Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Carsharing. Jihlava chce zkusit sdílení aut, chystá i parkování zdarma

  9:11
Zřejmě už na jaře příštího roku by mohlo ve vyhrazených oranžových nebo fialových parkovacích zónách v centru krajského města začít platit nedělní parkování zdarma. Změnu parkovacího režimu připustil jihlavský primátor Petr Ryška (ODS) na základě předběžných dat, která radnice získala od speciálního monitorovacího vozu s kamerami, který začal jezdit v Jihlavě na podzim.
Podle jihlavského primátora Petra Ryšky data získaná z monitorovacího vozu ukázala, že i v neděli je v modrých parkovacích zónách v centru města vysoká obsazenost auty.

Podle jihlavského primátora Petra Ryšky data získaná z monitorovacího vozu ukázala, že i v neděli je v modrých parkovacích zónách v centru města vysoká obsazenost auty. | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

„Je tu prostor pro vytvoření nedělního bezplatné parkování v centru města. Ale určitě to nebude celoplošné. Možnosti vidíme v oranžových a fialových parkovacích zónách,“ řekl primátor.

Nový parkovací systém, který vymezil oficiální parkovací místa a rozdělil plochy ve městě do několika parkovacích zón, začal v Jihlavě fungovat letos na jaře. Přinesl s sebou zdražení parkovného a mimo jiné zavedl úhradu parkovného v noci i o víkendech.

Zatímco rezidenti si nový systém většinou pochvalují, zbylá část veřejnosti včetně opozice ho kritizuje. Lidem vadí například málo parkovacích automatů, příliš drahé parkovné i nemožnost odstavit vůz o víkendech a v noci zdarma. Obávají se například vylidňování centra města.

Podle Ryšky data získaná z monitorovacího vozu ukázala, že i v neděli je v modrých parkovacích zónách v centru města vysoká obsazenost auty. Pokud by se v nich v neděli neplatilo parkovné, negativně by se to podle primátora dotklo rezidentů. „V modrých zónách byla obsazenost v neděli kolem 84 procent. V oranžových a fialových zónách byla obsazenost auty kolem 30 procent. Tam vidíme prostor udělat bezplatné parkování,“ dodal Petr Ryška. Tuto snahu ovšem opozice vítá.

„Od samého začátku jsem chtěla, aby parkování o víkendech bylo zdarma. Takže jsme určitě pro. Minimálně v neděli to podpoří návštěvnost centra města,“ pravila opoziční zastupitelka a bývalá primátorka Karolína Koubová (PiFo). Začátkem ledna chce radnice zveřejnit bližší podrobnosti. Novinky by pak měly začít platit zřejmě od března. Na jaře se také rozšíří parkovací systém do dalších částí města. Tentokrát by to mělo být západním směrem od ulice Telečská k Domu zdraví na Vrchlického ulici.

26. října 2023

Na parkovném má letos město do rozpočtu částku 16 milionů korun. „Všechny prostředky vybrané z parkování jsou do Fondu mobility a vrací se znovu do parkování. Investujeme je zpět na zpevnění ploch pro parkování či na nákup nových parkomatů,“ dodal Ryška.

Dva typy vozů střední třídy

Město se chce zaměřit i na rozvoj sdílené dopravy. Primátor by rád rozšířil počet sdílených kol ve městě a nově vyzkoušel systém sdílených automobilů (carsharing). „Je to služba, kterou stojí za to vyzkoušet. Máme nějaké nabídky a uvidíme. Věřím, že během příštího roku rozjedeme první fázi s nějakým provozovatelem carsharingu. Uvidíme, jak se k tomu postaví obyvatelé. Podle toho se pak budeme rozhodovat dál,“ nastínil Ryška.

