Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Lidé nemají kde zaparkovat, přitom v jejich ulici jsou neobsazená místa

  8:45
Obyvatelé horní části třídy Legionářů v Jihlavě se bouří proti nové parkovací koncepci, která v centru krajského města platí od letošního května. Lidem se nelíbí, že jako rezidenti, kteří si zaplatili parkovací rezidenční kartu, mohou stát po většinu dne jenom po jedné straně ulice.

Nová parkovací koncepce se nelíbí rezidentům z horní části třídy Legionářů v Jihlavě. | foto: Ilona Zelníčková, MF DNES

O místa se navíc dělí s návštěvníky, kteří si platí stání v parkovacím automatu, zatímco protilehlá strana ulice je celá určena jenom návštěvníkům. Přitom tato státní jsou po většinu dne neobsazená.

Odstavit auto do této části rezidenti mohou legálně jenom večer a v noci od 17 do 7 hodin a po část víkendu. Nespokojení obyvatelé tak sepsali petici v online i tištěné podobě, kterou signovalo dohromady více než sto lidí.

„Lidé jsou naštvaní a frustrovaní. Přijedou z práce a nemohou zaparkovat. Ve finále to vypadá tak, že pravá strana ulice je plná aut a ta levá je prázdná a nemůžeme tam,“ popisuje iniciátorka petice Lucie Křivohlavá.

Úprava systému je v plánu

Petice je podle Křivohlavé také reakcí na nelogické a mnohdy arogantní odpovědi na e-mailové dotazy, které přišly některým jejím sousedům z odboru dopravy. Po magistrátu proto chtějí úpravu parkovacího systému.

„Nám jde jenom o jedno. Abychom jako rezidenti mohli stát po obou stranách silnice. Ideální by bylo, aby celá pravá strana byla vyhrazena jenom rezidentům a zároveň aby rezidenti mohli stát po levé straně i s návštěvníky,“ konstatuje Lucie Křivohlavá.

Podle magistrátu se ale rezidentům rozšířila možnost parkovat v západní části ulice v noční a víkendovou dobu a navíc přibyla rezidentní parkovací místa v okolí – na Tolstého ulici nebo na třídě Legionářů mezi ulicemi Tolstého a Fritzova.

Zoufalá je ze stávající situace například tamní obyvatelka Lenka Kadlecová. „Město tvrdí, že dělá vše pro rezidenty. Ale opak je pravdou. Tvrdí nám, že parkovat můžeme o kus dál v zóně u staré nemocnice. Já tam klidně auto dám, ale proč bych měla parkovat u staré nemocnice, když mám přímo před svým domem 28 parkovacích míst, kde je furt prázdno, a nesmím tam,“ zlobí se žena.

S autem prý už raději ani nikam nejezdí ve strachu, že už nezaparkuje. Podle radního Davida Bekeho (ODS), který je zastupitelstvem pověřen k vedení projektu parkování, je hysterie, která se kolem toho strhla, zbytečná. „Systém parkování upravovat budeme a dělali bychom to i bez této stížnosti. Myslím, že mohu lidem v této ulici garantovat, že tam ke změně dojde,“ říká Beke.

Primátor slyší chválu

Když se ukáže, že poptávka po návštěvnických místech v této lokalitě není, tak to město při nejbližší příležitosti hodlá upravit.

„Bude se to týkat i této části třídy Legionářů, kde jsou stěžovatelé, ale úpravy budou i v části směřující do centra města, například před Komerční bankou, kde se ukazuje, že míst pro návštěvníky také není tolik potřeba,“ dodává Beke s tím, že radnice sbírá veškeré podněty a připomínky od obyvatel a řeší je.

Zároveň připomíná, že magistrát má i řadu pozitivních ohlasů na nový systém parkování.

Podobně hovoří i primátor Petr Ryška (ODS). Sám na třídě Legionářů bydlí, byť v jeho spodní části. „Žádný ze sousedů si mně nestěžoval. Naopak slyším chválu, že je konečně kde zaparkovat, protože se místa na ulici uvolnila,“ zmiňuje. „Přesto veškeré podněty, které nyní přicházejí, shromažďujeme, rozebíráme, a pokud dávají smysl, pak je zařazujeme do dalších etap úprav dopravního značení. Bude to i případ ulice Legionářů a nevidíme v tom žádný problém,“ potvrzuje primátor a upozorňuje na místa, kde už ke změnám došlo, například v ulicích Havířská, Čajkovského, Lazebnická a další jsou v přípravě.

