Získávají se z jader, semen, z ořechů a plodů bohatých na tuky už celá tisíciletí. Mechanickou cestou vznikají oleje lisované za studena, takzvané panenské. Narozdíl od rafinovaných olejů, které se vyrábějí za použití tepla a pak se čistí, zůstávají v panenských olejích zachované všechny typické chutě, aromata a vitaminy. Nejsou však odolné vůči vyšším teplotám, a tak by se měly používat jen ve studené kuchyni.
Co umí klasické druhySkoro každý den použijeme některý z nich do nadýchaného třeného těsta, k usmažení zlatavých řízků nebo do salátové zálivky. Dávkování: Oleje s výraznou chutí přidávejte jen opatrně, protože mohou být vnímány velmi intenzivně. Zde platí, že méně je více! Likvidace: Použitý olej nesplachujte do výlevky, protože pak dochází k zanesení odpadových trubek. Vychladlý olej raději zlikvidujte s běžným směsným odpadem. |