Sobota 18. ledna 2020, svátek má Vladislav
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 18. ledna 2020 Vladislav

Je jedno, na čem budete grilovat. Maso nakonec bude chutnat stejně

aktualizováno 
Až si půjdete kupovat gril, dejte si pozor na pár maličkostí, které by se vám mohly hodit pro praxi. Řiďte se tím, jak často grilujete a které druhy masa budete upravovat.

Obrázky s grilováním většinou vypadají kýčovitě. Jenže ono to tak pohodově opravdu funguje. | foto: Mountfield

Podle výsledků ankety v našem předchozím článku o grilování (více zde) většina lidí griluje na dřevěném uhlí nebo briketách, jen necelá čtvrtina z tohoto množství na plynu. Dokonce ještě méně než na elektřině. Přitom čísla prodejů plynových grilů českých obchodníků a prodejců dávají grilování na plynu daleko větší šanci.

"V posledních letech prodáváme víc plynových grilů. Je to dáno jak širší nabídkou těchto grilů, tak i tím, že naši zákazníci dávají přednost plynu pro snadnější a rychlejší grilování, kdy ve výsledku není rozdíl v mase na plynu nebo dřevěném uhlí," vysvětluje Barbora Mudráková ze společnosti Mountfield.

Fotogalerie

"U nás byl poměr plynových k uhelným za loňský rok tak 2:3," říká Michaela Gregorová ze společnosti Mall.cz. Tak to je rozpor: možná je to tím, že i s nástupem on-line nakupování jsou grily jedna z komodit, u které stále převažuje to, že se primárně prodává v kamenných obchodech, protože zákazníci si je rádi chtějí osobně vybrat a vyzkoušet si je. Prostě si ho ohmatáte zoči-voči a zamilujete se.

Poměrně jasný názor na zdroj tepla, na kterém se griluje, má Roman Vaněk z Pražského kulinářského institutu. "Podle mě je to jedno. Pokud postupujete správně, nepoznáte to. Nedávno jsme to zkoušeli s kamarády. Část masa jsme upravili na uhlí, část na elektřině a část na plynu. Když jsme pak dávali ochutnávat, nepoznali, co je z čeho," tvrdí.

Na dřevěné uhlí

Milovníci klasiky to mají dobré. Grily na dřevěné uhlí jsou obvykle podstatně levnější a konstrukce moderních grilů dosáhla dokonalosti. Jen je třeba při koupi dát si pozor na kvalitu materiálů, zvláště ti, kdo grilují často. Bezejmenný gril za tisícovku se může brzy začít vlivem tepla bortit, kdežto "mercedesy" značek jako Barbecook či Weber vám vydrží prakticky po celý život.

Vybrat si můžete z různých koncepcí. Kdo rád griluje i větší kusy masa, měl by zvolit gril s poklopem. Maso se pak rychleji propeče i vevnitř. Podpalování zase usnadní komínový systém grilů Barbecook, který nepotřebuje podpalovač. "Do nohy grilu zmačkáte noviny, nahoru na rošt nasypete uhlí, papír zapálíte a díky tahu se uhlí samo podpálí," popisuje Mudráková.

Na plyn

Pokud budete vybírat plynový gril, budete už mít větší dilema. Je tu víc vychytávek na výběr. Prakticky všichni výrobci už opustili systém lávových kamenů, tvrdošíjně se ho drží už snad jen grily Campingas. Ostatní sázejí na systém takzvaných flavorizérů. Už dávno neplatí, že by byly drahé, jako jsme psali před dvěma lety (více zde). Plynové hořáky jsou zakryté ocelovými profily a zabraňují skapávání omastku do plamenů. Tím je grilování zdravější.

Je vhodné ujasnit si, jakým způsobem rádi grilujete. Někomu víc vyhovuje mřížka, někomu zase tál. Ideální je, když váš favorit má možnost desky kombinovat, dokupovat. Na tálu se bude líp připravovat například zelenina, na mřížce maso. Právě na pečení větších kusů by měl mít gril ve víku teploměr.

Liší se i systém zapalování. U starších grilů si možná pamatujete na piezo, které při zmáčknutí vydává bouchnutí , jako jsme ho znali z plynových topidel. S tím se už naštěstí nesetkáte, lepší grily dokonce mají zapalování integrované do ovladače hořáku.

Kontrolujte stabilitu

Ne každý má možnost postavit gril na stabilní místo, často je třeba s ním manipulovat, proto by měl mít alespoň dvě kolečka. V tom případě si zkontrolujte už v obchodě, zda ho budete mít za co chytit a odvézt na určené místo.

Aroma systém - zásuvky můžete naplnit vínem, pivem či bylinkami, vylepší chutě.

Aroma systém - zásuvky můžete naplnit vínem, pivem či bylinkami, vylepší chutě.

Teplotní sonda do velkých kusů masa. Tato se zapíchne do vysílací stanice a...

Teplotní sonda do velkých kusů masa. Tato dokonce i s oddělitelnou dokovací stanicí. Než se maso upeče, můžete ji mít u sebe a mezitím třeba sekat zahradu.

Stojan na kuře nastojato potřebuje gril s větším průměrem, tedy i s vyšším...

Stojan na kuře nastojato potřebuje gril s větším průměrem, tedy i s vyšším poklopem.

A taky si vyzkoušejte jeho stabilitu. Solidní prodejce by měl gril mít v prodejně sestavený tak, jak to bude ve finále: nedejte nic na výmluvy, že to je sešroubované jen tak zlehka na ukázku. S rozviklaným přístrojem se nakonec budete trápit vy.

