zelíčko, Berani z Těškovic a další.

Vrcholný zážitek této části přehlídky ale slibují hlavně mentálně postižené děti z divadelní skupiny Marianum. Ve Slezském divadle vystoupí v pořadu nazvaném Děti dětem.

Oba pořadatelé si předsevzali ještě druhý cíl - uvést poloprofesionální a profesionální soubory, a ukázat tak přímo v Opavě nezvyklé metody netradičních divadel. Lákadlem pro zájemce o přehlídku může být navíc i to, že některé soubory vystoupí venku pod širým nebem - například českobudějovické divadlo Kvelb zahraje své pouliční představení na nádvoří barokního paláce Zemského archivu.

Z profesionálních souborů vystoupí v Opavě, především na scéně Loutkového divadla, třeba brněnské HaDivadlo s inscenací hry Luboše Baláka Krasonauti čili Jak Rus odjíždí do Moskvy, oceňované grotesky o ruském herci Aljošovi V. a jeho české přítelkyni Ivě M. Mezinárodní rozměr přehlídky potvrdí slovenští divadelníci z bratislavského souboru GUnaGu s představením ĎEFČÁTKO. Herečka Oľga Belešová zaimprovizuje na téma sedmi žen různých sociálních skupin.

Zahrají však i studenti z brněnské JAMU a pražské DAMU, dvě monodramata přivezou česká herečka Jolana Štibrányová a polská herečka Malgorzata Pikus, známé ze scény Těšínského divadla. Závěrečný večer festivalu patří titulu Poslední večeře v podání Bílého divadla - férii věnované smutné biblické události.