Primátor počítá, že by v Jihlavě mohlo být mezi třiceti až padesáti sdílených aut. Zřejmě by to byly dva typy vozů střední třídy. „Město to nijak nezatíží, nebude to dotovat. Musíme se jenom domluvit na podmínkách parkování. Vnímám to jako službu obyvatelům. Pokud by tu byla skupina lidí, kteří by to využívali, tak to má smysl a stojí to za vyzkoušení,“ domnívá se.

Upozornil například na to, že v Praze využívají sdílená auta hlavně mladé rodiny, které bydlí v centru města. „Umím si představit, že sdílená auta by mohly využívat i rodiny, které uvažují o koupi druhého vozu. Kdyby se systém sdílených aut uchytil, mohlo by to vést ke snížení aut ve městě,“ dodal.

Se systémem sdílených automobilů souzní opoziční zastupitelka Karolína Koubová. „Principy sdílené ekonomiky jsou trendem. Neznáme ještě podrobnosti, ale v obecné rovině jsme pro. Jihlava je dostatečně velká na to, aby to uživila,“ konstatovala.

  • Nejčtenější

Pokutují ho za stání před garáží, která mu patří. Strasti s parkováním v Jihlavě

11. června 2024

Premium Nový systém parkování v Jihlavě přináší podle hlášení z radnice řád a pořádek. Nicméně běžným lidem...

Na Jihlavsku ráno zemřel po nárazu do stromu řidič auta

15. června 2024  12:36

Řidič osobního auta zemřel ráno při nehodě mezi obcemi Kamenice a Pavlínov na Jihlavsku. Vyjel mimo...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Díky kosení je Šafranice plná orchidejí, žijí zde i čolci či potápníci

14. června 2024  8:50

V lesích mezi vesnicemi Slavkovice, Veselíčko a Jámy na Žďársku, mimo značené turistické trasy, je...

Archeologický výzkum pod brodským obchvatem měnil historii a naplnil muzeum

16. června 2024  9:08

Doklad o osídlení Posázaví v pravěku. Existence středověkých hutí netušeného významu. Unikátní...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Své hokejové mistry světa oslaví na Vysočině jen Havlíčkův Brod a Žďár

10. června 2024  14:37

Hokejová euforie, která v Česku vypukla 21. května, poté co národní tým porazil ve finále světového...

Brod nečekaně získal desítky milionů. Půjdou do komunikací i divadla

18. června 2024  8:43

Nebývá zvykem, aby se radnice měst v polovině roku radovaly z nečekaných příjmů v řádu desítek...

Běh poslů o prapor. V Jemnici se odehrála jedna z nejstarších slavností

17. června 2024  18:39

Jemnice o víkendu žila tradičním Barchanem. Slavnost patří mezi jedny z vůbec nejstarších městských...

A pak mi bajonet projel krkem. Železný Zekon nejen o tom, proč tahá auta uchem

17. června 2024

Premium Už čtyři desetiletí baví publikum silák a rekordman Železný Zekon. Na pelhřimovském Festivalu...

Nejčastěji střílím škodnou. Beránek o zlaté euforii, Brodu i myslivecké vášni

17. června 2024  13:53

Jako malý kluk snil Ondřej Beránek doma v Havlíčkově Brodě o tom, že si jednou možná zahraje v...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Putine, běž do prd*le, zahlásil na koncertě Rod Stewart. Němci zpěváka vypískali

S překvapivou vlnou nevole se na svém nedělním koncertu v Lipsku setkal rockový král Rod Stewart. Během vystoupení se...

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Tvrz koupil za 76 tisíc a daroval ji manželce. Pak ruinu 20 let opravoval

Pavel David zahlédl v dubnu roku 2003 v novinách inzerát: „Prodám tvrz za 76 000 Kč.“ Ještě ten den si jel zříceninu...

Jen ať mě kritizují, moje šperky vydělávají, říká zpěvačka Lucie Bílá

Zatím jí to pořád zpívá, ale i Lucie Bílá (58) si uvědomuje, že jednou její kariéra skončí. Hlava ji z toho ovšem...