Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je jedno, na čem budete grilovat. Maso nakonec bude chutnat stejně

Až si půjdete kupovat gril, dejte si pozor na pár maličkostí, které by se vám mohly hodit pro praxi. Řiďte se tím, jak často grilujete a které druhy masa budete upravovat.
Obrázky s grilováním většinou vypadají kýčovitě. Jenže ono to tak pohodově...

Obrázky s grilováním většinou vypadají kýčovitě. Jenže ono to tak pohodově opravdu funguje. | foto: Mountfield

Podle výsledků ankety v našem předchozím článku o grilování (více zde) většina lidí griluje na dřevěném uhlí nebo briketách, jen necelá čtvrtina z tohoto množství na plynu. Dokonce ještě méně než na elektřině. Přitom čísla prodejů plynových grilů českých obchodníků a prodejců dávají grilování na plynu daleko větší šanci.

"V posledních letech prodáváme víc plynových grilů. Je to dáno jak širší nabídkou těchto grilů, tak i tím, že naši zákazníci dávají přednost plynu pro snadnější a rychlejší grilování, kdy ve výsledku není rozdíl v mase na plynu nebo dřevěném uhlí," vysvětluje Barbora Mudráková ze společnosti Mountfield.

"U nás byl poměr plynových k uhelným za loňský rok tak 2:3," říká Michaela Gregorová ze společnosti Mall.cz. Tak to je rozpor: možná je to tím, že i s nástupem on-line nakupování jsou grily jedna z komodit, u které stále převažuje to, že se primárně prodává v kamenných obchodech, protože zákazníci si je rádi chtějí osobně vybrat a vyzkoušet si je. Prostě si ho ohmatáte zoči-voči a zamilujete se.

Poměrně jasný názor na zdroj tepla, na kterém se griluje, má Roman Vaněk z Pražského kulinářského institutu. "Podle mě je to jedno. Pokud postupujete správně, nepoznáte to. Nedávno jsme to zkoušeli s kamarády. Část masa jsme upravili na uhlí, část na elektřině a část na plynu. Když jsme pak dávali ochutnávat, nepoznali, co je z čeho," tvrdí.

Na dřevěné uhlí

Milovníci klasiky to mají dobré. Grily na dřevěné uhlí jsou obvykle podstatně levnější a konstrukce moderních grilů dosáhla dokonalosti. Jen je třeba při koupi dát si pozor na kvalitu materiálů, zvláště ti, kdo grilují často. Bezejmenný gril za tisícovku se může brzy začít vlivem tepla bortit, kdežto "mercedesy" značek jako Barbecook či Weber vám vydrží prakticky po celý život.

Vybrat si můžete z různých koncepcí. Kdo rád griluje i větší kusy masa, měl by zvolit gril s poklopem. Maso se pak rychleji propeče i vevnitř. Podpalování zase usnadní komínový systém grilů Barbecook, který nepotřebuje podpalovač. "Do nohy grilu zmačkáte noviny, nahoru na rošt nasypete uhlí, papír zapálíte a díky tahu se uhlí samo podpálí," popisuje Mudráková.

Na plyn

Pokud budete vybírat plynový gril, budete už mít větší dilema. Je tu víc vychytávek na výběr. Prakticky všichni výrobci už opustili systém lávových kamenů, tvrdošíjně se ho drží už snad jen grily Campingas. Ostatní sázejí na systém takzvaných flavorizérů. Už dávno neplatí, že by byly drahé, jako jsme psali před dvěma lety (více zde). Plynové hořáky jsou zakryté ocelovými profily a zabraňují skapávání omastku do plamenů. Tím je grilování zdravější.

Je vhodné ujasnit si, jakým způsobem rádi grilujete. Někomu víc vyhovuje mřížka, někomu zase tál. Ideální je, když váš favorit má možnost desky kombinovat, dokupovat. Na tálu se bude líp připravovat například zelenina, na mřížce maso. Právě na pečení větších kusů by měl mít gril ve víku teploměr.

Liší se i systém zapalování. U starších grilů si možná pamatujete na piezo, které při zmáčknutí vydává bouchnutí , jako jsme ho znali z plynových topidel. S tím se už naštěstí nesetkáte, lepší grily dokonce mají zapalování integrované do ovladače hořáku.

Kontrolujte stabilitu

Ne každý má možnost postavit gril na stabilní místo, často je třeba s ním manipulovat, proto by měl mít alespoň dvě kolečka. V tom případě si zkontrolujte už v obchodě, zda ho budete mít za co chytit a odvézt na určené místo.

Aroma systém - zásuvky můžete naplnit vínem, pivem či bylinkami, vylepší chutě.

Teplotní sonda do velkých kusů masa. Tato dokonce i s oddělitelnou dokovací stanicí. Než se maso upeče, můžete ji mít u sebe a mezitím třeba sekat zahradu.

Stojan na kuře nastojato potřebuje gril s větším průměrem, tedy i s vyšším poklopem.

A taky si vyzkoušejte jeho stabilitu. Solidní prodejce by měl gril mít v prodejně sestavený tak, jak to bude ve finále: nedejte nic na výmluvy, že to je sešroubované jen tak zlehka na ukázku. S rozviklaným přístrojem se nakonec budete trápit vy.

Ať už gril na uhlí, či na plyn, neměla by mu chybět horní odkládací mřížka. Nejenže je občas třeba suroviny dohřívat, protože hosté ještě nedorazili, ale například u silných steaků je třeba před podáváním nechat maso odpočinout, mírné teplo je na to ideální. A další drobnosti potěší: další hořák, kde můžete připravit omáčky či nasadit wok. Háčky na zavěšení grilovacího nářadí či možnost připojit teplotní sondu pro velké kusy masa.

Autor:

Toto musíte zkusit. Na grilu dostane svatomartinská husa další rozměr

Svatomartinská husa z grilu

VIDEO Dozlatova upečená svatomartinská husa s křupavou kůrčičkou a jemným, rozpadajícím se šťavnatým...

Neapolskou pizzu klidně zvládnete i na grilu. Vyzkoušeli jsme tři druhy

Pizza Margherita

VIDEO Italský mistr grilu Daniele Govoni vám v dnešním dílu akademie ukáže velmi jednoduchý a osvědčený...

Známe vítěze grilu a dalších cen. Vyhrály grilované švestky

Grilovací sezona je v plném proudu.

Aktualizujeme Během posledního měsíce jste posílali obrázky a recepty z prvního letošního grilování. Redakční...

Už jste grilovali křepelky? Naši čtenáři ano. Podívejte se, na co měli chuť

Grilovaná křepelka

Do 15. června jste mohli posílat své příspěvky z letošního grilování. Ti nejlepší mohou vyhrát gril...

Vyzkoušejte vepřová bůčkožebra Bulgogi. Grilovací akademie ví, jak na to

Vepřová bůčkožebra Bulgogi

Seriál Že si dobře rozumějí vepřová žebra s pěkným tukovým krytím naložená do korejské marinády s lehkou...

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

Zrádná krása. Toxiny chrání rostliny před sežráním, člověka mohou zabít

27. dubna 2024

Premium Toxiny v rostlinách je chrání před živočichy, kteří by je chtěli sníst. A ublížit mohou i lidem....

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...