Ať už gril na uhlí, či na plyn, neměla by mu chybět horní odkládací mřížka. Nejenže je občas třeba suroviny dohřívat, protože hosté ještě nedorazili, ale například u silných steaků je třeba před podáváním nechat maso odpočinout, mírné teplo je na to ideální. A další drobnosti potěší: další hořák, kde můžete připravit omáčky či nasadit wok. Háčky na zavěšení grilovacího nářadí či možnost připojit teplotní sondu pro velké kusy masa.

Autor:

Zálesácký chleba zvládnete snadno i na grilu v polních podmínkách

Pečení chleba

VIDEO Není to sice tradiční kvasový chléb, ten jen tak někdo nezvládne a jeho příprava potřebuje daleko...

Gyros naležato i roastbeef. Známe vítěze soutěže o kontaktní grily.

Ideální náplň do sendviče

Soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli je u konce. Naše odborná komise vybrala tři vítěze, což...

Maso klidně marinujte, ale neutopte ho v oleji, radí šéfkuchař

Zatímco krkovička se ještě dopéká, kuřecí prsa už budou hotová. Aby byla...

VIDEO Šéfkuchař Radek David soudí, že z grilování se někdy dělá větší věda, než ve skutečnosti je. Podle...

Používat saponáty na čištění mřížky grilu je zbytečné, radí kuchař

Kartáčem vyčistíte mřížku grilu naprosto spolehlivě.

VIDEO Internet je plný „zaručených“ návodů, jak si poradit se zašpiněnou mřížkou grilu pomocí speciálních...

Konečně gril, který nekouří. Pohání ho ventilátor na baterky

Designový kotlík se vzduchovým pohonem

VIDEO Do redakce nám přišel gril, jehož prodejce se dušuje, že tento kousek neprodukuje žádný kouř. S...

Veřejná griloviště jsou skvělá. Dávají šanci lidem, kteří nemají zahradu

Grilovat nemusí jen ten kdo má zahradu, využijte i veřejná místa, na kterých je...

V městské zeleni v Česku skvěle funguje řada oficiálních grilovacích míst, kde je povoleno...

Recepty v soutěži o grily: krásný roastbeef, ostrá křídla, žebra i špízy

Grilovaná vepřová žebra

V další víkendové části prezentace čtenářských receptů ukážeme inspiraci pro domácí grilovačky....

  • Nejčtenější

Návrat na obrazovky v roli superšéfa, to se blbě odmítá, říká Pohlreich

Předloni v létě Zdeněk Pohlreich oznámil, že s pořadem Ano, šéfe! po deseti letech končí, je unavený a ztratil chuť...

Zmijovka patří k českému řezníkovi. Dnes se polovina vyváží do Afriky

Kostkovaná košile, zástěra a zmijovka – takhle vypadá typický český řezník. Je otázkou, kde se charakteristická...

Zvládnete upéct věnečky podle receptu špičkového cukráře? Není to legrace

Patří k tomu nejlepšímu, co si můžete dát jen tak pro radost ke kávě, přesto jsou žloutkové věnečky jedním z...

Nejstarší hospody Česka přečkaly staletí a dodnes to v nich žije

Někde se z nich muselo utíkat před lapky tajnými chodbami, jinde štamgastům probourali průchod i hradbami. Nejstarší...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Premium

Tajemství dokonalé makronky. Česká cukrářka má zákazníky i v Ománu

Během tříměsíčního kurzu v Paříži se Tereza Gondková zamilovala do francouzské cukrařiny a na český trh vtrhla s...

Premium

Ve škole byla terčem posměchu. Dnes džihádistka Kristýna nenávidí i matku

Plánuje zabíjet. Soudí ji jako uprchlou. Žena z Mělnicka měla problémy s rodiči i spolužáky. Pětadvacetiletá Kristýna...

Premium

Převratná metoda z IKEM: jak zhubnout přeprogramováním metabolismu

Lékař Marek Beneš je už třetím rokem vedoucím lékařem projektu, při kterém se pomocí laseru „oslepí“ nervové buňky...

Premium

TEST: Vyplatí se benzin, hybrid, nebo diesel? Spočítali jsme to

Auto máte vybrané, co mu ale dát pod kapotu, aby vás provoz vyšel co nejlevněji – klasický benzin, úsporný diesel, nebo...

  • Další z rubriky

Lesy ČR pokřtily unikátní kalendář. S kusem dřeva se fotili Samková i Čech

Kalendář státního podniku Lesy ČR na rok 2020 uměleckou formou upozorňuje na důležitost lesů ve světovém klimatu....

Zelené chvojí zdobí samo o sobě. Ideální je jedle, smrky hlásí ústup

Nejen stromek patří k zeleným symbolům Vánoc. Domov a jeho okolí zdobíme také chvojím. Poradíme, který druh si vybrat...

Zahrádkáři chtějí nový zákon. Je to paskvil, hřímá opozice

Zahrádkářský svaz už počtvrté za posledních dvacet bojuje za to, aby bylo jeho fungování uznáno za obecně prospěšnou...

Vědci vyvinuli novou odrůdu rajčat vhodnou pro pěstování ve městech

Nový druh rajčat roste jako bohatě obsypaný svazek hroznů. Měl by být ideální pro střešní zahrady na mrakodrapech. Na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz