Len pro zažívání v pohodě
Už Hippokrates dobře znal blahodárné účinky lněných semínek na trávicí trakt. Tak si je pojďme připomenout: uleví při žaludečních problémech, mírní bolest při zánětech či vředech, zbavují pálení žáhy, křečí a nevolností, bojují i proti zácpě.
Při kontaktu s tekutinou lněná semínka vytvoří sliz, který na pár hodin vytvoří na stěnách trávicího traktu ochranný film. Ten přispívá k lepší funkci a zároveň danou oblast regeneruje. Díky svému vysokému obsahu vitaminů (B, C a E) i minerálů (hořčík, vápník, draslík, železo) prospějí i kloubům a šlachám, snižují krevní tlak a obsah cholesterolu v krvi.
Jak si je vychutnat? Jednoznačně mletá (stačí v kávovém mlýnku), jedině tak z nich totiž dostanete všechny prospěšné živiny. Pokud nemáte k dispozici mlýnek, alespoň dobře kousejte, semínka polknutá v celku vámi projdou v nezměněné podobě – a co pak z toho? Mletá semínka si přidejte do jogurtu či oblíbeného koktejlu, díky jejich příjemné oříškové chuti se hodí i pro ozvláštnění omáček nebo dresinků.
Tip navíc: Chcete péct zdravěji? Při domácí přípravě chleba můžete nahradit šestinu předpokládaného množství mouky mletými lněnými semínky. Díky vysokému obsahu vlákniny budete z krajíčku takového chleba déle sytí, příště už si naložíte menší porci a třeba i trochu zhubnete. Lněná semínka také při pečení výborně nahradí vajíčka (dvě polévkové lžíce mletých semen smíchejte s třemi lžícemi vody a máte materiál za jedno vajíčko). Upečte si zdravé bezvaječné palačinky, chutnají skvěle naslano i nasladko.
Co je nového? Dle posledního amerického výzkumu působí lněná semínka proti rakovině prostaty i prsu. Pravidelná denní dávka semínek podávaná po dobu šesti měsíců snižuje krevní tlak a stabilizuje hladinu hormonů, což je nezanedbatelný bonus pro všechny ženy.