Jsou nezbytnou součástí teplé i studené kuchyně. Podívejte se s námi na to, co je dobré vědět o rostlinných olejích.

Získávají se z jader, semen, z ořechů a plodů bohatých na tuky už celá tisíciletí. Mechanickou cestou vznikají oleje lisované za studena, takzvané panenské. Narozdíl od rafinovaných olejů, které se vyrábějí za použití tepla a pak se čistí, zůstávají v panenských olejích zachované všechny typické chutě, aromata a vitaminy. Nejsou však odolné vůči vyšším teplotám, a tak by se měly používat jen ve studené kuchyni.

Co umí klasické druhy

Skoro každý den použijeme některý z nich do nadýchaného třeného těsta, k usmažení zlatavých řízků nebo do salátové zálivky.

Dávkování: Oleje s výraznou chutí přidávejte jen opatrně, protože mohou být vnímány velmi intenzivně. Zde platí, že méně je více! 

Likvidace: Použitý olej nesplachujte do výlevky, protože pak dochází k zanesení odpadových trubek. Vychladlý olej raději zlikvidujte s běžným směsným odpadem.