Z kauzy je přestřelka politiků

Celá kauza ohledně nového systému parkování v Jihlavě a stížnosti obyvatel třídy Legionářů vyústila i v politickou přestřelku mezi částí opozice a vedením města.

Opoziční zastupitel Radek Hošek (STAN) zaslal primátorovi Petru Ryškovi (ODS) dokonce otevřený dopis. V něm jej mimo jiné žádá, aby prověřil komunikaci odboru dopravy a autora koncepce parkování Dalibora Pitucha vůči občanům, zasadil se o vyřešení stížnosti obyvatel ulice Legionářů, a aby došlo k urychlené nápravě v řádu dnů. Novou koncepci parkování označil jako nepovedenou. „Je naprosto zřejmé, že zavedení parkovací koncepce se zásadně organizačně nepodařilo, a to nejen v komunikaci s veřejností, ale v koordinaci jako takové,“ stojí v otevřeném dopise.

Primátor hodnotí tento dopis jako osočování bez jakýchkoliv důkazů. Upozorňuje i na to, že v minulosti nezaznamenali od pana Hoška k systému parkování žádné připomínky.

Dopis pak primátor Ryška i radní Beke považují za populistický s tím, že problémy obyvatel horní části třídy Legionářů byly zneužity pro politické hry.

S tím ovšem Hošek zásadně nesouhlasí. Podle Bekeho také není možné dělat změny dopravního režimu ze dne na den. „Autor otevřeného dopisu zřejmě vůbec netuší, jakými procesy prochází jakákoli změna dopravního režimu. Celá ta operace je na tři až čtyři měsíce. Není to tak, že bychom to nechtěli udělat rychleji, ale bohužel takhle pomalu to ve veřejné správě funguje,“ dodává Beke. (ilm)

9. června 2023

  • Nejčtenější

Ve vaně mi spí cizí muž, nejde vzbudit, volal na policii zoufalý majitel domu

24. dubna 2024  12:29

Policisté na Havlíčkobrodsku vyšetřují neobvyklý případ. Do domu v Úsobí se v úterý večer...

Na D1 přibudou další zákazy předjíždění kamionů. Chceme plynulý provoz, říká ŘSD

27. dubna 2024  12:27

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo u Velkého Meziříčí druhou etapu rozmísťování značek...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kříže už tu nepřibývají. O hřbitov obětí dálnice D1 se nemá kdo starat

24. dubna 2024

Premium Na symbolickém hřbitově obětí dálnice D1 v Jihlavě-Pávově už tři roky nepřibyl žádný kříž....

Nadšenec staví hlavolamy uvnitř lahví. Baví mě vymýšlet, jak to udělat, říká

21. dubna 2024  9:51

Leopold Heneš z Třebenic na Třebíčsku má neobvyklého koníčka. Skládá složité konstrukce uvnitř...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Obrátil v protisměru felicii na střechu a utekl. Řidiče hledá policie

21. dubna 2024  10:45

Policisté z Jihlavska pátrají po řidiči, který v sobotu havaroval mezi obcemi Zvolenovice a Telč....

Je to umanutá nakažlivost, vyznává se nestor českého bluegrass Václav Kříž

28. dubna 2024  10:08

Bluegrassová kapela Pražce z Luk nad Jihlavou patří v Česku k nejdéle aktivně působícím skupinám v...

Od dětí až k áčku Třebíče. Kouč Dolníček se nebojí ani cestování: Semkne nás

27. dubna 2024  12:55

Hokejisté Horácké Slavie Třebíč v sobotu startují úvodní část přípravy na sezonu 2024/2025. A po...

Na D1 přibudou další zákazy předjíždění kamionů. Chceme plynulý provoz, říká ŘSD

27. dubna 2024  12:27

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo u Velkého Meziříčí druhou etapu rozmísťování značek...

Letí border kolie, upadá chov plazů, říká veterinář, jenž v Jihlavě lovil zebry

27. dubna 2024  9:17

Je to prý spíše způsob života než povolání. „Buď tu práci děláte naplno, nebo ji nemůžete dělat...

Advantage Consulting, s.r.o.
SPECIALISTA ZÁKAZNICKÉ KVALITY (OD 40.000 KČ)

Advantage Consulting, s.r.o.
Kraj Vysočina
nabízený plat: 39 000 - 48 000 Kč

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...